Τη σύνδεση σοβαρών μολυσματικών ασθενειών αλλά και των πιο κοινών ιών με την Κλιματική Κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μελετά, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Όπως έχει αποδειχθεί, σοβαρές μολυσματικές λοιμώξεις, όπως η πανώλη, οι ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί, μορφές εγκεφαλίτιδας κ.λπ. εξαρτώνται από τις κλιματικές συνθήκες, ενώ ακόμη και οι πιο κοινοί εντερικοί ιοί εμφανίζουν ξεκάθαρη εποχικότητα.

Από την πληθώρα των βιολογικών και χημικών ουσιών που εμφανίζονται στα λύματα ως αποτέλεσμα ανθρώπινων εκκρίσεων και ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, η ομάδα του ΑΠΘ επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του φορτίου γνωστών ιών, που αποτελούν δυνητικά σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

«Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν την εξάπλωση φορέων και παθογόνων, τις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, τις πρακτικές γεωργίας και κτηνοτροφίας, τις μετακινήσεις πληθυσμών, τα ποσοστά εμβολιασμού και άλλα. Αυτές οι αλλαγές επιδρούν είτε άμεσα επηρεάζοντας την ανάπτυξη, αντοχή, επιβίωση και μετάδοση διάφορων παθογόνων, είτε έμμεσα λόγω μεταβολής σε τοπικά οικοσυστήματα και έτσι επηρεάζουν την επιδημιολογία τόσο των ενδημικών όσο και των επιδημικών νόσων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Εργαστηρίου Χημικής & Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας, του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)