Προωθούνται τα έργα για την προστασία, διαχείριση και αξιοποίηση του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, καθώς ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπέγραψε την σχετική πρόσκληση ώστε να υλοποιηθεί η παρέμβαση.

 

Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση του Σχεδίου Δράσης (ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο), που επίσης εκπονήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Terra Med.

«Η μελέτη για την ανάταξη και αναβάθμιση της περιοχής και τη μελλοντική ανάπτυξή της αποτελεί πλέον ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την έξοδο ενός κατά τα άλλα προνομιακού χώρου περίπου 8.000 στρεμμάτων από την υποβάθμιση. Το Σχέδιο Δράσης για το δυτικό παράκτιο μέτωπο δεν ήταν απλώς μια μελέτη, όπως είχα πει. Είναι η πρώτη προσπάθεια για να γίνει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση εξυγίανσης, με αναπτυξιακό πρόσημο, σε ένα χώρο που για δεκαετίες αποτελούσε παράδειγμα εγκατάλειψης» επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν έργα και δράσεις προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος, με πρώτες εκείνες της αντιμετώπισης των κρίσιμων προβλημάτων διάβρωσης και καθίζησης των ακτών και αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής. Συγκεκριμένα, θα γίνουν έργα ακτομηχανικής, προστασίας εδαφών από τη διάβρωση που στοχεύουν στην πρόληψη ή την ανακοπή φαινομένων απώλειας εδαφών από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ή την καθίζηση της παράκτιας περιοχής. Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται επίσης η φυσική διαμόρφωση εκβολών ρεμάτων στη θάλασσα, ο καθαρισμός και η απομάκρυνση – διευθέτηση φερτών υλικών και ιζημάτων.

«Υλοποιούμε ένα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο, με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ. Ευθύνη όλων είναι να συνεργαστούμε για να αρχίσουμε το συντομότερο τις παρεμβάσεις, που θα αλλάξουν ολοκληρωτικά όχι μόνο την εικόνα, αλλά συνολικά την κατάσταση στο δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ.