Η πληρότητα στο νησί “αγγίζει” σχεδόν το 90%, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων, που τονίζει χαρακτηριστικά πως “δεν υπάρχει παραλία να κάνεις μπάνιο”.

 

Αύξηση κατά 5% στον συνολικό αριθμό διανυκτερεύσεων επισκεπτών – τουριστών για το 1ο εξάμηνο του 2018, συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2017, παρουσιάζουν τα αριθμητικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Καβάλας, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων υπολογίζεται ότι “άγγιξε” το 59%.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η γενική εικόνα στο χερσαίο τμήμα της Καβάλας είναι ικανοποιητική σε σχέση με την περσινή χρονιά σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, κυρίως στην μικρές εποχιακές ξενοδοχειακές μονάδες, από τα προσφερόμενα σπίτια για βραχυπρόθεσμες διακοπές σε τουρίστες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας, οι Έλληνες επισκέπτες – τουρίστες συμμετείχαν κατά 40,8% στη συνολική πληρότητα κατά το α’ εξάμηνο του 2018 (35,6% αντίστοιχα το 2017), ενώ ο συνολικός αριθμός διανυκτερεύσεων των Ελλήνων επισκεπτών σημείωσε αύξηση κατά 20,1%.
Την ίδια ώρα, οι ξένοι επισκέπτες κάλυψαν το 59,2% των διανυκτερεύσεων σε σχέση με 64,4% το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, αλλά ο συνολικός αριθμός τους παρουσίασε μικρή πτώση κατά 3,3%.
Στην πρώτη θέση των ξένων τουριστών βρίσκονται σταθερά οι Βούλγαροι με ποσοστό 11,2% με οριακή μείωση σε σχέση με το 2017. Ακολουθούν οι Τούρκοι με ποσοστό 9,1%, μειωμένο σε σχέση με το 2017 (11,6%), ενώ στην τρίτη θέση με 6,8% παραμένουν οι Ρουμάνοι με αύξηση σε σχέση με το 2017. Την τέταρτη θέση καταλαμβάνουν οι Γερμανοί με αύξηση από το 3,4% στο 5,6% για το 2018. Ανερχόμενες επίσης εθνικότητες στο πρώτο εξάμηνο είναι οι Άγγλοι με ποσοστό 3,3%, οι Αμερικανοί 2,6%, οι Νοτιοκορεάτες 2,2%, οι Κύπριοι 1,1% και οι Βέλγοι επισκέπτες 1%.
Επισκέπτες από συνολικά 82 διαφορετικές χώρες φιλοξενήθηκαν στα ξενοδοχεία της Καβάλας το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ο κ. Μιτζάλης υπογραμμίζει ότι ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων θέλοντας να συμβάλει υπεύθυνα στην πληροφόρηση για τις τουριστικές επιδόσεις της πόλης της Καβάλας παρουσιάζει έγκαιρα σε τακτά χρονικά διαστήματα επεξεργασμένα στοιχεία διανυκτερεύσεων Ελλήνων και ξένων επισκεπτών και αφορούν σε ξενοδοχεία της πόλης, τα οποία λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Αναφερόμενος στη μίσθωση κατοικιών για βραχυπρόθεσμες διακοπές μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb τόνισε ότι η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τα διοικητικά και γεωγραφικά όρια του Δήμου Καβάλας λειτουργούν 650 κατοικίες, που -κατά μέσο όρο- κάθε μία διαθέτει τουλάχιστον τρεις κλίνες. Πάντως, εκείνο που επισημαίνεται από τον κ. Μιτζάλη είναι ότι σε ανάλογες περιπτώσεις σύντομων μισθώσεων δεν υπάρχει η ίδια ελαστική αντιμετώπιση από το κράτος, όπως στις περιπτώσεις μικρών και μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.
Εκτίμησε, επίσης, ότι θα υπάρχει αύξηση των διαθέσιμων κλινών σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας έως το επόμενο καλοκαίρι, αφού το πρόγραμμα ΕΣΠΑ ευνοεί ανάλογες τουριστικές δραστηριότητες από όσους θέλουν να επενδύσουν στον τομέα αυτό. Κάνει, ωστόσο, μια ουσιαστική διευκρίνιση ότι οι νέες αυτές κλίνες δεν αφορούν μόνο ξενοδοχεία αλλά και άλλες μονάδες φιλοξενίας που μπορεί να είναι δωμάτια, διαμερίσματα, στούντιος κ.ά.
Όσον αφορά δε την τουριστική κίνηση στο νησί της Θάσου, το νησιωτικό τμήμα δηλαδή της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων υποστηρίζει ότι αυτή τη χρονική στιγμή η πληρότητα στο νησί “αγγίζει” σχεδόν το 90%, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως “δεν υπάρχει παραλία να κάνεις μπάνιο”.
Σημειώνει βέβαια ότι στο τέλος της σεζόν θα φανεί στο σύνολό της η τουριστική κίνηση. “Αν κινηθούμε στα περσινά επίπεδα, που ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές, ίσως η καλύτερη, τότε θα υπάρχει μια μεγάλη ικανοποίηση”.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ