Μια εξαιρετική εκπομπή των μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου Εχεδώρου βγήκε στον αέρα από το European School Radio, που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στη Σίνδο, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο την άψογη συνύπαρξη με τα προσφυγόπουλα στις τάξεις των ελληνικών σχολείων και παράλληλα την ανθρώπινη διάσταση, με την οποία αντιμετωπίζεται διαχρονικά η μετανάστευση και η προσφυγιά.

 

Τα παιδιά του 1ου Γενικού Λυκείου Εχεδώρου έδωσαν ένα σημαντικό μάθημα ανθρώπινης προσέγγισης στα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα, όπως είναι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, αφιερώνοντας την εκπομπή και την παράλληλη εργασία τους στα προσφυγόπουλα από το Αφγανιστάν, που φοιτούν φέτος στο σχολείο τους.

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες σε πρόβα για την εκπομπή

 

Η ομάδα των μαθητών, που συμμετείχε στην εκπομπή με την εποπτεία των καθηγητών τους μας έστειλε ένα Δελτίο Τύπου και φωτογραφίες από την όλη προσπάθεια:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ – ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ

Μαθητές στον “Αέρα”!!! 

Στις 15 Φεβρουαρίου 2019 η ραδιοφωνική ομάδα του 1ου Γενικού Λυκείου Εχεδώρου στη Σίνδο βίωσε μια μοναδική εμπειρία. Στους φιλόξενους χώρους του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης οι μαθητές βγήκαν στον “αέρα” του διαδικτυακού ραδιοφώνου European School Radio, με μια εκπομπή αφιερωμένη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Αφορμή αποτέλεσε η φετινή παρουσία στο σχολείο προσφυγόπουλων από το Αφγανιστάν, στους οποίους και αφιερώθηκε η προσπάθεια. Κεντρική ιδέα της εκπομπής ήταν να φέρει στη μνήμη στιγμές από το ιστορικό παρελθόν της ελληνικής μετανάστευσης και προσφυγιάς, ώστε να αναδειχτούν οι αναλογίες και οι κοινές εμπειρίες με τους σύγχρονους μετανάστες.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και προετοίμασαν μικρά αφιερώματα στους Έλληνες μετανάστες στην Αμερική των αρχών του 20ου αιώνα, στους πρόσφυγες από τη Σμύρνη το 1922, στους μετανάστες του ’60 και του ’70 στη Γερμανία, αλλά και στους σύγχρονους ξενιτεμένους Έλληνες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης καθώς και στους πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Τα παιδιά δούλεψαν σε ομάδες, με μεράκι για δύο μήνες, προετοιμάζοντας την εκπομπή. Έμαθαν, συνεργάστηκαν, αντάλλαξαν απόψεις και προβληματίστηκαν πάνω στο σύγχρονο προσφυγικό ζήτημα.

 

Οι μαθητές σε τηλεδιάσκεψη με τον δημοσιογράφο Νίκο Δημαρά

για την προετοιμασία της εκπομπής

 

Πολύτιμος αρωγός και μέντορας σε αυτή την προσπάθεια στάθηκε ο δημοσιογράφος Νίκος Δημαράς, με τον οποίο οι μαθητές είχαν διαδικτυακή επικοινωνία, ανταλλάsσοντας απορίες και συμβουλές.

Την ημέρα της παρουσίασης επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του ΑΤΕΙ στη Σίνδο και γνώρισαν τη διαδικασία παραγωγής μιας ραδιοφωνικής εκπομπής. Η ομάδα των τεχνικών μυήθηκε στα «μυστικά» της ηχοληψίας και της δουλειάς πίσω από τις κονσόλες, από τους φοιτητές του ΑΤΕΙΘ Σιδέρη Συμεών και Μουρατίδη Χαράλαμπο.

Η ομάδα των παραγωγών επεξεργάστηκε τα κείμενα και την παρουσίαση με τη συνδρομή της φοιτήτριας του ΑΠΘ Ιωάννας Μοσχίδου.

Μετά την ολοκλήρωση της προεργασίας η ραδιοφωνική ομάδα παρουσίασε ζωντανά, στον «αέρα» του διαδικτυακού ραδιοφώνου του European School Radio μία άρτια εκπομπή, διανθισμένη με όμορφα και συγκινητικά τραγούδια που είχαν ως θέμα τη μετανάστευση και προσφυγιά. Την ίδια στιγμή οι συμμαθητές τους στο Λύκειο είχαν συντονιστεί στη συχνότητα του ραδιοφώνου και άκουγαν την προσπάθεια.

Δύο συγκινητικές στιγμές σημάδεψαν την εκπομπή.

Η πρώτη ήταν όταν η μαθήτρια Μαρία Ισπικούδη διάβασε την προσωπική μαρτυρία της προ-γιαγιάς της, που έζησε από κοντά την καταστροφή της Σμύρνης.

Η δεύτερη, όταν οι μαθητές «πήραν συνέντευξη» από τον συμμαθητή τους Javed Alimi, προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν, που μοιράστηκε μαζί τους τις αγωνίες, τους φόβους και τις προσδοκίες του για το μέλλον.

Υπεύθυνοι του προγράμματος ήταν ο μαθηματικός του Λυκείου Νίκος Διαμαντής και οι φιλόλογοι Αντώνης Κούλογλου και Κωνσταντίνος Διώγος. Η προσπάθεια στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Τα παιδιά το χάρηκαν με την ψυχή τους και όλη η ομάδα έδωσε ραντεβού για του χρόνου, με ακόμη μεγαλύτερη διάθεση και έμπνευση.

Τη ραδιοφωνική ομάδα αποτελούσαν οι παρακάτω μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου:

 

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΟΥΡΟΥΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΙΣΠΙΚΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΑΤΑΝΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗΣ ΔΗΜΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΜΕΛΛΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΜΠΑΛΤΑΓΙΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΝΙΚΟΛΤΖΟΥΚΗ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ
ΠΑΞΑΣΒΙΛΙ ΜΑΡΙΑ
ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΓΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΙΔΟΥ ΧΑΡΑ
ΚΑΚΑΡΑΚΙΔΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ
ΚΟΥΣΟΥΡΝΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΜΕΡΤΖΑΝΗ ΕΛΕΝΑ
ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΣΤΑΘΗΣ
ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ALIMI JAVED