Η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει τη δυνατότητα να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας με το σημαντικό και θετικό “μομέντουμ” που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης με περίπου 40 από τους πιο επιφανείς επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς» στη Θεσσαλονίκη.

 

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους Ελληνες επιχειρηματίες να αδράξουν τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση με τις πρωτοβουλίες της θα διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η σημερινή συνάντηση είναι στο πλαίσιο προετοιμασίας της επίσκεψης που θα κάνει στη Βόρεια Μακεδονία, μαζί με υπουργούς και αποστολή επιχειρηματιών. Στη διάρκεια της επίσκεψης στα Σκόπια θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες σε αρκετούς τομείς.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας είπε ότι ανέλαβε την ευθύνη να λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός έπειτα από τριάντα χρόνια και τόνισε την ανάγκη να λειτουργήσουν όλες οι πλευρές με βάση το εθνικό συμφέρον.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας.

 

Διαμαρτυρίες για το ποιοι θα πάνε στα Σκόπια

Θέμα δημιουργήθηκε μετά από διαμαρτυρίες προς την υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μόνον 40 επιχειρηματίες από τους 70 που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παραστούν και ότι υπήρξε επιλεκτική πρόσκληση για την αποστολή στα Σκόπια.  Η υφυπουργός προσπαθώντας να δικαιολογήσει το γεγονός ότι πρόεδροι των επιμελητηρίων δεν θα πάρουν μέρος στην αποστολή στα Σκόπια, είπε ότι στην αποστολή έχουν κληθεί επιχειρηματίες και όχι φορείς. Παρόλα αυτά πολλοί από τους παριστάμενους επιχειρηματίες είπαν ότι δεν είναι και τόσο βέβαιοι πως θα ακολουθήσουν την αποστολή στη γειτονική χώρα.

Οι οινοποιοί της Βορείου Ελλάδας έθεσαν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα που δημιουργήθηκε από τους Σκοπιανούς με τα «μακεδονικά κρασιά» στην έκθεση ProWein. Την ανησυχία τους για τις κινήσεις των Σκοπιανών μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών δεν έκρυψαν και οι έκπρόσωποι άλλων εταιρειών του αγροτοδιατροφικού κλάδου με τον πρωθυπουργό να τους απαντά ότι “η φίλη χώρα θα πρέπει να μάθει να σέβεται κάποιες συμφωνίες”. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε μάλιστα ότι «λειτουργούν επιτροπές δεοντολογίας που θα δώσουν λύση στο θέμα».

Διαμαρτυρίες προς τον πρωθυπουργό εξέφρασε και ο παριστάμενος οινοποιός Ευάγγελος Γεροβασιλείου, για τις πρακτικές των οινοποιών των Σκοπίων, οι οποίοι λανσάρουν τα κρασιά τους στη διεθνή αγορά ως «μακεδονικά». Μάλιστα έδειξε και φωτογραφίες από την πρόσφατη έκθεση Prowein, όπου προβλήθηκαν τα «Wines of Macedonia».

Μεταξύ των επιχειρηματιών που συμμετέχουν στη συνάντηση είναι, ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, ο πρόεδρος του ΟΛΘ, Σωτήρης Θεοφάνης, ο πρόεδρος της ΑΖΚ, Κυριάκος Λουφάκης, ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου, ο Άγγελος Ιατρίδης (Κτήμα Αλφα), ο Στέφανος Τζιρίτης (ISOMAT), η Μαίρη Χατζάκου (ΜΕΒΓΑΛ), ο Ανέστης Γεωργουδάκης (New Age), ο Γιώργος Καλανδρέας (Τηλεματική), ο Κώστας Παπακωνσταντίνου (ΓΕΩΤΕΚ), Νίκος Δαστερίδης (Dasteri), Γιάννης Παπαθεοχάρης

 

Η  Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων συντονίζει

Την επιχειρηματική αποστολή που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσημη επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία στις 2 Απριλίου 2019, στηρίζει η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου

Όπως αναφέρεται σχετικά, πάνω από 70 ελληνικές μεγάλες και μικρομεσαίες εταιρείες των κλάδων της Ενέργειας, των Κατασκευών, των Βιομηχανικών Προϊόντων, των Τροφίμων και Ποτών και της Υψηλής Τεχνολογίας έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στην αποστολή, καθώς εκτιμούν ότι υπάρχει πεδίο επιχειρηματικής δραστηριοποίησής τους στη γειτονική χώρα σε επενδυτικό ή εμπορικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, θα διοργανωθεί επιχειρηματική εκδήλωση δικτύωσης που στοχεύει να φέρει σε επαφή στους συμμετέχοντες των δύο χωρών ώστε να διερευνήσουν πεδία συνεργασίας στους. Η εταιρεία πιστεύει ακράδαντα στη δυναμική της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και οργανώνει εκδηλώσεις που ενισχύουν την συνεργασία και προωθούν την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, συμπράττει με όλους τους παραγωγικούς φορείς και συνδέσμους προκειμένου «να ανακαλύψουμε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες της γειτονιάς μας» σύμφωνα με τον Γρηγόρη Στεργιούλη, προέδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, με στόχο να προβάλλει τη χώρα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και να προωθεί τα ανταγωνιστικά εξαγωγικά προϊόντα και υπηρεσίες της Ελλάδας

 

Σκληρά λόγια μεταξύ Υφυπουργού ΜΑ-Θ και Ζορπίδη

Νωρίτερα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρός του Μιχάλης Ζορπίδης, απαντώντας στην εταιρία «Enterprise Greece», τον φορέα που συντονίζει την αποστολή στα Σκόπια, ενημέρωσε ότι το Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έχει αποφασίσει να μην συμμετέχει σε καμία δράση που θα σχετίζεται με τη γειτονική χώρα, όσο αυτή χρησιμοποιεί ένα όνομα το οποίο δεν της ανήκει. «Το θέμα απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας αποφάσισαν ομόφωνα ότι το ΕΕΘ προχωρά στην κίνηση αυτή ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αντίδρασης απέναντι σε μία πολιτική, που δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό. Καμία από τις δράσεις αυτές δε μας αφορά. Για μας το όνομα της Μακεδονίας, που είναι μόνο ελληνικό, είναι ιερό και θα το υπερασπιστούμε με όποιον τρόπο μπορούμε», δήλωσε ο Μιχάλης Ζορπίδης.

Στον κ. Ζορπίδη απάντησε η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου η οποία μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3  102 F.M., επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Ζορπίδη. Χαρακτήρισε μάλιστα «υποκριτική» τη στάση του δεδομένου ότι, όπως είπε, δραστηριοποιείται στη γειτονική χώρα. «Πρόκειται για πατριδοκαπηλία και όχι πατριωτισμό» είπε η κα Χατζηγεωργίου αποκαλώντας υποτιμητικά τον κ. Ζορπίδη ως «αντιδήμαρχο του Παπαγεωργόπουλου».

Ανταπαντώντας, ο Μιχάλης Ζορπίδης ανέφερε: «Με έκπληξη είδα ότι η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης αναφέρθηκε στο πρόσωπο μου, σε δηλώσεις της. Ειλικρινά απορώ γιατί επέλεξε μία υπουργός, απαντώντας στη θέση ενός συλλογικού οργάνου, με αιρετή διοίκηση να κάνει προσωπικές επιθέσεις και μάλιστα αγενείς. Νομίζω ότι τα πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να σέβονται τις απόψεις των φορέων της κοινωνίας μας, ακόμη κι αν διαφωνούν μαζί τους».

Και συνέχισε: «Νομίζω ακόμη ότι είναι καλύτερες οι επί της ουσίας απαντήσεις από τις προσωπικές επιθέσεις. Ανταπαντώ λοιπόν ότι η απόφαση του ΕΕΘ είναι συλλογική και όχι προσωπική μου. Η διοίκηση έκρινε και αποφάσισε. Επ’ αυτού ας σχολιάσει η κυβέρνηση. Κι ας αφήσει τις προσωπικές αιχμές, που είναι και άστοχες. Δεν είναι δουλειά της να επιτίθεται στους αιρετούς. Ως πρόεδρος του μεγαλύτερου εκτός Αθηνών, Επιμελητηρίου της χώρας, ως άνθρωπος που μοχθεί στην αγορά επί 40 χρόνια, ως παλιός αντιδήμαρχος, ως επί δεκαετίες συνδικαλιστής και ως ενεργός πολίτης με αγώνες και προσφορά, πορεία για την οποία είμαι υπερήφανος, θλίβομαι μπροστά σε τέτοιες συμπεριφορές. Που προέρχονται μάλιστα από άτομα που δεν έχουν κάποια δράση να παρουσιάσουν, εκτός από τα κομματικά τους ένσημα».

Ο κ. Τσίπρας το βράδυ μίλησε στην εκδήλωση παρουσίασης του συνδυασμού «Κοιτάμε Μπροστά»  για την Περιφέρεια Κεντρικής Κεντρικής Μακεδονίας με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida.gr