«ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΚΑΙ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΤΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ»

Ένα νέο σχέδιο ανασυγκρότησης των αγροτικών υποδομών που θα περιλαμβάνει τη χρήση έξυπνων δικτύων άρδευσης, ετοιμάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υφυπουργός Κώστας Σκρέκας ,μιλώντας σε Ημερίδα με θέμα «Γεωργία Ακριβείας και Περιβάλλον στο πλαίσιο της Νέας ΚΑΠ 2021-2027» που διοργάνωσε τη εταιρεία ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε στο πλαίσιο της Agrotica.

Στην ίδια ημερίδα ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου,αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εκπαίδευσης και αλλαγή της νοοτροπίας του αγροτικού κόσμου , ενώ ο  Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  Σωτήρης Μπάτοςπροανήγγειλε ένα σχέδιο της ΠΚΜ,  το οποίο θα αφορά στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της πρωτογενούς παραγωγής για την Περιφέρεια και την έμφαση που δίνεται στην εξέλιξη νέων καινοτόμων μεθόδων διαχείρισης μέσω προγραμμάτων Έξυπνης Εξειδίκευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο για την ολιστική διαχείριση της Ελαιοκαλλιέργειας που εκτελείται σε 6000στρ ελαιώνων από την Οικοανάπτυξη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Νέας ΚΑΠ του 2021-2027 είναι ιδιαίτερα έντονο καθώς ιδιαίτερη έμφαση μεταξύ άλλων δίνεται στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ο καθηγητής της Αγροτικής Κοινωνιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, έδωσε το στίγμα της νέας ΚΑΠ,εξηγώντας πως η φιλοπεριβαλλοντική πολιτική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-2027,εφαρμόζεται μέσα από δύο  βασικές κατευθύνσεις: Την ενισχυμένη περιβαλλοντική αιρεσιμότητα , δηλαδή τους υποχρεωτικούς κανόνες που πρέπει να τηρούνται από το σύνολο των γεωργών και τους κοινούς δείκτες, με βάση τους οποίους θα τίθενται στόχοι και αποτελέσματα ώστε να υπάρχει και η ανάλογη εκροή πόρων.

Η νέα ΚΑΠ εναρμονίζεται με την«Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ και σύμφωνα μ’ αυτήν θα πρέπει να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και μείωση των αέριων ρύπων κατά 50-55% έως το 2030.

Η νέα αγροτική πολιτική της ΕΕ, προϋποθέτει τη σύνταξη ενός λειτουργικού σχεδίου συστηματοποιημένης καινοτομίας (AKIS) στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται ο αγρότης.

ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε: ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε έχει εισέλθει δυναμικά στον τομέα της Γεωργίας Ακριβείας, προσφέροντας υπηρεσίες εξατομικευμένης συμβουλευτικής.

Στελέχη από την ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε. με τον Περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα

Αξιοποιώντας στο έπακρο όλες τις ψηφιακές τεχνολογίες (τηλεπισκόπηση, προσυμπτωματική αποτύπωση και χαρτογράφηση καλλιεργειών, χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ανάλυση δεδομένων με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης) μεταβαίνει από τη Γεωργία Ακριβείας στη Γεωργία Περιβάλλοντος,  τόνισε ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωργίας Ακριβείας  της εταιρείας Δρ. Χρήστος Καρυδάς, αναφέροντας μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα έργων της εταιρείας όπως συμβουλευτική λίπανσης σε ορυζώνες στην Κεντρική Μακεδονία και Δυτική Ελλάδα, συμβουλευτική λίπανσης και φυτοπροστασία σε ελαιώνες σε όλη τη χώρα, καθορισμός ζωνών διαχείρισης και περιοχών stress σε αμπελώνες κ.α.

Η εταιρεία συμμετέχει επίσης σε ερευνητικά προγράμματα αναπτύσσοντας συνεργασίες και συνέργειες με ερευνητικά ιδρύματα αλλά και ιδιωτικούς φορείς τις αγροτικής βιομηχανίας. Τέλος, διαθέτει τμήμα έρευνας και ανάπτυξης για την εξέλιξη και βελτίωση των υπηρεσιών της.

ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΕ ΕΠΤΑ ΝΟΜΟΥΣ 

Ο καθηγητής του τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Διονύσης Καλύβας, αναφέρθηκε στη χωροχρονικά καθορισμένη Γεωργία και στην ψηφιοποίηση του Πρωτογενούς Τομέα που δημιουργεί και νέες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Από την πλευρά της εταιρείας CORTEVAο marketingManagerτης Pioneerhi-bredHellasΔρ. Γιώργος Ζανάκης τόνισε την δυναμικότητα αλλά και την αναγκαιότητα τόσο των συνεργασιών όσο και της ολιστικής προσέγγισης της Γεωργίας Ακριβείας  και αναφέρθηκε στο πετυχημένο παράδειγμα συνεργασίας CORTEVA–ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε με το πρόγραμμα συμβουλευτικής για τη λίπανση καλλιεργειών (καλαμποκιού και βαμβακιού) σε επτά νομούς της χώρας.

Ο Δρ. Βασίλειος Ασχονίτης, ερευνητής του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέλυσε τα αποτελέσματα της μεγάλης κλίμακας δειγματοληπτικής έρευνας και της συμβουλευτικής που έγινε σε καλλιέργειες του κάμπου της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε και υπογράμμισε πως «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να αναδείξει και να αξιολογήσει όλες τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρει το αγροοικοσύστημα του κάμπου. Με την αξιοποίηση της έμμεσης οικονομικής ανταποδοτικότητας  μπορεί η χώρα μας να δημιουργήσει νέες πηγές εσόδων».

(Επικοινωνία: Γιώργος Ιατρού Οικοανάπτυξη 6972916770)