Τις πύλες της άνοιξε από σήμερα, 1η Ιουλίου, το πρωί η Ελλάδα για να υποδεχτεί με ασφάλεια πάνω από 230 διεθνείς πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι άνθρωποι των αεροδρομίων, αλλά και οι πολίτες είδαν μετά από πολύ καιρό αεροπλάνα να πετούν πάνω από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη με την αίσθηση ότι είναι και αυτό ένα στοιχείο, που δείχνει επιστροφή σε μια μορφή κανονικότητας.

Σύμφωνα με πηγές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, για σήμερα, Τετάρτη, ήταν προγραμματισμένες 235 διεθνείς πτήσεις.

Αναλυτικά, για το αεροδρόμιο Αθήνας 69 πτήσεις, Κέρκυρας 21, Χανίων 16, Ηρακλείου 54, Μυκόνου 10, Σαντορίνης 4, Κω 8, Ρόδου 14, Θεσσαλονίκης 23, Σκιάθου 2, Ζακύνθου 5, Ακτίου 2, Καλαμάτας 1, Κεφαλονιάς 2, Πάρου 1, Καρπάθου 1 και Σάμου 2.

Σύμφωνα με τις νέες αεροπορικές οδηγίες, επεκτείνεται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Σουηδία.

Αεροπλάνο πάνω από την Επανομή Θεσσαλονίκης

Επίσης, με ΝΟΤΑΜ παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών. Από τη συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία (Νοtam) εξαιρούνται οι ακόλουθες 14 χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Ηράκλειο: Υποδοχή επιβατών από το Ανόβερο με λύρες

Πτήση από το Ανόβερο της Γερμανίας εγκαινίασε την τουριστική περίοδο στο Ηράκλειο, σήμερα το πρωί, μετά το άνοιγμα του αεροδρομίου Ηρακλείου, Νίκος Καζαντζάκης, για πτήσεις από το εξωτερικό.

Η υποδοχή του πρώτου αεροσκάφους έγινε, όπως απαιτεί το έθιμο, με μία υδάτινη αψίδα που σχηματίστηκε στην πίστα του αεροδρομίου και με μία μικρή τελετή, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, οι οποίοι καλωσόρισαν τους επισκέπτες με κεράσματα και κρητική μουσική που έπαιζαν ζωντανά Κρήτες καλλιτέχνες.

Χανιά: Από το Βίλνιους της Λιθουανίας

«Ποδαρικό» έκανε στο αεροδρόμιο Χανίων, στις 10:00, η πτήση FR 5338 της Ryanair από το Βίλνιους της Λιθουανίας μεταφέροντας 126 επιβάτες. Οι πρώτοι επισκέπτες αποβιβάστηκαν τηρώντας όλα όσα προβλέπει το πρωτόκολλο ασφαλείας και δήλωσαν ότι επέλεξαν την Κρήτη για τις διακοπές τους καθώς είναι μία ασφαλής περιοχή. Παράλληλα, τόνισαν ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε σωστά την πανδημία λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα, οπότε είναι ένας ασφαλής προορισμός.

Η επόμενη πτήση αναμένεται στα Χανιά στις 11:50. Πρόκειται για πτήση της Easy Jet από το Βερολίνο που θα μεταφέρει 164 επιβάτες.

Ρόδος: Με 12 πτήσεις τσάρτερ η έναρξη της τουριστικής περίοδος στο νησί

Με δώδεκα πτήσεις που είναι προγραμματισμένες να έρθουν στο αεροδρόμιο «Διαγόρας», ξεκινά σήμερα η τουριστική περίοδος στη Ρόδο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η κίνηση για τις επόμενες ημέρες. Οι πρώτες πτήσεις θα φέρουν τουρίστες από Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Τσεχία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αντιπροσωπεία του δήμου Ρόδου και χορευτικά συγκροτήματα θα υποδεχθούν τους τουρίστες, ενώ θα τους προσφερθούν παραδοσιακά γλυκά και αναμνηστικά δώρα.

Η υποδοχή των πρώτων τουριστών έχει μεγάλη σημασία και για επικοινωνιακούς λόγους, γι’ αυτό και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα από τον δήμο Ρόδου, όπως τονίστηκε από τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Κώστα Ταρασλιά.