Τα κέντρα της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και δεκάδων άλλων πόλεων κατακλύστηκαν σήμερα από πλήθη κόσμου, που κατέβηκαν στους δρόμους για να αξιώσουν αλήθεια και δικαιοσύνη και να τιμήσουν τα 57 θύματα, δύο χρόνια από το δυστύχημα στα Τέμπη.

Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε με πρωτοφανή συμμετοχή από τους πολίτες, καθώς  ανθρώπινα «ποτάμια» πλημμύρισαν τις μεγάλες πόλεις και ιδιαίτερα την Αθήνα, από το Χίλτον έως την Ομόνοια και την Θεσσαλονίκη, από τα Πανεπιστήμια έως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Οι διαδηλωτές αναπτύχθηκαν με επίκεντρο την πλατεία Αριστοτέλους, αλλά έφταναν από την παλιά παραλία έως την πλατεία Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς και κατά μήκος της Εγνατίας οδού και από την Καμάρα μέχρι την οδό Αντιγονιδών και την πλατεία Δημοκρατίας,.

Επίσης οι κεντρικοί δρόμοι πάνω από την Εγνατία, οι οδοί Φιλίππου και Ολύμπου έκλεισαν από κόσμο στο ίδιο ύψος. Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργεί σήμερα ο ΟΑΣΘ, ενώ κλειστοί ήταν από τις οκτώ και είκοσι το πρωί ήταν οι σταθμοί του μετρό στο κέντρο από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τον σταθμό της Παπάφη.

Σύμφωνα με τεκμηριωμένες εκτιμήσεις στη Θεσσαλονίκη αναπτύχθηκαν 120.000 – 150.000 διαδηλωτές, ενώ στην Αθήνα 250.000 – 300.000 άνθρωποι. Αν υπολογιστούν οι δεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις ανά την Ελλάδα, τότε ο αριθμός υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο.

Η πορεία προς τον Σ. Σταθμό και τα επεισόδια

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία μέχρι τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και ένα κομμάτι της συνέχισε μέσω της οδού Αγίων Πάντων προς το Διοικητήριο. Ένα άλλο τμήμα της πορείας κινήθηκε προς την Καμάρα, ενώ ο κύριος όγκος της πορείας παρέμεινε στην οδό Μοναστηρίου στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού.

Επεισόδια σημειώθηκαν στον Σιδηροδρομικό Σταθμό όταν ομάδα διαδηλωτών με καλυμμένα τα πρόσωπα τους, με κουκούλες και υγειονομικές μάσκες ξεχώρισαν από την πορεία και πλησίασαν προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ακολούθησε ρίψη Μολότοφ και αντικειμένων προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι τους απώθησαν με οβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα. Ρίψη αντικειμένων έγινε από μικρό αριθμό ατόμων και σε κλούβα της αστυνομίας στην οδό Μιχαήλ Καλού.

Λίγο νωρίτερα, κάποιοι διαδηλωτές με ένα μεγάλο πανό στα χέρια αναπτύχθηκαν μπροστά στην είσοδο του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού για λίγη ώρα, ενώ άλλοι φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος.

Ένα μεγάλο μέρος της πορείας παρέμεινε και αργότερα στο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού, ενώ άλλοι διαδηλωτές έχουν αρχίσει να αποχωρούν σταδιακά από το σημείο.

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια των σημερινών κινητοποιήσεων, έγιναν οκτώ προσαγωγές από την αστυνομία οι οποίες όμως δεν αφορούν το επεισόδιο που έγινε στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Πορείες, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το δυστύχημα στα Τέμπη, πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων οι Σέρρες, η Βέροια, η Νάουσα, η Αλεξάνδρεια, η Κατερίνη, η Έδεσσα, τα Γιαννιτσά, το Κιλκίς, τα Νέα Μουδανιά, ο Πολύγυρος, η Ιερισσός και η Νικήτη.

 Λαοθάλασσα από Ομόνοια, Σύνταγμα και Συγγρού

Στην Αθήνα συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε ένα συλλαλητήριο, που εξαπλώθηκε από την Ομόνοια έως τις αρχές της Λεωφόρου Συγγρού και το Πολεμικό Μουσείο. Μάλιστα, αν και το συλλαλητήριο ήταν προγραμματισμένο για τις 11:00, ήδη από τις 9 το πρωί η πλατεία Συντάγματος γέμιζε με κόσμο.

Το πλήθος, αφού κατέκλυσε το Σύνταγμα, στη συνέχεια απλώθηκε προς τα πάνω στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο Πολεμικό Μουσείο. Σε Σταδίου και Πανεπιστημίου ο κόσμος έφτανε έως την Ομόνοια, ενώ γεμάτη ήταν και η Ακαδημίας.

Την ίδια ώρα, από την άλλη πλευρά, ο κόσμος είχε γεμίσει τη λεωφόρο Αμαλίας και έφτανε μέχρι τις αρχές της Συγγρού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του συλλαλητηρίου δεν υπήρξαν επεισόδια, όμως λίγο πριν από την ολοκλήρωσή του εμφανίστηκαν ομάδες κουκουλοφόρων, και αφού έσπασαν τα μάρμαρα μπροστά από τα ξενοδοχεία στο Σύνταγμα, στη συνέχεια εκτόξευσαν βροχή από πέτρες και μολότοφ στη Βουλή.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στη Λεωφόρο Συγγρού, όπου οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιές σε κάδους και δημιούργησαν πεδίο μάχης με πέτρες και άλλα αντικείμενα.