Άλλο ένα εφιαλτικό περιστατικό με την επίθεση αγέλης σκύλων σε 55χρονο πατέρα, που πήγε να παραλάβει τα παιδιά του από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, έρχεται στην επιφάνεια για να καταδείξει την πλήρη αδυναμία των δημοτικών υπηρεσιών και την αδιαφορία άλλων συναρμόδιων αρχών να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα – πληγή για τους κατοίκους της Καλαμαριάς.

 

Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά με επιθέσεις αδέσποτων σκύλων σε διερχόμενους από το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, που έχει αποδοθεί εδώ και καιρό στον Δήμο και στην κοινωνία της Καλαμαριάς μετά από τελετές, φιέστες και κυβερνητικές εξαγγελίες για δημιουργία αστικού πάρκου – πνεύμονα πρασίνου με χώρους πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων.

Επανειλημμένα η αντιπολίτευση στο Δήμο Καλαμαριάς έχει επισημάνει το πρόβλημα, αλλά τα μπερδεμένα νομοθετικά πλαίσια και οι διάσπαρτες αρμοδιότητες μεταξύ διαφόρων φορέων αποτελούν το μέγα εμπόδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στο parallaximag.gr, η τελευταία άγρια επίθεση σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019, όταν  ο πατέρας Λ.Κ. κατευθυνόταν προς το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς για να παραλάβει τα παιδιά του.

Στις 12.50 και ενώ κινείται προς το στρατόπεδο Κόδρα από την πλευρά της Μαρμαρά, στον χωματόδρομο πίσω από τον Ιερό Ναό των Αγίων Αλεξάνδρου και Μοδέστου, ακούει τα πρώτα γαβγίσματα. Επιταχύνει το βήμα του και χωρίς να τρέχει συνεχίζει την πορεία του προς το σχολείο -το οποίο εφάπτεται του στρατοπέδου- όταν στα 50 μέτρα από την εκκλησία μέσα σε δευτερόλεπτα αντιλαμβάνεται πως τον έχει περικυκλώσει αγέλη σκύλων.

Στην καταγγελία του αναφέρει πως πρόκειται τουλάχιστον για έξι σκυλιά και αυτό γιατί κατά την διάρκεια της επίθεσης που επρόκειτο να του συμβεί κατάφερε να αντιληφθεί σίγουρα τρία σκυλιά μπροστά του και τρία πίσω του. Όπως αφηγείται στην parallaxi την επίθεση, δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να αρπάξει ο πρώτος σκύλος το αριστερό μπατζάκι της φόρμας του, ο δεύτερος να γραπώσει το γόνατό του και να συνεχίσουν οι υπόλοιποι ρίχνοντάς τον στο έδαφος και δαγκώνοντάς τον περιμετρικά στα πόδια, τους μηρούς και την ωμοπλάτη.

Ο ίδιος καλούσε σε βοήθεια αλλά δεν υπήρχε κανείς στο σημείο εκείνη την ώρα. Δεχόμενος τα δαγκώματα των σκύλων αντιλήφθηκε πως έπρεπε να σηκωθεί. Βρίσκει την δύναμη, σηκώνεται και ενώ εξακολουθούν και του επιτίθενται τα ζώα, με έντονες φωνές και κινήσεις χεριών καταφέρνει λίγα λεπτά αργότερα -παρ’ελπίδα όπως εξομολογείται- να τα απομακρύνει. Όντας σε αυτή την κατάσταση συνεχίζει την πορεία του και καταφθάνει στο σχολείο. Εκεί καλείται το ΕΚΑΒ το οποίο τον παραλαμβάνει και τον μεταφέρει στο Γ.Ν.Παπαγεωργίου. Το ιατρικό προσωπικό του χορηγεί αντιτετανικό ορό και φροντίζει τα τραύματά του με την έκθεση των γιατρών να αποκαλύπτει το μέγεθος της επίθεσης που δέχθηκε.

 

Μήνυση και Σύνδεσμος Προστασίας Αδέσποτων

Δίνεται άμεσα εντολή για παρακολούθηση των ζώων της επίθεσης έτσι ώστε να μπορέσουν οι θεράποντες να βγάλουν συμπεράσματα για την θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Ωστόσο βρισκόμαστε ήδη στο πρωινό του Σαββάτου και οι δημοτικές υπηρεσίες δεν λειτουργούν.

Το Σάββατο στις 9 η ώρα το πρωί, κατευθύνεται στο αστυνομικό τμήμα όπου και καταθέτει μήνυση κατά παντός υπευθύνου η οποία διαβιβάζεται αυτεπάγγελτα και απευθείας στην εισαγγελική αρχή. Την Δευτέρα ο τραυματίας μαζί με τον ΣΥ.Π.Π.Α.ΖΑ.Θ. (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) πηγαίνουν στο σημείο της επίθεσης για την σύλληψη του ζώου με σκοπό την παρακολούθησή του.

Ακολουθώντας την τυπική διαδικασία μέσω της τροφής τα ζώα δεν πλησιάζουν και δεν κατέστη εφικτή η σύλληψή τους. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και την επόμενη μέρα, όταν και πάλι τα ζώα δεν φάνηκαν συνεργάσιμα. Τότε έχοντας στα χέρια του την έκθεση από τον ΣΥ.Π.Π.Α.ΖΑ.Θ. για το περιστατικό ο τραυματίας επιστρέφει στο Παπαγεωργίου και οι γιατροί κάνοντας σύσκεψη αποφασίζουν να ακολουθήσει την αντιλυσσική θεραπεία με εμβολιασμό και ορό.

Στο μεσοδιάστημα που ακολουθεί της επίθεσης μέχρι και  βρίσκεται σε επικοινωνία με την Περιφέρεια και τον ΣΥ.Π.Π.Α.ΖΑ.Θ. χωρίς κανένα νεότερο από την αστυνομία ή την εισαγγελία με τα ζώα να μην έχουν ακόμα συλληφθεί και ελεγχθεί. “Ωρολογιακή βόμβα” τα αδέσποτα στο Κόδρα  Το εν λόγω περιστατικό έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες ανάλογα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του στρατοπέδου. Οι καταγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη -κυρίως διαδικτυακά- με τους κατοίκους να επιρρίπτουν ευθύνες κυρίως στην δημοτική αρχή.

 

Λειτουργεί παράνομο κυνοκομείο

Κομβικό ρόλο στην κατάσταση φαίνεται πως παίζει η ύπαρξη ενός παράνομου κυνοκομείου-κυνοτροφείου εντός του στρατοπέδου στο οποίο 75χρονος άνδρας κρατάει παρανόμως και σε άσχημες συνθήκες 70-75 σκυλιά. Οι κάτοικοι λένε πως αυτή είναι η βασική πηγή πρόκλησης αυτών των επιθέσεων καθώς τα σκυλιά διαφεύγουν της προσοχής του.

Σε επικοινωνία μας με τον κ. Σταύρο Ζαμπέτογλου, πρόεδρο του ΣΥ.Π.Π.Α.ΖΑ.Θ. επιβεβαίωσε το γεγονός πως πράγματι υπάρχει παρανόμως το κυνοτροφείο, αναφέροντας μάλιστα πως είναι μόλις ένα από τα δεκάδες ανάλογα παράνομα που βρίσκονται διάρπαστα ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Από πλευράς του αναφέρει πως ως αντιδημαρχία δεν μπορεί να επέμβει εντός του Κόδρα και να απομακρύνει τα ζώα του κυνοκομείου ακόμα και στην περίπτωση που είναι παράνομο.

Οι περιπτώσεις στις οποίες παρεμβαίνει αφορούν αποκλειστικά σε αδέσποτα ζώα, κάνοντας αυτοψία στο στρατόπεδο καθημερινά με αυτοκίνητα της υπηρεσίας όπως και μετά της επίθεσης περισυλλέγοντας το εκάστοτε ζώο. Σύμφωνα με όσα είπε στο parallaximag.gr ο κ.Ζαμπέτογλου, υπεύθυνοι για την απομάκρυνση του παράνομου κυνοκομείου είναι η αστυνομία και η εισαγγελία. Ωστόσο όπως αναφέρει ο κ. Ζαμπέτογλου ακόμα και να έρθει η απόφαση της εισαγγελίας για απομάκρυνση του παραπήγματος δεν υπάρχει χώρος για να μεταφερθούν τα σκυλιά. “Κενό” στη νομοθεσία και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Κόδρα δυσχεραίνουν την επίλυση. Ο πρόεδρος του ΣΥ.Π.Π.Α.ΖΑ.Θ. κάνει λόγο για “οικτρή κατάσταση” την οποία προσπαθούν εδώ και χρόνια να επιλύσουν με την δημιουργία ενός Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων.

Ο ίδιος αναφέρει πως έχουν γίνει προσπάθειες προς όλες τις κατευθύνσεις για χρηματοδότηση του έργου που όπως ο ίδιος αναφέρει θα “σώσει την κατάσταση”. Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο 33 στρεμμάτων για το οποίο υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες άδειες και έχουν εκπονηθεί όλες οι μελέτες και το μόνο που λείπει είναι η χρηματοδότηση για την υποδομή όπως αναφέρει ο κ. Ζαμπέτογλου. Το κενό στη νομοθεσία -που θέλει τα ζώα να επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον μετά από την περίθαλψή τους- δυσχεραίνει τις διαδικασίες που απαιτούνται καθώς ο αριθμός των αδέσποτων ζώων είναι δυσανάλογος του μεγέθους των εγκαταστάσεων που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην πόλη.

 

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Κόδρα

Άλλος παράγοντας που κάνει το πρόβλημα να λιμνάζει είναι το γεγονός πως το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Κόδρα αυτή την στιγμή δεν ορίζεται επ’ ακριβώς ανάμεσα σε ιδιώτες και φορείς δημοσίου χωρίς να ορίζονται επαρκώς τα στρέμματα που έχουν παραχωρηθεί στον δήμο Καλαμαριάς. Αξίζει να σημειωθεί πως στο στρατόπεδο υπάρχουν μόλις 4 πινακίδες οι οποίες αναφέρουν πως υπάρχουν αδέσποτα ζώα χωρίς να καθίσταται σαφές το μέγεθος της επικινδυνότητας ενώ απουσιάζει εξαιτίας της έκτασης του στρατοπέδου η περίφραξη.

Η εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου λειτουργεί κανονικά με κόσμο να εκκλησιάζεται συχνά και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς στο οποίο κατευθυνόταν ο Λ.Κ. εφάπτεται του στρατοπέδου. Επίσης το στρατόπεδο διαπερνούν καθημερινά περιπατητές ακόμα και επισκέπτες που δεν γνωρίζουν την κατάσταση -όπως έτυχε σε αντίστοιχη καταγγελία κατά το παρελθόν-.

Τέλος να σημειωθεί πως όσοι δέχονται επιθέσεις από αδέσποτα ζώα πρέπει να το καταγγέλλουν άμεσα στην Αστυνομία ή και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Η περίπτωση μιας γυναίκας προ μηνών

Επίθεση από αδέσποτα σκυλιά στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα της Θεσσαλονίκης δέχθηκε μία γυναίκα και προ μηνών, όταν προσπάθησε να απολαύσει την πρωινή της βόλτα.

Τα σκυλιά την τραυμάτισαν στον μηρό και χρειάστηκε να μεταβεί στο νοσοκομείο, ενώ η ίδια υπέστη ισχυρό σοκ. Φορείς και κάτοικοι καταγγέλλουν πως λειτουργεί μέσα στους χώρους του στρατοπέδου παράνομο κυνοκομείο με δεκάδες σκυλιά που επιτίθενται συχνά στους περαστικούς.

Από την πλευρά του ο Δήμος είχε ανακοινώσει παλιότερα ότι έχει αποφασίσει να τα συγκεντρώσει τα ζώα και να κλείσει το παράνομο κυνοκομείο.

Να σημειωθεί ότι το πρώην στρατόπεδο, όπως προαναφέρθηκε, έχει περιέλθει στην δικαιοδοσία του δήμου μετά την παραχώρηση για να μετατραπεί σε αστικό πάρκο.