Μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας, που θα δώσει νέα οντότητα στο ρόλο της Θεσσαλονίκης και θα ανοίξει μεγάλες προοπτικές απασχόλησης για την νέα γενιά, πρόκειται να αναπτυχθεί στο Δήμο Θερμαϊκού, ανάμεσα στην Περαία και στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με την ίδρυση του Πάρκου Τεχνολογίας “THESS INTEC”

Ήδη κινούνται οι διαδικασίες παραχώρησης του οικοπέδου 760 στρεμμάτων, που ανήκε στην ΕΡΤ και τώρα έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ συγκροτήθηκε και ομάδα εργασίας, η οποία θα συνεδριάζει ανά εβδομάδα, προκειμένου να συντονίζει τις ενέργειες που απαιτούνται για την υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου “Thess INTEC”.

 

Από την σύσκεψη στο ΥΜΑ-Θ υπό τον Θεόδωρο Καράογλου για την συγκρότηση  ομάδας εργασίας

Η σύσταση της ομάδας εργασίας αποφασίστηκε την Τετάρτη στη διάρκεια της σύσκεψης που συγκάλεσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, ανταποκρινόμενος άμεσα στην εξαγγελία του πρωθυπουργού, από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, για την παραχώρηση 760 στρεμμάτων του Δημοσίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), προκειμένου να φιλοξενηθεί το Τεχνολογικό Πάρκο.
Η ομάδα εργασίας, επίσης, θα επιβλέπει την πορεία των εργασιών και θα φροντίζει για την απαρέγκλιτη τήρηση του χρονοδιαγράμματος των δυο χρόνων που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική  ανακοίνωση.

Στη σύσκεψη, πέραν του κ. Καράογλου, συμμετείχαν οι πρόεδροι της ΑΖΚ, Κυριάκος Λουφάκης, του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) Γιώργος Κωνσταντόπουλος και του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, Νίκος Ευθυμιάδης και ο πρώτος αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Γιάννης Σταύρου.
«Είμαστε η κυβέρνηση των πράξεων και όχι των λόγων. Με τη σημερινή συνάντηση εργασίας προχωρούμε χωρίς χρονοτριβές στην άμεση υλοποίηση και εφαρμογή της δέσμευσης του Πρωθυπουργού για τη λειτουργία του τεχνολογικού πάρκου “Thess INTEC” στην Περαία. Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη, εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς σε μήτρα της καινοτομίας στη Ν.Α. Ευρώπη χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Ό,τι είπαμε, το κάνουμε» δήλωσε ο κ. Καράογλου μετά το τέλος της σύσκεψης εργασίας.

Μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα

Το συγκεκριμένο ακίνητο ανήκε στην ΕΡΤ (με εγκαταστάσεις κεραιών και πομπών βραχέων κυμάτων), είναι κοντά στην περιοχή του αεροδρομίου, με πρόσοψη στη θάλασσα και έχει έκταση 760, 8 στρεμμάτων. Σε αυτό βρίσκονται παλιά και ερειπωμένα κτίσματα συνολικής επιφάνειας 2.665 τ.μ.

Στο πρώτο τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς  πρόκειται να εγκατασταθεί ένας σημαντικός πυρήνας του ερευνητικού δυναμικού της χώρας και της ελληνικής βιομηχανίας .

Το τεχνολογικό πάρκο με την ονομασία Thessaloniki International Technology Center/THESS-INTEC, θα φιλοξενεί βιομηχανίες και ερευνητικές ομάδες για την μεταφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας από το εργαστήριο στην παραγωγή, και την παραγωγή πραγματικά καινοτόμων προϊόντων.

Από τους βασικούς στόχους του Thess INTEC είναι η προσέλκυση μεγάλου αριθμού καινοτόμων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους και καταξιωμένων ερευνητικών εργαστηρίων ΑΕΙ και Ινστιτούτων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ήδη 70 δυναμικές ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, πρωτοπόρες στον κλάδο τους και ιδιαιτέρως εξωστρεφείς στηρίζουν το εγχείρημα και έχουν συμφωνήσει να εγκαταστήσουν τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) εντός του τεχνολογικού πάρκου, με στόχο την ανάπτυξη συγκεκριμένων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σε συνεργασία με 17 ερευνητικές ομάδες.

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν δεσμευτεί με έγγραφη συμφωνία για εγκατάσταση στο THESS-INTEC είναι οι Alumil, Sunlight, Kleemann, Exothermia, Isomat, MLS, Singular Logic, Raycap, Brite, METKA, Fraport, Intracom, ελίν, ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Brite, Chimar κ.α.

Μεταξύ των 17 ερευνητικών ομάδων που επιλέχθηκαν από τη βιομηχανική κοινότητα με βάση την αριστεία και την ετοιμότητα του τεχνολογικού τους αποτελέσματος, είναι το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας και το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και το Ινστιτούτο Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Οι τομείς αιχμής και οι εφαρμογές

Εκτός από τις ελληνικές εταιρείες που έχουν συμφωνήσει να εγκατασταθούν στο πάρκο, υπάρχουν και εταιρείες από το εξωτερικό που παρακολουθούν με ενδιαφέρον το εγχείρημα και σκοπεύουν να ενταχθούν σε αυτό μόλις αποκτήσει «σάρκα και οστά».

Σε πρώτη φάση οι 70 επιχειρήσεις και οι 17 ερευνητικές ομάδες έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν σε έξι τομείς αιχμής:

1.      Νέα υλικά και διαδικασίες βιομηχανικής παραγωγής,

2.      Ευέλικτα οργανικά υλικά

3.      Τεχνητή Νοημοσύνη και εφαρμογές προσομοίωσης,

4.      Καινοτόμες λύσεις καθαρής ενέργειας

5.      Ανάπτυξη δεξιοτήτων για ένταξη καινοτόμων λύσεων στις επιχειρήσεις και την εφοδιαστική αλυσίδα,

6.      Τεχνολογίες και εφαρμογές κινητικότητας του μέλλοντος.

Η έκταση αυτή που βρίσκεται στα ανατολικά του αεροδρομίου και διοικητικά ανήκει στο Δήμο Θερμαϊκού, είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ οπότε είναι θέμα πολιτικής απόφασης η παραχώρησή της, για να μπορέσει να προχωρήσει το μέγα project του «Τhess INTEC».

Λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία, ο τότε υπουργός κ. Τσακαλώτος, είχε υποσχεθεί την παραχώρηση, μένει να δούμε αν και στην περίπτωση αυτή «το κράτος έχει συνέχεια», όπως συνηθίζεται να λέγεται.

Ερευνητικά ιδρύματα και επιχειρήσεις από το εξωτερικό

Το έργο έχει σχεδιαστεί, έχουν επιλεγεί  οι έξι κλάδοι στους οποίους θα εστιάσουν ακαδημαϊκά- ερευνητικά ιδρύματα και καινοτόμες μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ αν επιτέλους υπάρξει και πολιτική κινητροδότησης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έρθουν στο «Τhess INTEC» και επιχειρήσεις του εξωτερικού . Μάλιστα κάποιες ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αυτό, ενώ επαφές σε επίπεδο συνεργασίας έχουν γίνει και με την Αρχή Καινοτομίας του Ισραήλ, όπως και με το Ινστιτούτο Μεταφορών του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικό ενδιαφέρον για το «Τhess INTEC» έχει δείξει το Ίδρυμα Στ. Νιάρχου, το οποίο, εφ’ όσον παραχωρηθεί η γη στην ΑΖΚ, φέρεται να είναι πρόθυμο να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση της Α’ Φάσης του έργου. Η Α’ Φάση έχει έναν προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ .

Σημειωτέον, ότι έχουν μελετηθεί διάφορα σενάρια ανάπτυξης του «Thess INTEC», μέσω ΣΔΙΤ, με την ΑΖΚ Α.Ε., εταιρεία του δημοσίου, να συμμετέχει εισφέροντας τη γη που αναμένει να της παραχωρηθεί με long lease, για περίοδο 60 – 70 ετών. Άλλωστε τέτοια projects μπορούν να προσελκύσουν χρηματοδοτήσεις όχι μόνο από εθνικούς αλλά και από ευρωπαϊκές και διεθνείς πηγές που υποστηρίζουν αναπτυξιακά έργα και ειδικά hubs καινοτομίας. (Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Thermaikos. info)