ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ IGEM 2019

Με φιλόδοξο project συμμετέχει η μοναδική ομάδα συνθετικής βιολογίας του Α.Π.Θ.

 

Κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επαναπρογραμματίζονται ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθενται μόλις εμφανίζονται ή εναλλακτικά, κανονικά κύτταρα επαναπρογραμματίζονται ώστε να αποκτούν ανοσοποιητικές ιδιότητες και να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα. Ή ακόμη, δημιουργούνται πρωτείνες με καινοφανείς βιολογικές ιδιότητες και λειτουργίες.

Αυτά, είναι μόνο μερικά από τα τελευταία επιτεύγματα της συνθετικής βιολογίας που ήδη θεωρείται «επανάσταση» στον κόσμο της επιστήμης, με τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές.

Η  iGEM Thessaloniki, η μοναδική ομάδα συνθετικής βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, έχοντας ως στόχο την προώθηση και  την ανάπτυξη της  έρευνας στην συνθετική βιολογία θα λάβει και φέτος μέρος στο διαγωνισμό iGEM 2019 (International Genetically Engineered Machine) με ένα πολύ φιλόδοξο project που θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε προγραμματισμένη εκδήλωση την περίοδο του Μαΐου.

 

Συνθετική βιολογία για ωφέλιμες εφαρμογές

Ο iGEM 2019  είναι ο κορυφαίος παγκόσμιος διαγωνισμός συνθετικής βιολογίας και διεξάγεται από το iGEM Foundation με την υποστήριξη του  πανεπιστημίου  του MIT. Κάθε χρόνο πάνω από 300 διεπιστημονικές ομάδες από όλο τον κόσμο συρρέουν στη Βοστώνη των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που φέτος θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα μεταξύ 31 Οκτωβρίου με 4 Νοεμβρίου.

Συμμετέχουν ομάδες από 40 χώρες και κορυφαία πανεπιστήμια υλοποιώντας ερευνητικά projects, τροποποιώντας βιολογικά συστήματα με στόχο τον επαναπρογραμματισμό τους ή/και τη δημιουργία νέων ωφέλιμων ιδιοτήτων για εφαρμογές σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, το περιβάλλον, η υγεία, η ενέργεια και η αποθήκευση πληροφοριών.

 

Το Α.Π.Θ. συμμετέχει από το 2017

Η ιστορία του Α.Π.Θ. στο διαγωνισμό ξεκίνησε το 2017.Η iGEM Greece η πρώτη ομάδα της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και προτάθηκε ως υποψήφια για το καλύτερο θεραπευτικό project. Την επόμενη χρονιά η iGEM Thessaloniki ακολουθώντας τα χνάρια της iGEM Greece κατέκτησε το αργυρό  μετάλλιο χαρίζοντας μία ακόμα διάκριση στο Α.Π.Θ.  Η iGEM Thessaloniki φέτος, έχοντας στο δυναμικό της εφτά ενεργά μέλη, από διαφορετικά τμήματα σπουδών του Πανεπιστημίου, θα εκπροσωπήσει επάξια για τρίτη συνεχή χρονιά το Α.Π.Θ..

 Η διεπιστημονική ομάδα η οποία υποστηρίζεται ενεργά από το Α.Π.Θ., συνδυάζοντας πολυάριθμες θετικές και εφαρμοσμένες επιστήμες, θα εργαστεί για ένα εξάμηνο, στοχεύοντας σε ένα φιλόδοξο project στον χώρο της θεραπευτικής/διαγνωστικής, το οποίο σχεδίασε η ίδια.

Στο πλαίσιο  του έργου, η iGEM Thessaloniki θα συμμετέχει σε εκδηλώσεις της Πανεπιστημιακής κοινότητας ενώ θα παρουσιάσει το έργο της σε ομιλίες και διαλέξεις με στόχο πάντα την διάδοση της συνθετικής βιολογίας στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στο ευρύ κοινό.

Σημειώνεται ότι κάθε project  iGEM είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, αναζητώντας υποστηρικτές και χορηγούς από τον επιστημονικό χώρο και από εταιρίες τόσο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού που θέλουν να υποστηρίξουν ενεργά ένα καινοτόμο πρόγραμμα στην επιστήμη της συνθετικής βιολογίας. Με βασική πεποίθηση ότι η ανάπτυξη έρχεται εκεί όπου  υπάρχουν δημιουργικές ιδέες και πρακτικές, όραμα και δέσμευση και ταυτόχρονα μοντέλα λειτουργίας που βασίζονται στην καινοτομία και τον έμπρακτο σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, η Ομάδα καλεί τις επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς να συνδράμουν στο έργο της, υποστηρίζοντας χορηγικά την προσπάθειά της.

ΠΗΓΗ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ IGEM