Ήταν μια Θεσσαλονικιώτικη οικογενειακή συντροφιά, αν μπορεί να πει κανείς κάτι τέτοιο για 200 και πλέον ανθρώπους, που βρέθηκαν στην αίθουσα συνεδρίων της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου – συγγραφέα Βασίλη Κοντογουλίδη με τίτλο «Η Επιστροφή».

Και όμως, το κλίμα ήταν τόσο οικείο και ζεστό, ώστε όλοι λίγο – πολύ γνωριζόμαστε και όλοι είχαμε να πούμε μερικά καλά λόγια για το βιβλίο του συναδέλφου, που με ευαισθησία και αισθήματα ανθρωπιάς για τους γύρω του, αγάπης για  την πόλη και ισόβιας αφοσίωσης στην αγαπημένη του ομάδα, τον ΠΑΟΚ, ξετυλίγει τη συνέχεια και το φινάλε μιας  όμορφης, αγνής, αλλά και τραυματικής ερωτικής ιστορίας, βιώνοντας παράλληλα τις πολιτικές εξελίξεις στην πόλη και στη χώρα με τις αλλαγές στην κυβέρνηση και στο Δήμο, τις ασυνέπειες της αριστεράς και την διάβρωση, που επικρατεί στο δημόσιο βίο.

 

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Η παρουσίαση του βιβλίου ήταν εξαιρετική, τόσο γιατί η φρέσκια και ευχάριστη συντονίστρια δημοσιογράφος Αναστασία Καρυπίδου έδωσε από την αρχή έξυπνο χιουμοριστικό τόνο, όσο και γιατί ο ομιλητής Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας και οι ομιλήτριες Μαρία Σπυράκη ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Δάρρα ερμηνεύτρια ποιοτικών τραγουδιών  και Χριστίνα Φοροπούλου δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος Καλαμαριάς, είχαν κάτι ωραίο να πουν με τρόπο απλό και οικείο.

Ο Δήμαρχος έδειξε αρετές ομιλητή, που μπορεί με σύντομο λόγο να συνθέτει πτυχές και νοήματα από τις επιμέρους ενότητες του βιβλίου και να τις αποδίδει με εύληπτο τρόπο για το ακροατήριο.

Ο Δήμαρχος Κων. Ζέρβας και η ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα στην παρουσίαση

Η Φωτεινή Δάρρα, εντυπωσιακή και κυριολεκτικά φωτεινή, έκανε μια περιεκτική ομιλία με άψογο και γρήγορο ρυθμό, παρότι μπαινόβγαινε στο κείμενό της, αναφέρθηκε στη γνωριμία της με τον συγγραφέα και έδωσε την συναισθηματική διάσταση του περιεχομένου του βιβλίου και μιας σειράς από αλήθειες, που έχει ανάγκη η εποχή μας και η κοινωνία.

Η Μαρία Σπυράκη αναφέρθηκε επίσης στη γνωριμία της με τον Βασίλη Κοντογουλίδη, καθώς ξεκίνησαν περίπου την ίδια εποχή την δημοσιογραφική πορεία από την Θεσσαλονίκη και εξήρε τις αρετές του βιβλίου, τόσο για αυτή καθ΄εαυτή την πλοκή, όσο και για την καταγραφή των πολιτικών και κοινωνικών διαστάσεων της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας.

Η δικηγόρος Χριστίνα Φοροπούλου μίλησε για την “πρώτη γνωριμία” της με τον συγγραφέα όταν αυτή ήταν πέντε χρόνων και την έπαιρνε μαζί του ο πατέρας της, αθλητικογράφος Πλάτων Φορόπουλος, στο ραδιόφωνο Πανόραμα 9,84 όπου δούλευε τότε ο Βασίλης Κοντογουλίδης. Με εκφραστική άνεση και ευχάριστη ροή λόγου η κα Φοροπούλου αναφέρθηκε στην πτυχή του βιβλίου, που περιγράφει το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η αγάπη για τον ΠΑΟΚ, σημειώνοντας ιδιαίτερα και τις κοινωνικές ευαισθησίες, που αναδύονται μέσα από το βιβλίο.

Ένα τμήμα του ακροατηρίου στην κατάμεστη  αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΜ- Θ.

Ο Βασίλης Κοντογουλίδης ευχαρίστησε όλους, όσοι συνέβαλαν στην έκδοση της “Επιστροφής”, τον εκδότη Χαράλαμπο Μπαρμπουνάκη, τους παριστάμενους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου, των φορέων της Θεσσαλονίκης, τους συναδέλφους του δημοσιογράφους και αρκετούς γιατρούς, “συναδέλφους” του ήρωα του βιβλίου, μερικοί από τους οποίους έκαναν παρεμβάσεις για τον συγγραφέα και για το βιβλίο του.

Ο Βασίλης Κοντογουλίδης κάλεσε μεταξύ άλλων και τον εισαγγελέα εφετών Βασίλη Φλωρίδη να πει δυο λόγια. Σύντομος μεν, περιεκτικός δε ο κ. Φλωρίδης με λόγια ικανοποίησης για την έκδοση, αλλά και με ευχάριστο τόνο, καθώς στο τέλος απέδωσε ωραία το ανέκδοτο για τον γιατρό, που πάει να ψηφίσει, αλλά αντί να ρίξει το φακελάκι στην κάλπη, το βάζει στην τσέπη…

Αυτό βέβαια δεν θα μπορούσε να ισχύει για τον Στέφανο, τον γιατρό της “Επιστροφής”, που είναι πετυχημένος χειρουργός, έντιμος και φίλος των ταπεινών, ώστε να τον λένε όλοι “γιατρό των φτωχών”, που η πολιτεία κάποια στιγμή τον τιμά, προσφέροντάς του το Υπουργείο Υγείας, αλλά δεν θα μακροημερεύσει εκεί, βιώνοντας από κοντά την διαφθορά, την γραφειοκρατία και την ανθρώπινη βουλιμία για εξουσία και χρήμα.

 

Η “Επιστροφή” είναι το δεύτερο βιβλίο του Βασίλη Κοντογουλίδη. Είχε προηγηθεί «Η τελευταία φορά» από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. Όλοι ευχήθηκαν καλή επιτυχία και να έρθει σύντομα η “Τρίτη Φορά” !