ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

 

Μια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο του Greenwave Festival , για την κλιματική κρίση δηλαδή δημιουργεί ακόμη μια αφορμή για προβληματισμό.

Άλλωστε ο Τάκης Γεωργίου από την Greenpeace , δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Πρέπει άμεσα να πετύχουμε και ως χώρα μια αύξηση της μέσης τιμής της θερμοκρασίας που θα φτάνει μόνο στους 1.5 βαθμούς .

Αυτή η αύξηση που σίγουρα θα προκαλέσει πολλά προβλήματα –τα περισσότερα ήδη τα αντιμετωπίζουμε-θα αποτελέσει  το ευνοϊκότερο σενάριο για τη χώρα μας. Γιατί είναι πολύ πιθανόν να έχουμε μια μέση αύξηση θερμοκρασίας 2 ή και 3 βαθμούς ετησίως. Και τότε θα είναι εμφανές το φαινόμενο της ερημοποίησης…

Από την ομιλία για τα καινοτόμα εργαλεία κατά της κλιματικής αλλαγής

 

Envelab : Ο Ίκαρος κόντρα στο…ρεύμα της κλιματικής αλλαγής.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ίκαρος» που εκπονείται από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής Envelab του ΑΠΘ , στοχεύει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων εργαλείων με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας του αέρα και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η μεθοδολογία του έργου θα αναπτυχθεί σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αθήνα η Θεσσαλονίκη, το Μιλάνο, η Μαδρίτη, η Λουμπλιάνα , η Στουτγγάρδη, το Μπρίστολ , το Μπρνό και τη Βασιλεία. Οι πόλεις έχουν επιλεγεί προσεκτικά με βάση τη διαφορετική κοινωνικοοικονομική τους δυναμική και τα γεωδημογραφικά τους κριτήρια καλύπτοντας όλο το φάσμα της «πράσινης αστικής διαχείρισης» (green urban management)

Επτά startups για το κλίμα

EIT Climate KIC Acclerator , λέγεται το μοναδικό μέχρι τώρα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εστιάζει στην εμπορευματοποίηση  καθαρών τεχνολογιών.

Μέσω αυτού του Κλιματικού Κέντρου Καινοτομίας (Digital Innovation Hub. Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»)υποστηρίχθηκαν επτά μέχρι τώρα start ups επιχειρήσεις που σχετίζονται με εναλλακτικές μορφές ενέργειας , διαχείριση μεταφορών , έξυπνες πόλεις, φιλικών στο περιβάλλον δομικών υλικών κ.ά   

Το ελληνικό EIT Climate KIC Hub  είναι ένα σημείο αναφοράς για οργανισμούς, φορείς, ομάδες που φέρνει κοντά την επιχειρηματικότητα με την Ανώτατη Εκπαίδευση, την έρευνα, την καινοτομία με σκοπό να δημιουργήσει συνέργειες.