Από τον Μανόλη Λαμτζίδη λάβαμε την επιστολή – πρόσκληση της επιτροπής για την απότιση φόρου τιμής στον αγωνιστή πολιτικό πρόεδρο της ΕΔΑ Γιάννη Πασαλίδη με αφορμή την συμπλήρωση 51 χρόνων από τον θάνατό του.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Παρασκευή, 15 Μαρτιου στις 5 μμ συγκεντρωνόμαστε στον τάφο του Γιάννη Πασαλίδη, στα Κοιμητήρια Καλαμαριάς τιμώντας τη μνήμη του
Η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την προβολή του έργου και τη διατήρηση της μνήμης του Γιάννη Πασαλίδη» καλεί όλους τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες την ερχόμενη Παρασκευή , 15 Μαρτίου και ώρα 5μμ, ημερομηνία θανάτου του αείμνηστου πολιτικού πριν από 51 χρόνια , να συγκεντρωθούν στον τάφο του στα Κοιμητήρια Καλαμαριάς και να αποτίσουν φόρο τιμής στον αείμνηστο πολιτικό
Τα μέλη της Επιτροπής
Ο Γιάννης Πασαλίδης υπήρξε κορυφαία και πολύ δραστήρια πολιτική προσωπικότητα, ενώ παράλληλα ως γιατρός (γυναικολόγος) πρόσφερε τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς στους φτωχούς και γι΄αυτό επονομαζόταν “ο γιατρός του λαού”.
Όπως διαβάζουμε στη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, ο Πασαλίδης γεννήθηκε στη Σάντα της Τραπεζούντας του Πόντου και οι γονείς του ήταν φτωχοί αγρότες. Σπούδασε ιατρική στην Οδησσό και την Μόσχα. Εγκαταστάθηκε στο Σοχούμ απ’ όπου ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα στο αγώνα της δημιουργίας ανεξάρτητης Ποντιακής Δημοκρατίας. Αναδείχθηκε σε ηγετικό στέλεχος των Ρώσων Μενσεβίκων, των αντιπάλων του Βλαντίμιρ Λένιν. Διετέλεσε μέλος της ρωσικής Δούμας (Βουλής), ήταν μάλιστα ο πρώτος σοσιαλδημοκράτης βουλευτής της Γεωργίας, ενώ υπήρξε και υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, από την οποία έφυγε το 1921, όταν πια είχε παγιωθεί η εξουσία των Μπολσεβίκων[1].
Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και το 1923 εκλέχτηκε βουλευτής Θεσσαλονίκης στην ελληνική Βουλή, ενώ μετά τον εμφύλιο ανεδείχθη σε πρόεδρο της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (Ε.Δ.Α.). Την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε ως μέλος και πρόεδρος της Ε.Δ.Α. στις εκλογές του 1951, 1956, 1958, 1961 και 1964. Επίσης ο Πασαλίδης υπήρξε ιδρυτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδος, ενός από τους σχηματισμούς του προσχώρησαν στο ΕΑΜ.[2] Το 1945 ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης εκείνης. Την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών συνελήφθη και του επιβλήθηκε κατ’ οίκον περιορισμός.
Απεβίωσε το 1968 στη Θεσσαλονίκη.
Την περίοδο εκείνη της δικτατορίας επικρατούσε στις εφημερίδες κλίμα τρομοκρατίας και αυστηρή λογοκρισία. Γι αυτό δεν υπήρξαν δημοσιεύματα για τον θάνατο του Πασαλίδη, πέραν του αγγελτηρίου της κηδείας.