Την υποχρεωτική κατάθεση σχεδίων ασφαλείας από όλα τα Πανεπιστήμια έως τα τέλη Ιουλίου και την εγκατάσταση έως το τέλος του έτους συστημάτων πλήρως ελεγχόμενης πρόσβασης -κατά προτεραιότητα στις σχολές εκείνες όπου υπάρχουν συχνά έκνομες ενέργειες-, ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που διεξήχθη στη Χαλκιδική. 

Η υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης στα ΑΕΙ για την υλοποίηση των μέτρων, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της βίας στα Πανεπιστήμια,

Το υπουργείο, όπως διευκρίνισε η υπουργός, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας θα παρακολουθεί την υλοποίηση των μέτρων. Παράλληλα θα αυστηροποιηθεί το ποινικό πλαίσιο αντιμετώπισης φοιτητών που διαπράττουν αξιόποινες πράξεις εντός του πανεπιστημίου, με στόχο την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και τον περιορισμό των αναστολών και αναβολών.

Θα ισχύει αυτοδίκαιη παύση της ιδιότητας του φοιτητή -με ανώτατη διάρκεια παύσης έως 24 μήνες- σε περίπτωση σύλληψής του για αξιόποινη πράξη και ενδεχόμενη οριστική διαγραφή του από το πανεπιστήμιο σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης.

Η συγκρότηση πειθαρχικών συμβουλίων

Για την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών εντός των ΑΕΙ πλέον η υποχρεωτική συγκρότηση πειθαρχικών συμβουλίων εντός των Ιδρυμάτων περνά από τις σχολές και τα τμήματα σε κεντρικό επίπεδο διοίκησης.

Οι πρυτάνεις φέρουν την ευθύνη για την εφαρμογή μέτρων και σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους με τις διατάξεις των νόμων προβλέπονται πειθαρχικά και διοικητικά μέτρα, ακόμη και έκπτωση τους από το αξίωμα, κάτι πάντως που η κ. Ζαχαράκη εκτίμησε πως δε θα χρειαστεί να συμβεί, καθώς, όπως διευκρίνισε, και στη Σύνοδο επιβεβαιώθηκε, η συναντίληψη και δέσμευση των πρυτάνεων για την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας στα πανεπιστήμια.

«Είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων μας να αναλάβουμε ευθύνες -και το υπουργείο αλλά και οι πρυτάνεις-, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πούμε ένα μεγάλο όχι στη βία και στην ανομία που δεν έχει καμία θέση στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Συμφωνήσαμε όλοι ότι είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που μέχρι τώρα είχε αποκτηθεί, το πώς μέχρι τώρα έχει εφαρμοστεί ο νόμος, πώς πρέπει να τον βελτιώσουμε, να τον ενισχύσουμε και ως κυβέρνηση έχουμε αποφασίσει ότι θα είμαστε πραγματικά πάρα πολύ αυστηροί ως προς την τήρησή του», επισήμανε η κ. Ζαχαράκη εξηγώντας ότι εντός τριμήνου -μέχρι τέλος Ιουλίου, θα πρέπει όλα τα πανεπιστήμια να έχουν καταθέσει (κατά περιπτώσεις να έχουν επικαιροποιήσει) τα σχέδια ασφαλείας.

«Σήμερα μας ενημέρωσαν πολύ περισσότερα πανεπιστήμια ότι έχουν ήδη καταθέσει σχέδια και την άλλη εβδομάδα θα δοθούν τα στοιχεία επικαιροποιημένα», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι τα σχέδια αυτά είναι πολύ σημαντικά, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι αφορούν και την πολιτική προστασία».

Συστήματα ελεγχόμενης εισόδου

«Θα καταγράφονται όλα αυτά σε ψηφιακή πλατφόρμα. Θα το ελέγχουμε εμείς οι ίδιοι και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας το πού βρίσκεται η υλοποίηση κάθε σχεδίου δράσης και επίσης θα βάλουμε ένα χρονικό όριο έως το τέλος της χρονιάς, για την τοποθέτηση στις σχολές που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα συστημάτων ελεγχόμενης εισόδου.

Η ελεγχόμενη είσοδος θα εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα εκεί που υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα και όχι οριζόντια και ενιαία», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι πολλά πανεπιστήμια αξιοποίησαν τη χρηματοδότηση 10 εκ. ευρώ που είχε δοθεί το  2021.

«Μέχρι το τέλος της χρονιάς, μόλις κοστολογήσει κάθε πανεπιστήμιο τι ανάγκη έχει -για το κομμάτι της ηλεκτρονικής πρόσβασης, για το κομμάτι της πιθανής ανάγκης για τις κάρτες, για όλα αυτά τα οποία πρέπει να προμηθευτούν- είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε και έκτακτη χρηματοδότηση», πρόσθεσε.

Για τους φοιτητές που συλλαμβάνονται για έκνομες πράξεις

Για τη διαδικασία ποινικής αντιμετώπισης όσων συλλαμβάνονται μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου και ιδίως όσων έχουν την ιδιότητα του φοιτητή, η Υπουργός Παιδείας επισήμανε:

«Κατεύθυνση είναι να έχουμε οπωσδήποτε μία αυστηροποίηση του πλαισίου, να υπάρξουν ειδικές διατάξεις, οι οποίες σίγουρα θα επισπεύδουν και την τέλεση της δίκης, θα μειώνουν τη δυνατότητα των αναβολών, των αναστολών στην έκτιση ποινής, τα οποία βλέπουμε να συμβαίνουν αυτή τη στιγμή και μπορεί να νιώθει κάποιος ότι είναι ατιμώρητος. Η αίσθηση της ατιμωρησίας πρέπει να εκλείψει και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό […]

Η αυτοδίκαιη παύση της ιδιότητας του φοιτητή όταν συλλαμβάνεται για αξιόποινες πράξεις, μπορεί να φτάσει στους 24 μήνες -και εκεί υπάρχει μια διαβάθμιση- αλλά γίνεται αυτοδίκαια. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή ως προς τη μεταχείριση αυτών οι οποίοι διαπράττουν πράξεις βίας, αξιόποινες πράξεις μέσα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο».

Τα πειθαρχικά συμβούλια στα ΑΕΙ

Σχετικά με τη συγκρότηση πειθαρχικών συμβουλίων από τα πανεπιστήμια σημείωσε: «Παραμένουν τα πειθαρχικά. Όμως πολλά πανεπιστήμια αντιμετώπισαν δυσκολία στο να τα συγκροτήσουν μέχρι τώρα, γι’ αυτό θα είναι πια στο επίπεδο κεντρικής διοίκησης του Πανεπιστημίου.

Άρα διευκολύνουμε την συγκρότηση του πειθαρχικού και εκεί πλέον θα πηγαίνει -πέραν των υπολοίπων διαδικασιών που κάθε πειθαρχικό αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει- και το ερώτημα της οριστικής διαγραφής φοιτητή, όταν πλέον θα υπάρχει αμετάκλητη απόφαση για αυτόν, ο οποίος έχει πλέον καταδικαστεί αφού είχε διαπράξει μια αξιόποινη ποινή».

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)