Πλατφόρμα διαλόγου για όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας το Thessaloniki Helexpo Forum.-

Ιστορική χρονιά το 2020 για την εξωστρέφεια του αγροτικού τομέα .-

Ψηφιοποίηση στη δικαιοσύνη και αγορά ενεργειας τα πρώτα μεγάλα θέματα.-

…………………………………………………..

Με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, λόγω κορωνοϊού και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα, που αναπτύχθηκαν άρχισαν οι εργασίες του Thessaloniki Helexpo Forum στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, μέσα σε ατμόσφαιρα πρωτόγνωρη για μια τόσο μεγάλη συνεδριακή εκδήλωση.

Ο περιορισμένος αριθμός των  συμμετεχόντων και αυτών, που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν τις εργασίες από το ακροατήριο δημιούργησε μια αίσθηση μικρής εμβέλειας, παρότι ειπώθηκαν σπουδαία στοιχεία από τους ομιλητές.

Επίσης στην όλη ατμόσφαιρα της περιορισμένης απήχησης συνετέλεσε και η μη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την αλλαγή του προγράμματός του, που ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, αναφέροντας τα εξής:

“Λόγω της συνάντησης στη 1.00 το μεσημέρι με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς και του υπόλοιπου επιβαρυμένου προγράμματός του ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη αργά το βράδυ.

Τον κ. Μητσοτάκη θα εκπροσωπήσουν στο πάνελ με θέμα τις Προοπτικές Ανάπτυξης της Βορείου Ελλάδος, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020, στις 10:00 θα συμμετέχει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ- Helexpo και στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020 στις 13:00 ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.”

Ο αγροτικός τομέας στην πρώτη ενότητα

O εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα και οι αντοχές που
επέδειξε η γεωργία την περίοδο της πανδημίας βρέθηκαν στο
επίκεντρο του εναρκτήριου πάνελ του Thessaloniki Helexpo
Forum, το οποίο διοργανώνεται από την ΔΕΘ-Helexpo και
ξεκίνησε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης” στην
Θεσσαλονίκη.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ.
Τάσος Τζήκας υπογράμμισε ότι το Thessaloniki Helexpo Forum
αποτελεί μία πλατφόρμα διαλόγου για όλα τα μεγάλα ζητήματα της
χώρας, ακόμη και στην εποχή του κορωνοιού.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης στο πάνελ (και χωρίς μάσκα).

Στο πάνελ για τις νέες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα ο
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαυρουδής
Βορίδης υπογράμμισε ότι ο πρωτογενής τομέας άντεξε στην
πανδημία και φέτος είναι μία ιστορική χρονιά για την εξωστρέφεια
του, με ρεκόρ εξαγωγών σε διάφορα προϊόντα.
Ο Υπουργός σημείωσε ότι η προοπτική και το μέλλον του
πρωτογενούς τομέα δεν υλοποιείται με ευχολόγια και δηλώσεις
προθέσεων, αλλά απαιτείται συμφωνία πάνω σε ένα συγκεκριμένο
σχέδιο. “Χρειαζόμαστε επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία με
οικοδόμηση της ευφυούς γεωργίας, καθώς και εκμηχάνιση.

Οι πολιτικές δεσμεύσεις για την γεωργία απαιτείται να έχουν
αντίκρισμα σε πόρους. Απεμπλέξαμε και διπλασιάσαμε σχεδόν το
ποσό για τα Σχέδια Βελτίωσης, προχωράνε τώρα και ανέβηκε η
πλατφόρμα για τα αιτήματα πληρωμών. Στο νέο πρόγραμμα
αγροτικής ανάπτυξης η πρόσκληση για τα καινούργια σχέδια
βελτίωσης θα είναι στις αρχές της περιόδου, δηλαδή το 2022-23”,
υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης.
Από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής,
Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ,
στάθηκε στα δεδομένα που αλλάζουν την γεωργία, που εκτός από
την πανδημία, περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή και την 4η
Βιομηχανική Επανάσταση.

Το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος κα. Μαρία Σαμολαδά.

………………………………………………………

Κοσμογονία μεταρρυθμίσεων για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης

 Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το Thessaloniki Helexpo Forum

 Την αναγκαιότητα της μετάβασης της Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή προς όφελος των πολιτών, αλλά και για την παραγωγή καλύτερου δικαστικού έργου, υπογράμμισε το πάνελ «Ψηφιακή Δικαιοσύνη» του Thessaloniki Helexpo Forum, που διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-Helexpo και βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης».

Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, έκανε λόγο για μια μικρή επανάσταση την οποία ζούμε, για μια κοσμογονία μεταρρυθμίσεων που αφορούν την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, μετά και την πανδημία, που άλλαξε τα δεδομένα. Σημείωσε δε πως η περίοδος αυτή έδωσε τη δυνατότητα να γίνουν πολλά βήματα που είχαν σχεδιαστεί, ενώ ο συνδυασμός της πίεσης της πραγματικότητας με την εφαρμογή του σχεδίου μεταρρυθμίσεων μάς δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουμε τον βηματισμό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Μιχαήλ Καλογήρου, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έγινε στο μέτωπο αυτό επί της δικής του θητείας. Τόνισε επίσης πως πρέπει να διασυνδεθούν τα δικαστήρια της χώρας και να προχωρήσουν όσα έχουν μείνει πίσω, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης αναφέρθηκε στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην παγκόσμια κοινότητα για την τεχνητή νοημοσύνη και για το ζητήμα μιας αλγοριθμικής απονομής της δικαιοσύνης. «Μπαίνει ένα πολιτικό ζήτημα. Θα εμπιστευθούν οι πολίτες σε μια εποχή δικαστικού λαϊκισμού την κρίση ενός αλγορίθμου έναντι αυτής ενός ανθρώπου;» αναρωτήθηκε.

Χ. Καστανίδης: Ανεπαρκές ανθρώπινο δυναμικό στην πληροφορική

Την υστέρηση της χώρας μας στο μέτωπο της ψηφιακής Δικαιοσύνης υπογράμμισε με τη σειρά του ο επίσης πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χάρης Καστανίδης, που αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε στη δική του θητεία, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο κρίσιμο ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού στο πεδίο της πληροφορικής, σημειώνοντας πως οι πληροφορικάριοι είναι είδος εν ανεπαρκεία στη Δικαιοσύνη.

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά πως χρειάστηκαν 16 χρόνια για να προσληφθούν 12 υπάλληλοι πληροφορικής στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κ. Καστανίδης τόνισε επίσης πως η προσπάθεια για ψηφιακή Δικαιοσύνη δεν θα κολλήσει στους πόρους, καθώς πόροι υπάρχουν, αρκεί να αξιοποιούνται σωστά. «Άλλα είναι τα προβλήματα. Δεν είναι μόνο αν την 1/1/2021 θα είμαστε σε θέση σε μαζική κλίμακα για όλες τις υποθέσεις να καταθέτουμε ηλεκτρονικά δικόγραφα. Θα έχουμε εξασφαλίσει άραγε την εξ αποστάσεως κατάθεση μαρτύρων όπου χρειάζεται;» σημείωσε.

Το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου.

………………………………………………….

Μεγάλες επενδύσεις στην εγχώρια αγορά ενέργειας – Προχωράει το project της απολιγνιτοποίησης

Η ενεργειακή μετάβαση της χώρας και ο πράσινος μετασχηματισμός του ενεργειακού της συστήματος απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στο πάνελ για την «Ενέργεια, Αειφορία και Βιώσιμες Πρακτικές» του Thessaloniki Helexpo Forum, που συνεχίζεται στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης”.

Η κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε τις κυβερνητικές προτεραιότητες στον τομέα της ενέργειας, όπως είναι η ολοκλήρωση της νέας αγοράς ηλεκτρισμού, η μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το εθνικής σημασίας project της απολιγνιτοποίησης, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση και τα διεθνή ενεργειακά σχέδια. Ειδικά για την απολιγνιτοποίηση, η κα. Σδούκου σημείωσε ότι προετοιμάζεται από την κυβέρνηση ένα πακέτο ειδικών φορολογικών και αναπτυξιακών κινήτρων για την Δυτική Μακεδονία, που θα εγκριθεί και από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.. Μάλιστα, επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή η συνεισφορά του λιγνίτη δεν ξεπερνά το 5-7% με τις ΑΠΕ να καλύπτουν το 35% του ενεργειακού μίγματος της χώρας.

Ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, Βουλευτής, Τομεάρχης Ενέργειας – Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η ενέργεια παίζει σήμερα κρίσιμο ρόλο, καθώς συνδέεται με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων και τον ρόλο της χώρας στην μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως η ενέργεια για τον Έλληνα επιχειρηματία παραμένει ακριβή, ενώ είπε ότι η μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή γίνεται απότομα και άδικα.

Το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος Χριστίνα Τσόρμπα