Με τη συμμετοχή 210 εκδοτικών οίκων και φορέων πολιτισμού απ’ όλη την Ελλάδα, 500 συγγραφέων που θα παρουσιάσουν και θα υπογράψουν τα βιβλία τους, με χιλιάδες τίτλους βιβλίων και εκδηλώσεις απ’ όλο το φάσμα του πολιτισμού – μεταξύ άλλων αφιερώματα στον κορυφαίο Θεσσαλονικιό λογοτέχνη Ντίνο Χριστιανόπουλο και στο Φεστιβάλ Γούντστοκ – ανοίγει τις πύλες του σήμερα το  38ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στην παραλία του Λευκού Πύργου. 

“ Το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι ένας θεσμός συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας εδώ και 38 χρόνια. Ξεκίνησε προβάλλοντας το ελληνικό βιβλίο και συνεχίζει να το διαδίδει, αλλά στη διάρκειά του πλαισιώθηκε με εκδηλώσεις, χορού, θεάτρου, μουσικής και κινηματογράφου” τόνισε ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας που διοργανώνει το Φεστιβάλ.
Κάθε χρόνο έχουμε 5.000 με 6.000 νέους τίτλους βιβλίων. Τη δεκαετία του 1980 οι νέοι τίτλοι βιβλίων σε ετήσια βάση ήταν πάνω από 10.000. Αυτό δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία πλούσια παραγωγή βιβλίου, δεν έχουμε όμως τη γραμμή παραγωγής των προηγούμενων δεκαετιών, επισήμανε ο κ. Μπαρμπουνάκης.

Τόνισε ωστόσο ότι ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας είναι ικανοποιημένος από τις συμμετοχές στο Φεστιβάλ εκτιμώντας ότι “ το βιβλίο αντέχει στην ηλεκτρονική εποχή, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό”. “ Είναι όπως ο κύκλος της οικονομίας που έχει μία καθοδική πορεία και θα έχει και μία ανοδική πορεία. Βρισκόμαστε στο σημείο της ανοδικής πορείας” είπε ο κ. Μπαρμπουνάκης επικαλούμενος στοιχεία της περσινής διοργάνωσης.  Στο τέλος του Φεστιβάλ καταγράφηκε αύξηση των πωλήσεων γύρω στο 10%, υπήρξε άνοδος του αριθμού επισκεπτών και το 60-65% των βιβλίων που αγοράστηκαν, ήταν από γυναικείο αναγνωστικό κοινό.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας τόνισε ότι το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης έδωσε ώθηση στις πωλήσεις βιβλίου τους καλοκαιρινούς μήνες υπογραμμίζοντας ότι η θερινή περίοδος πλέον θεωρείται η καλύτερη για το ελληνικό βιβλίο.

Αφιερωμένο στον Ντίνο Χριστιανόπουλο

Το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένο σε μία σημαντική προσωπικότητα των Γραμμάτων, τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, είπε ο κ. Μπαρμπουνάκης. “Πιστεύουμε ότι το οφείλουμε στον Ντίνο Χριστιανόπουλο, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια, όταν το επέτρεπε η υγεία του, ερχόταν στο Φεστιβάλ και μας τιμούσε ιδιαίτερα. Ένας τόσο καταξιωμένος συγγραφέας και ποιητής, “εικόνα” της πόλης και προσωπικότητα που έζησε όλη την ιστορία της, ερχόταν στα εκθετήρια, συνομιλούσε με τους επισκέπτες, τους βιβλιόφιλους και συζητούσε για τη λογοτεχνία, αλλά και για τη Θεσσαλονίκη” τόνισε πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας.
Θεματική εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του Ντίνου Χριστιανόπουλου διοργανώνεται στις 22 Ιουνίου με ομιλητή τον Θωμά Κοροβίνη, συγγραφέα, τραγουδοποιό, με ποιήματα του Ντίνου Χριστιανόπουλου που θα διαβάσουν ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και με μελοποιημένη ποίησή του, από τους Δημήτρη Νικολούλη και Σάκη Λάιο.

Woodstock: 50 Χρόνια από το μυθικό Φεστιβάλ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το Φεστιβάλ Γούντστοκ, ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας συνδιοργανώνουν το Σάββατο 22 Ιουνίου συναυλία με τραγούδια εκείνης της εποχής, της γενιάς των “λουλουδιών”.”Πρόκειται για ιδέα του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ, Προτείναμε να διοργανώσουμε μία γιορτή, όχι σαν “μνημόσυνο”, αλλά μία ζωντανή εκδήλωση, έτσι όπως ήταν το κίνημα που κατέληξε στο Γούντστοκ με το περίφημο Φεστιβάλ” δήλωσε ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας, ο οποίος έχει την επιμέλεια της εκδήλωσης.
Ήταν η κορύφωση μιας εποχής, της δεκαετίας του ’60, της εκτίναξης της ουτοπικής αριστεράς, της σεξουαλικής απελευθέρωσης και της απελευθέρωσης των τεχνών και της εμφάνισης των Beatles και Rollings Stones που έφτιαξαν μουσική για νέους, για οράματα, για εξεγέρσεις, τόνισε ο κ. Μπλιάτκας σημειώνοντας ότι στην εκδήλωση συμμετέχουν ο Πίτερ Γκραμπ, ο οποίος δισκογραφούσε στη Γερμανία στα τέλη του 1960 και στις αρχές του 1970 και ο Νίκος Θεοδωράκης, ντράμερ του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και παραγωγός μουσικών εκπομπών, καθώς και νέοι δημιουργοί, αλλά και μέλη συγκροτημάτων που ήταν γνωστά στη Θεσσαλονίκη την εποχή εκείνη.

Ψυχαναλυτικές Προσεγγίσεις της Πολιτικής Ακρότητας στον Λόγο και στην Τέχνη

Το Φεστιβάλ αρχίζει  με την εκδήλωση “Ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις της πολιτικής ακρότητας στον λόγο και στην τέχνη: Μία περιδιάβαση σε κείμενα, γραφές και ιδέες” με εισηγήτρια και συντονίστρια την Ελένη Καρασαββίδου δοκιμιογράφο, λογοτέχνη και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
“Η εκδήλωση έχει να κάνει με τον δημοσιογραφικό λόγο, με τη λειτουργία της τέχνης και την ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς από εμάς. Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα εκείνο, στο οποίο κάθε ερώτηση είναι προσωπική, αφορά τη δική μας συνείδηση και τη δική μας ευθύνη” είπε η κα Καρασσαβίδου χαρακτηρίζοντας το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης τον μακροβιότερο πολιτισμικό θεσμό της πόλης, “ένα σχολείο συναισθημάτων, εικόνων και λέξεων”.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ