Στα θέματα της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, που σήμερα έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μαρινάκης μίλησε για τις παρεμβάσεις στην Κεντρική Μακεδονία με τετρακόσια έργα προϋπολογισμού 9,6 δισ. ευρώ. Υπογράμμισε, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει πετύχει μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το εθνικό ΑΕΠ, η ανεργία έχει μειωθεί κατά 10 μονάδες, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 8%, οι τουριστικές ροές αυξήθηκαν κατά 15% και τα έσοδα από τουρισμό κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον, δηλαδή 20%.

«Από το 2019 έως σήμερα εμφανίζεται σταθερό πλεόνασμα στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων συγκριτικά με όσες κλείνουν. Το τοπικό σχέδιο ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιφερειακής ενότητας περιλαμβάνει περισσότερο από 400 κρίσιμα έργα με προϋπολογισμό 9,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί έργα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι σε εξέλιξη έργα 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και οι υπό σχεδιασμό παρεμβάσεις 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όλα τα έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, Αντώνης Τρίτσης, το Connecting Europe Facility και ΣΔΙΤ» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Η Θεσσαλονίκη αναβαθμίζεται σε ένα πραγματικό κέντρο logistics

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη αλλάζει και αναβαθμίζεται σε ένα πραγματικό κέντρο logistics». Οι επενδύσεις προχωρούν στα δυτικά της πόλης ενώ προχωρούν επίσης οι εργασίες για το Thess INTECH, έναν πόλο καινοτομίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη που θα προσελκύσει πολλές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, τόνισε ο κ. Μαρινάκης και συνέχισε:

«Το μετρό της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε και επίσημα τη λειτουργία του. Όπως είχαμε δεσμευτεί στο διάστημα των δύο μηνών λειτουργίας του μετρό εκδόθηκαν περισσότερα από δύο εκατομμύρια εισιτήρια και 75.000 προσωποποιημένες κάρτες, ενώ εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκαν 3 εκατομμύρια μετακινήσεις.

Η κίνηση των οχημάτων στους δρόμους Θεσσαλονίκης μειώθηκε κατά 10% και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν αφορούσαν στο 0,5 % του χρόνου λειτουργίας του. Σε 10 μήνες από τώρα το μετρό θα φτάσει στην Καλαμαριά και θα έχει προχωρήσει η μελέτη για την επέκτασή του στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Ο Flyover κατασκευάζεται με εντατικούς ρυθμούς για να παραδοθεί πριν από τα μέσα του 2027, δίνοντας οριστική λύση στο μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα του περιφερειακού της Θεσσαλονίκης. Ο στόλος των λεωφορείων του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2019 και σήμερα αγγίζει τα 500 οχήματα με στόχο να ξεπεράσει τα 700 έως το 2027.

Κατασκευάζεται το παιδιατρικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης το πιο σύγχρονο στα Βαλκάνια, δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ολοκληρώθηκε η παραχώρηση του στρατοπέδου Καρατάσιου , όπου θα ανεγερθεί το νέο Θεαγένειο. Επιπλέον είναι σε εξέλιξη εργασίες αναβάθμισης 11 κέντρα υγείας και με την προσθήκη νέας πτέρυγας στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου»