Κινδυνεύει να αποχαρακτηριστεί από χώρος πρασίνου ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες αδόμητους χώρους στο κέντρο της Καλαμαριάς, παρά τις προσπάθειες κατοίκων της περιοχής και του δήμου για προστασία του.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο, έκτασης 770 τ.μ. που περικλείεται από τις οδούς Σαμαρά, Αγριτέλη, Μουρουζήδων και Νικομηδείας (Ο.Τ.1238) το οποίο, σύμφωνα με κάποιες διοικητικές και δικαστικές αποφάσεις απειλείται να αποχαρακτηριστεί από χώρος πρασίνου, ανοίγοντας το δρόμο για την ανοικοδόμησή του. Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 2015, αλλά και σε όλα τα προηγούμενα ΓΠΣ, καθώς και στο Εγκεκριμένο Ρυμοτομικό Σχέδιο το επίμαχο οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένο ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου για τον οποίο είχε εκδοθεί απόφαση απαλλοτρίωσης το 1981.

Ωστόσο, υπήρξαν δύο δικαστικές αποφάσεις, μία από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (2503/2006) και μία δεύτερη του Συμβουλίου της Επικρατείας (963/2018) με τις οποίες άρθηκε η απαλλοτρίωση, για καθαρά τυπικούς λόγους, όχι για το σύνολο του οικοπέδου, αλλά για ένα μέρος του, έκτασης 214,50 τ.μ.

Ακολούθησε, τον περασμένο Δεκέμβριο, απόφαση-γνωμοδότηση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την οποία ο δήμος Καλαμαριάς θα πρέπει να προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό, όχι μόνο των 214,5 τ.μ., αλλά του συνόλου του επίμαχου οικοπέδου ως χώρου πρασίνου και να δοθεί προς ανοικοδόμηση.

kalamaria-oikopedo-fileto4.jpg?v=0

Ενστάσεις από 227 κατοίκους και κίνηση της δημάρχου

Κατά αυτής της γνωμοδότησης του ΣΥΠΟΘΑ κατέθεσαν ένσταση 227 κάτοικοι της περιοχής ζητώντας να επαναχαρακτηριστεί το τμήμα αυτό του οικοπέδου των 214,5 τ.μ. ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και να προχωρήσει η απαλλοτρίωσή του. Κατά της ίδιας απόφασης-γνωμοδότησης στράφηκε και η διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς.

Συγκεκριμένα, η δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου υπέβαλε αίτημα προς τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Γιάννη Σάββα ζητώντας να παραπεμφθεί η απόφαση-γνωμοδότηση του ΣΥΠΟΘΑ στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων «λόγω πλημμελούς αιτιολογίας».

Όπως εξηγεί στο emakedonia.gr η κ. Αράπογλου «το ΣΥΠΟΘΑ στην απόφαση-γνωμοδότησή του υπέπεσε σε πρόδηλα λάθη». Κατά τη δήμαρχο αυτά είναι:

1. Θεωρεί ότι ο δήμος δεν έχει πρόθεση να αποζημιώσει τους δικαιούχους επί της επίμαχης έκτασης. Ωστόσο, στην απόφαση 213/2023 του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς αναφέρεται ότι «υπάρχει από πλευράς δήμου η διάθεση και δυνατότητα της κατά το ν.4759/2020 προσήκουσας αποζημίωσης των ιδιοκτητών του ακινήτου».

2. Θεωρεί ότι «δεν προκύπτουν λόγοι που να αποτρέπουν τη διοίκηση του δήμου από τις οφειλόμενες ενέργειες τροποποίησης του σχεδίου και απόδοσης του συγκεκριμένου οικοπέδου ως οικοδομήσιμου». Στο αίτημά της προς τον γ.γ. της ΑΔΜΘ η κ. Αράπογλου αναφέρει ότι «από το διατακτικό της απόφασης 963/2018 του ΣτΕ δεν αναφέρεται πουθενά υποχρέωση του δήμου για τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και κατάργηση του χαρακτηρισμού ως κοινόχρηστου χώρου του Ο.Τ.1238, παρά μόνο ακυρώνει για τυπικό λόγο τον χαρακτηρισμό ως κοινόχρηστου χώρου και μάλιστα για ένα μικρό τμήμα του οικοπέδου και όχι για το σύνολο, όπως αναφέρει το ΣΥΠΟΘΑ».

3. Το ΣΥΠΟΘΑ θεωρεί ότι το επίμαχο οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένο ως «προσφυγικό» και συνεπώς δεν γίνεται να επαναχαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και να απαλλοτριωθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με το δήμο, το οικόπεδο έπαψε να θεωρείται «προσφυγικό» καθώς έχει μεταπωληθεί και επομένως έχει χάσει τον αρχικό χαρακτηρισμό του. Ούτε φυσικά οι νέοι ιδιοκτήτες μπορούν να θεωρούνται ως «πρόσφυγες» για τους οποίους υπάρχει ανάγκη στεγαστικής αποκατάστασης.

«Ο δήμος Καλαμαριάς θα προχωρήσει στην επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης διότι υπάρχει ζωτική ανάγκη για χώρους πρασίνου, κυρίως στη συγκεκριμένη περιοχή όπου οι αδόμητοι χώροι είναι ελάχιστοι», αναφέρει η κ. Αράπογλου.

Τι αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο

Σε συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε:

– να αποδεχθεί την ένσταση των 227 κατοίκων που ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση-γνωμοδότηση του ΣΥΠΟΘΑ.

– να προχωρήσει στην επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης των 214,5 τ.μ. τα οποία αφορούν οι δικαστικές αποφάσεις. Μάλιστα για το σκοπό αυτό έχει ήδη εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2025 ειδικό κονδύλι ύψους άνω των 200.000 ευρώ για την καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους. (Πηγή: emakedonia.gr)