Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε η τουριστική κίνηση στη χώρα μας, πέφτοντας κάτω από 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κάτι, που κάνει τους επιχειρηματίες του κλάδου να δίνουν μάχη για επιβίωση το 2020 και να στρέφουν το βλέμμα στο 2021.

 Σε ό,τι αφορά τους ελληνικούς προορισμούς, που προσέλκυσαν σημαντικές ροές τουριστών, η Κως ξεχώρισε πανελλαδικά, αφού δεδομένων των συνθηκών πέτυχε πληρότητες 55% στα ξενοδοχεία που λειτούργησαν (το 60% του δυναμικού της), όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Κωνσταντίνα Σβήνου.

Ωστόσο σε αρνητική τροχιά κινήθηκαν τα αποτελέσματα που κατέγραψαν οι προτιμητέοι προορισμοί των Άγγλων επισκεπτών στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, η Ζάκυνθος  σήμανε πρόωρα τη λήξη της φετινής σεζόν, απόρροια τόσο των μέτρων που εφαρμόστηκαν για τον κορωνοϊό, όσο και της ανακοίνωσης για καραντίνα των Άγγλων που θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους.

Αυτά τα γεγονότα, όπως σημείωσε η πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Χριστίνα Τετράδη σήμαναν και την πρόωρη λήξη της φετινής τουριστικής περιόδου για το νησί του Ιονίου, αφήνοντας στον «μελετητή» των τουριστικών μεγεθών, πληρότητες στα 2/3 των ξενοδοχείων που άνοιξαν, 35% τον Αύγουστο, 25% τον Ιούλιο και 22% τον Ιούνιο. Παραδοσιακά η Ζάκυνθος προσέλκυε 1 εκατομμύριο επισκέπτες και φέτος αναμένεται να κλείσει με 300.000 αφίξεις, όπως εξήγησε η κυρία Τετράδη.

Ενδεικτικό της παρούσας κατάστασης είναι και η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας. Συγκεκριμένα για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου, αυτή έφτασε τα 13,4 εκατομμύρια, όταν πέρυσι είχαν φτάσει τα 44,9 εκατομμύρια επιβάτες.

Σε κάθε περίπτωση με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα έρευνας του ΙΤΕΠ, του ερευνητικού εργαλείου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που θα αποτυπώσει ακριβώς τι συνέβη αυτή τη χρονιά στα ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας σε σχέση με τις ελεύσεις τουριστών, τις πληρότητες, τις διανυκτερεύσεις κλπ.

Τα παραπάνω, ωστόσο, επιβεβαιώνουν την κυρία Σβήνου που ως πρόεδρος των ξενοδόχων στην Κω, κάνει λόγο για ένα «σκωτσέζικο ντουζ» που βίωσαν οι επιχειρηματίες του κλάδου το 2020, οι οποίοι, όπως τόνισε, πλέον καλούνται να αποτιμήσουν την παρούσα κατάσταση και να στρέψουν το βλέμμα στο 2021. Για τους περισσότερους ωστόσο το 2021 χαρακτηρίζεται ως μια χρονιά προκλήσεων και κάλυψης μέρους των απωλειών του 2020