Με στόχο να φέρει σε πρώτο πλάνο και να αναδείξει τις προοπτικές, τις ευκαιρίες αλλά και τις πρακτικές του σύγχρονου, καινοτόμου μοντέλου επιχειρηματικότητας, διοργανώνεται το ερχόμενο Σάββατο 6 Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη, το 14ο Πολυσυνέδριο “Καινοτομία και Ανάπτυξη” του ka-business.gr.

Στο συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι επιχειρήσεων με καινοτόμες ιδέες και πρωτοποριακά ελληνικά προϊόντα, όπως είναι το λάδι με επεξεργασμένο οξυγόνο και το μέλι με χρυσό, που αναμένεται να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές.

Για τις συμμετοχές των νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και για τα καινοτόμα προϊόντα και τις πρωτότυπες πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών, για τις εισηγήσεις φορέων, θεσμών και ακαδημαϊκών που θα παρουσιαστούν μίλησε η δημοσιογράφος Ραλλιώ Λεπίδου, διοργανώτρια του Πολυσυνεδρίου.

 

Από την συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των θεμάτων του συνεδρίου

 

“Θα αναδείξουμε το σύγχρονο μοντέλο επιχειρηματικότητας μέσα από το 14ο Πολυσυνέδριο στο οποίο συμμετέχουν 55 ομιλητές από την Ελλάδα και το Ισραήλ. Εκτός από τη βράβευση τριών επιχειρήσεων, φέτος θα δοθούν δύο βραβεία σε δύο εξαιρετικά σχολεία (Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων και 1ο Λύκειο Πανοράματος), βραβεία για μαθητές που έχουν το μικρόβιο της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας” διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι startuppers, καινοτομία στην εκπαίδευση και στον τουρισμό αλλά και η καινοτομία ως καταλύτης συνεργασίας μεταξύ των παραγωγικών φορέων  είναι οι πυλώνες του συνεδρίου.

Αναφερόμενη σε νεοφυείς επιχειρήσεις τόνισε δύο από τα καινοτόμα προϊόντα που θα παρουσιαστούν “το μοναδικό λάδι με επεξεργασμένο οξυγόνο από παραγωγό στη Βέροια, το οποίο είναι ένα πραγματικό ελιξήριο, αλλά και το βιολογικό μέλι με χρυσό, το οποίο προς το παρόν μόνο εξάγεται και στοιχίζει 150 ευρώ”.

 

Βούλα Πατουλίδου:”Μόνος δεν πας μακριά…”

“Μόνος μακριά κανείς δεν πάει” σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης  και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ), Βούλα Πατουλίδου, θέλοντας να δώσει το στίγμα της συμμετοχής αλλά και της στήριξης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και  του Οργανισμού Τουρισμού  στο Πολυσυνέδριο “Καινοτομία και Ανάπτυξη”.”Είμαστε εδώ και στηρίζουμε, γιατί σίγουρα η Ελλάδα και οι άνθρωποί της έχουν τη δυνατότητα να καινοτομήσουν. Ακολουθεί ένα συνέδριο για τους ανθρώπους που δεν το βάζουν κάτω. Προφανώς τα νέα παιδιά έχουν συνδέσει το όνειρο με τη λογική και η καινοτομία σε αυτό απαντά” ανέφερε η κ. Πατουλίδου, η οποία αναφέρθηκε και στο έργο του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη συνεργασίας με άλλους φορείς όπως τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής. “Επιλέγουμε τη συνεργασία και έχουμε κάνει αυτό το βήμα στο κομμάτι του τουρισμού, έχει γίνει καλή δουλειά για ένα τόπο που με το λιμάνι μας, το αεροδρόμιο, τον σιδηρόδρομο και αργότερα το Μετρό, θα είμαστε όλοι κερδισμένοι και ιδιαίτερα αυτά τα νέα παιδιά που δεν θέλουν να φύγουν από τον τόπο τους και επιθυμούν να εφαρμόσουν τις ιδέες τους εδώ” επισήμανε η κ. Πατουλίδου.

Την αξία των συνεργειών όπως αυτή με τη Θεσσαλονίκη στα ζητήματα του τουρισμού ανέδειξε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος επίσης του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, αλλά και της εκεί ‘Ενωσης Ξενοδόχων. «Δεν μένουμε μόνο στο νομό μας, οι συνεργασίες είναι η “επόμενη μέρα” του τουρισμού και ένα στοίχημα που κερδίζουμε τα τελευταία χρόνια. Για εμάς τους επαγγελματίες το συνέδριο έχει ενδιαφέρον για την κοινοτομία στον τουρισμό, όπως και για την περιβαλλοντική διαχείριση, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπου έχουμε να επιδείξουμε έργο, όπως οι περιπατητικές διαδρομές: έξι από τις 20 που ετοιμάζουμε στη Χαλκιδική θα εγκαινιαστούν μέσα στον Μάιο.

Η καινοτομία μάς αφορά και στο κομμάτι της έρευνας της αγοράς και σε αυτό έχουμε προχωρήσει σε συνεργασίες για την συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων όχι μόνο για τις διανυκτερεύσεις αλλά και για την ικανοποίηση των πελατών» σημείωσε ο κ.Τάσιος και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι «να μην μένουμε στατικοί». Μιλώντας για την εικόνα του τουρισμού όπως διαμορφώνεται σήμερα και τους επόμενους μήνες επισήμανε: «Πρέπει να αφυπνιστούμε, η χώρα θέλει σημαντικές πρωτοβουλίες στο κομμάτι το φορολογικό, επειδή το συνέδριο έχει πολύ επιχειρείν – όλοι μας θέλουμε ένα άλλο μίγμα, δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα το φέρει, μας ενδιαφέρει η χώρα να μπει σε διαφορετική προσέγγιση».

 

Μελέτη για κατάλληλες θέσεις εργασίας

Ως  όχημα γνωριμίας αλλά και συνεργασίας με επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει το συνέδριο μια δεκαμελής ομάδα επιστημόνων, ανάμεσά τους και ο Έλληνας καθηγητής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του πανεπιστημίου στο Παρίσι ESCE International Business School, Αθανάσιος Τσιρίκας. Πρόκειται για ομάδα που συνεργάζεται με πολυεθνικές εταιρίες και με εργαλείο την ψυχομετρική ανάλυση ενός εργαζόμενου αναζητά το κατάλληλο πρόσωπο για την κατάλληλη θέση εργασίας, επ’ ωφελεία όχι μόνο της επιχείρησης αλλά και του εργαζόμενου.

«Αξιολογώντας τις “μαλακές δεξιότητες”, τα soft skills κάθε προσωπικότητας, προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε ποιος ταιριάζει σε ποια ακριβώς θέση και με ποιους ακριβώς μπορεί να συνεργαστεί (μια επιχείρηση), για να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγικότητα και μικρότερα κόστη» σημείωσε ο Έλληνας καθηγητής, ο οποίος προανήγγειλε και τη δημιουργία καινοτόμου πλατφόρμας επαγγελματικού προσανατολισμού νέων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ