Κάτω και από τις μικρές προσδοκίες για το φετινό καλοκαίρι βρίσκεται η τουριστική κίνηση στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, καθώς το άνοιγμα των αεροπορικών πτήσεων δεν κατάφερε να αναπληρώσει το τεράστιο κενό των εκατομμυρίων τουριστών, που αυτή την εποχή κατέκλυζαν τις παραλίες και τις αγορές.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ακόμη και στα πολυσύχναστα νησιά των Κυκλάδων, Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη, όπου και οι γάμοι, που γίνονταν κατά δεκάδες τις προηγούμενες χρονιές τώρα είναι ελάχιστοι.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στα Δωδεκάνησα, ιδιαίτερα στη Ρόδο και στην Κω, όπου οι παραλίες είναι άδειες και οι ελάχιστοι τουρίστες παραμένουν στα λιγοστά ανοιχτά ξενοδοχεία τους με το γνωστό  σύστημα all Inclusive, κλεισμένοι δηλαδή στο χώρο τους, όπου τρώνε, διασκεδάζουν και κάνουν μπάνιο στις πισίνες.

Η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, Χαλκιδική και Πιερία, λόγω των ροών από Βαλκανικές χώρες, αλλά κι εδώ τα ξενοδοχεία και οι αγορές δεν παρουσιάζουν ικανοποιητική κίνηση.

Οι καταστηματάρχες είναι απογοητευμένοι και κάπως παρηγοριούνται με τις αφίξεις Ελλήνων επισκεπτών, πολλοί από τους οποίους έχουν ενταχθεί στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Ι. Ρέτσος: Είναι χρονιά επιβίωσης

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ιωάννης Ρέτσος σε δηλώσεις του στη “Ναυτεμπορική” τόνισε:

«Όλοι να καταλάβουμε τη σημασία της φετινής χρονιάς. Είναι χρονιά επιβίωσης αλλά και πρόκριμα για την επόμενη. Φέτος ή θα κάνουμε την εικόνα της χώρας ακόμη καλύτερη, που είναι ήδη πολύ καλή λόγω της υγειονομικής διαχείρισης και θα κεφαλαιοποιήσουμε αυτό το αποτέλεσμα για να έχουμε μια πολύ καλή χρονιά το 2021, ή θα χαλάσουμε αυτό που με πολύ κόπο φτιάξαμε τους προηγούμενους μήνες και του χρόνου θα ξεκινήσουμε με χάντικαπ».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτιμά ότι στο σύνολό του ο τουριστικός τομέας έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις και ανάγκες της σωστής διαχείρισης της επιδημίας και καλεί τους συναδέλφους του «να μη χαλαρώσουμε όμως ούτε λεπτό και να έχουμε στο μυαλό μας ότι φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρόνια».

Σαφέστερη εικόνα στο τέλος Ιουλίου

Αναφορικά τώρα με το πώς θα κλείσει η φετινή χρονιά, ο κ. Ρέτσος θεωρεί ότι τις επόμενες δέκα ημέρες θα υπάρξει μια πολύ πιο σαφή εικόνα για το τι πλέον μπορούμε να διεκδικούμε σε σύγκριση με τα έσοδα του 2019 και «προς το τέλος Ιουλίου θα κάνουμε μία πρόβλεψη που θα πλησιάζει στο 90% της πραγματικής εικόνας για το τι αναμένουμε για τη χρονιά». Όπως εξηγεί, «θα γνωρίζουμε τον αριθμό των τουριστών που ήρθε τον Ιούλιο στη χώρα μας, σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα πέρυσι και συνεπώς μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα τις αφίξεις και τα έσοδα για το τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου και ενδεχομένως λίγες ημέρες από τον Οκτώβριο για να υπολογίσουμε τις ποσοστό εσόδων θα ανακτήσουμε σε σύγκριση με πέρυσι».

Όμως ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δεν αλλάζει προς το παρόν τη μέχρι τώρα εκτίμηση που έχει κάνει εδώ και καιρό σύμφωνα με την οποία «φέτος στοχεύουμε στο 20%-25% των περυσινών εσόδων δηλαδή ένα ποσό γύρω στα 4-5 δισ. ευρώ», το οποίο θεωρεί ως «καλό σενάριο».