Ένα ακόμη ιστορικό πολεμικό πλοίο, το αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ, που έγινε γνωστό ευρύτερα την εποχή της δικτατορίας, κατέπλευσε στον κόλπο της Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία της 84ης Διεθνούς Έκθεσης και είναι έτοιμο να δεχθεί επισκέψεις των πολιτών, όπως είχε συμβεί και πέρυσι με το θρυλικό θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ.
Από το πλοίο αυτό ο τότε κυβερνήτης του Νικόλαος Παππάς είχε ζητήσει την πτώση της χούντας με επιστολές του στην στρατιωτική ηγεσία. Ο Παππάς στις 25 Μαΐου 1973, έγινε διεθνώς γνωστός, όταν για να εκδηλώσει την αντίθεσή του προς την απριλιανή δικτατορία, οδήγησε το αντιτορπιλικό «Βέλος», του οποίου ήταν κυβερνήτης, στην Ιταλία, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο. Στη συνέχεια αποτάχθηκε από το Ναυτικό με απόφαση της δικτατορίας, η οποία του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια. Αργότερα όμως αποκαταστάθηκε, έγινε αρχηγός ΓΕΝ και δύο φορές υπηρεσιακός υπουργός εμπορικής ναυτιλίας. Έφυγε από τη ζωή το 2013, ύστερα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.
Τώρα το πλοίο του, το πρώην “USS CHARETTE DD5”, αντιτορπιλικό στόλου τύπου Fletcher, που έχει γράψει λαμπρή ιστορία ως αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ D-16 από το 1959 μέχρι το 1991 για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, “έδεσε” στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής, προκαλώντας δέος σε όσους είχαν την ευκαιρία να το δουν από κοντά.
Μεγάλη ιστορική σημασία
«Η σημασία του πλοίου είναι πολλαπλή. Πρώτον είναι ένα κειμήλιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι ένα πλοίο που πολέμησε στο αμερικανικό Ναυτικό, πολέμησε στον πόλεμο του Ειρηνικού, με αρκετά μεγάλες επιτυχίες» υπογράμμισε ο κυβερνήτης του θωρηκτού «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» και του αντιτορπιλικού “ΒΕΛΟΣ”, αρχιπλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού, Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.
Το ταξίδι του ιστορικού πλοίου ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο και σήμερα έδεσε στην πόλη, με τη βοήθεια ενός ρυμουλκού. Το πλοίο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, ώστε να είναι επισκέψιμο από το γενικό κοινό και κατά τη διάρκεια της 84ης ΔΕΘ. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία «να ταξιδέψουν στην Ιστορία» είπε ο κ. Χαραλαμπόπουλος, υπογραμμίζοντας, παράλληλα το μεγάλο μήνυμα που δίνει το ιστορικό πλοίο, «του αντιδικτατορικού αγώνα των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού».
Το πλοίο θα είναι επισκέψιμο από τις 9 το πρωί με 1 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα με 8 το βράδυ, αλλά και αργίες όπως και Σαββατοκύριακα. Οι επισκέπτες -όπως είπε ο κ. Χαραλαμπόπουλος- «θα έχουν την ευκαιρία να δουν ένα πλοίο οργανωμένο, σχεδόν όπως είναι οι σύγχρονες φρεγάτες, θα δουν κάποιους εσωτερικούς χώρους, θα περιηγηθούν στα καταστρώματα να δουν τα πυροβόλα και γενικά θα πάρουν την αύρα ενός πλοίου κατασκευής πριν από 78 χρόνια». (Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)