Το Σάββατο και την Κυριακή πρόκειται να απολογηθούν στα ανακριτικά γραφεία του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης οι 18 κατηγορούμενοι για την υπόθεση του φερόμενου ως κυκλώματος, που δρούσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μετά τις διώξεις, που έχουν ασκηθεί για δωροδοκίες, δωροληψίες σχετικά με την προτεραιότητα στον ελλιμενισμό εμπορικών πλοίων.

Όλοι, πλοιοκτήτες, χειριστές ρυμουλκών σκαφών, ο λιμενάρχης και άλλοι συνεργοί,  έχουν παραπεμφθεί στην Α΄ειδική ανακρίτρια και ετοιμάζουν τις απολογίες τους με την συνδρομή των δικηγόρων τους, προβάλλοντας διάφορους ισχυρισμούς, όπως ότι επί πολλά χρόνια υπήρχε αυτή η σειρά ενεργειών στην προτεραιότητα των πλοίων, αρνούμενοι ότι προέβησαν σε παράνομες πράξεις και ότι έστησαν “κύκλωμα”. Άλλωστε, τονίζουν, αν υπήρχε παράνομη δραστηριότητα επί τόσα χρόνια θα έπρεπε να το έχουν αντιληφθεί και οι διοικήσεις του ΟΛΘ, μαζί με τις λιμενικές υπηρεσίες.

Παρά ταύτα ο λιμενάρχης Θεσσαλονίκης τέθηκε σε αυτεπάγγελτη διαθεσιμότητα, με απόφαση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για παράβαση άρθρων του ποινικού κώδικα και του νόμου 4557/2018, που αφορούν την πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

Ο λιμενάρχης φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, που αφορά στην κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τη χρήση περισσότερων ρυμουλκών σκαφών απ’ όσα χρειάζονταν για τον ελλιμενισμό τους, ύστερα από χρηματισμό.    Την υπόθεση ερευνούσαν για αρκετό καιρό οι «αδιάφθοροι» της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων μετά από σχετικές καταγγελίες.

Επίσης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης έθεσε σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας έξι πλοηγούς της Πλοηγικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης προς τους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος τους και αφορά τις κακουργηματικές πράξεις της “εγκληματικής οργάνωσης” και της “εκβίασης κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση από κοινού” της “νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις” (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και της “δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση”.

Με την ίδια απόφαση του υπουργού ανεστάλη επίσης η άσκηση των καθηκόντων του αρχιπλοηγού του Πλοηγικού Σταθμού Πειραιά μετά την ποινική δίωξη σε βάρος του δίωξη για παράβαση του άρθρου 169 του Ποινικού Κώδικα, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά που αφορά την κατηγορία της απείθειας.