Μεγάλες ουρές αυτοκινήτων σχηματίστηκαν και πάλι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, καθώς χιλιάδες Βαλκάνιοι τουρίστες, Κεντροευρωπαίοι, αλλά και Έλληνες μετανάστες από την Γερμανία έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα.

Επί πολλές μέρες η ταλαιπωρία ήταν μεγάλη στον Προμαχώνα δεδομένου ότι υπήρχαν μόνο δύο συνεργεία για τεστ κορωνοϊού, κάτι που προκαλούσε δυσφορία στους ταξιδιώτες, αλλά μετά από επιτόπια επίσκεψη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας υπήρξε κάποια διευθέτηση και η εικόνα βελτιώθηκε.

Είναι πάντως αρκετοί αυτοί, που υποστηρίζουν ότι η αύξηση των συνεργείων έγινε με καθυστέρηση, κάτι ιδιαίτερα αρνητικό, σε μια εποχή, που η Ελλάδα πασχίζει να αυξήσει τις αφίξεις τουριστών.

Η εικόνα, πάντως σήμερα, Παρασκευή, ήταν βελτιωμένη, καθώς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πλήρη στελέχωση καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου δουλεύει το προσωπικό του συνοριακού σταθμού Προμαχώνα, προκειμένου να εξυπηρετήσει το «κύμα» τουριστών που καταφθάνει στη χώρα μας από τη μοναδική χερσαία πύλη εισόδου, από την οποία επιτρέπεται η διέλευση. Ενδεικτικά, την εκτιμάται ότι πέρασαν περισσότερα από 21.000 άτομα προερχόμενα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πλειονότητά τους Βούλγαροι και Ρουμάνοι και 2000 άτομα από άλλες χώρες εκτός ΕΕ.

Παρά τον όγκο ταξιδιωτών που παρατηρείται στα σύνορα, η τουριστική κίνηση στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει χαμηλή. Στη Χαλκιδική και την Πιερία, οι επαγγελματίες και ξενοδόχοι παρακολουθούν προβληματισμένοι τα νούμερα, ενώ σχεδόν το 40% των ξενοδοχείων στο νομό Χαλκιδικής φαίνεται πως δεν έχουν σκοπό να λειτουργήσουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και την Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιο.
Την ίδια ώρα, η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη Σερβία, «φρενάρει» ένα μεγάλο μέρος της προσδοκώμενης μερίδας τουριστών, αφού παραδοσιακά οι Σέρβοι επιλέγουν ως δημοφιλέστερους προορισμούς τις ακτές της Χαλκιδικής και της Πιερίας.