Το BOREIOSELLAS.GR επιλέγει κάθε Σαββατοκύριακο έναν όμορφο προορισμό για διήμερη εξόρμηση, που περιλαμβάνει και ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορικότητα του τόπου, το φυσικό περιβάλλον, τα έθιμα, τις παραδόσεις και την κοινωνική ζωή.

Σήμερα ταξιδεύουμε στο Γαρδίκι, ένα ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων. Σκαρφαλωμένο σε μια απότομη πλαγιά της Κακαρδίτσας, του ψηλότερου όρους της νότιας Πίνδου, σε υψόμετρο 1050 μέτρων, δεσπόζει με την παρουσία του σε ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της νότιας Πίνδου, στην ξακουστή περιοχή του Ασπροποτάμου.

Η άγρια και συνάμα ξεχωριστή ομορφιά του σε συνδυασμό με το παραδοσιακό βλάχικο χρώμα του καθιστούν το χωριό αληθινή πρόκληση τόσο για το ξένο επισκέπτη, όσο και για τον ντόπιο παραθεριστή. Απέχει περίπου 80 χλμ. από τα Τρίκαλα.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στη Βικιπαίδεια, το όνομά του το οφείλει στην βλάχικη ονομασία »Γκαρδίστι», η οποία αποτελεί παραφθορά της λατινογενούς λέξης »γκάρντου» που σημαίνει »οχυρό». Το συγκεκριμένο όνομα περιγράφει εύστοχα την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το Γαρδίκι, το οποίο είναι περιτριγυρισμένο από ψηλά βουνά και φαίνεται μόνο από τον κεντρικό δρόμο που περνά απέναντι από το χωριό.
Θρησκευτικά μνημεία αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου (1700), ο Προφήτης Ηλίας (1913), ο Άγιος Αθανάσιος (1893), το μοναστήρι Ανταποδόσεως της Θεοτόκου (1830), το οποίο χτίστηκε από τους κλεφταρματολούς αδερφούς Χύτα, καθώς και τα ερειπωμένα ξωκλήσια των Αγίων Αναργύρων και της Αγίας Τριάδας.

Σήμερα στο Γαρδίκι υπάρχουν 850 σπίτια τα οποία είναι ακατοίκητα τους χειμερινούς μήνες ενώ ζωντανεύουν από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Την περίοδο αυτή σημαντικές στιγμές για το χωριό είναι η εορτή των Αγ. Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού , η εορτή του Προφήτη Ηλία -Αη Λιός – και η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Αποκορύφωμα των καλοκαιρινών πανηγύρεων αποτελεί ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο, κορυφαίο ετήσιο γεγονός μείζονος κοινωνικής, ιστορικής αλλά και πολιτιστικής σημασίας για το Γαρδίκι. Επισφραγίζεται δε, η εορτή αυτή, με την απόδοσή της, τα «εννιάμερα» της Παναγίας κατά τη λαϊκή θυμοσοφία . Το καλοκαίρι, και ειδικά τον Αύγουστο, ο πληθυσμός υπερβαίνει τις 5.000.

Από το 2009, λειτουργεί στο χωριό δικτυακή κάμερα, η οποία μεταδίδει ζωντανή πανοραμική εικόνα του χωριού όλο το 24ωρο, με δίλεπτη ανανέωση. Το 2010, εγκαταστάθηκε στο χωριό αυτόματος επαγγελματικός μετεωρολογικός σταθμός, ο οποίος, υπό την επίβλεψη του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καταγράφει τα μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής, ενώ παρέχει ζωντανή 24ωρη ενημέρωση, μέσω internet, για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Από γεοπεριβαλλοντικής άποψης η ευρύτερη περιοχή του Γαρδίκιου διακρίνεται για την πλούσια βλάστηση της , τις απότομες πλαγιές , την μεγάλη ποσότητα υδάτων και την πλούσια πανίδα . Η περιοχή έχει ενταχθεί στον κατάλογο με τους βιότοπους CORINE δηλαδή σε αυτούς που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την διατήρηση της φύσης στην Κοινότητα .

Βόρεια και δυτικά του χωριού και μέχρι τα όρια της η κοινότητα εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο ”Natura 2000” το οποίο είναι ένα δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης που εκτείνεται σε ολόκληρη την Κοινότητα και έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη διατήρησή των πιο πολύτιµων και των πλέον απειλούµενων ειδών και ενδιαιτηµάτων της σε ικανοποιητικό επίπεδο. Επίσης στην κοίτη του ρέματος / παραπόταμου του Αχελώου κάτω από το Γαρδίκι φύονται και τα κυριότερα αζονικά είδη όπως το πλατάνι ( Platanus orientalis ) και η ιτιά (Salix sp). Σε μεγάλα υψόμετρα συναντάμε μεγάλες εκτάσεις υποαλπικών λιβαδιών όπου φύεται και το πολύ ποιοτικό τσάι της περιοχής.

Στο Γαρδίκι δεν αναφέρονται ξενώνες ή άλλα καταλύματα, αλλά μπορείτε να μείνετε στην Ελάτη και από εκεί να κάνετε εξορμήσεις προς την πανέμορφη περιοχή ανάμεσα από τις κοιλάδες του Ασπροπόταμου.