Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης κρατείται ο 49χρονος Τούρκος που συνελήφθη το πρωί στον ορεινό όγκο της Ροδόπης για το προ ημερών επεισόδιο με τους πυροβολισμούς εναντίον στελεχών της ΕΥΠ σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην περιοχή της Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για το περιστατικό από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Κατά πληροφορίες, η δικογραφία περιλαμβάνει τόσο τον 49χρονο που φέρεται να πυροβόλησε όσο και τους δύο συμπατριώτες του που επέβαιναν στο ίδιο όχημα (τύπου τζιπ), με οδηγό τον πρώτο.

Δίωξη για κακούργημα άσκησε ο εισαγγελέας

Η εισαγγελέας πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος του 49χρονου για απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατά συναυτουργία (σε βαθμό κακουργήματος), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία (πλημμελήματα). Όσον αφορά του άλλους δύο που παραμένουν ασύλληπτοι και αναζητούνται, η δίωξη αφορά την πράξη της απλής συνέργειας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατά συναυτουργία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εναντίον των τριών εμπλεκόμενων προσώπων αναμένεται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης από την 5η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης που χειρίζεται την υπόθεση. Ο 49χρονος είναι προγραμματισμένο να οδηγηθεί τη Δευτέρα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης για την εκτέλεση του εντάλματος και ακολούθως θα βρεθεί ενώπιον της ανακρίτριας.

Πως έγινε ο εντοπισμός του Τούρκου

Είχε προηγηθεί, πρωινές ώρες σήμερα, ο εντοπισμός και η σύλληψή του στο χωριό Κάτω Βυρσίνη, στην ορεινή Ροδόπη. Ο ίδιος φαίνεται να κρυβόταν σε παράπηγμα, ενώ τα προηγούμενα 24ωρα εκτιμάται πως αναζητούσε τρόπο να περάσει, μέσα από δύσβατα μονοπάτια, στη Βουλγαρία. Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος είχαν στήσει μπλόκα στην περιοχή και χρησιμοποίησαν ακόμη και drones για την επιχείρηση σύλληψής του.

Ο συλληφθείς υπέδειξε στους αστυνομικούς το σημείο όπου εγκατέλειψε το τζιπ το οποίο εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς σε δύσβατο αγροτικό δρόμο, περίπου 2 χλμ έξω από τη Γερακαρού Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος υποστήριξε πως αφού εγκατέλειψε με τους συνεργούς του το τζιπ, ο καθένας έφυγε προς διαφορετική κατεύθυνση. Ο κακοποιός, που διώκεται στη χώρα του για σωρεία κακουργημάτων και είχε πάρει άδεια παραμονής στην Ελλάδα έχοντας λάβει άσυλο, είχε φτάσει στο ορεινό πομακοχώρι και όπως φαίνεται αναζητούσε τρόπο τα προηγούμενα 24ωρα για να διαφύγει μέσω από δύσβατα μονοπάτια προς τη Βουλγαρία.

Ισχυρίζεται πως μετά την επίθεση πέταξε το πιστόλι

Ο 49χρονος, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι αυτός που πυροβόλησε κατά του οχήματος στο οποίο επέβαιναν τα στελέχη της ΕΥΠ, ενώ οδηγούσε το τζιπ (ιδιοκτησίας του) με το οποίο διέφυγε από το σημείο με δύο ακόμη συμπατριώτες του. Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε στις Αρχές πως πέταξε το πιστόλι με το οποίο πυροβόλησε κατά των στελεχών της ΕΥΠ.
Η ΕΛΑΣ χρησιμοποίησε drones για τον εντοπισμό του

Για τον εντοπισμό του προηγήθηκε μεγάλη επιχείρηση, αστυνομικοί της οποίας έστησαν μπλόκα στην περιοχή της Ροδόπης και χρησιμοποίησαν ακόμη και drones για την επιχείρηση σύλληψής τους..

Η στιγμή πυροβολισμών κατά των πρακτόρων της ΕΥΠ

Υπενθυμίζεται πως οι τρεις Τούρκοι που επέβαιναν στο ασημί τζιπ βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, καθώς υπήρχε η πληροφορία ότι τα άτομα αυτά εμπλέκονται σε εγκληματικές πράξεις τόσο στη γειτονική χώρα όσο και στην Ελλάδα, όπου από το 2023 και μετά έχουμε τουλάχιστον δέκα δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μελών της τουρκικής μαφίας.

Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Τρίτης κι ενώ ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση παρακολούθησης των σκληρών κακοποιών από την Τουρκία. Ωστόσο, οι Τούρκοι μαφιόζοι αντιλήφθηκαν ότι τους ακολουθούν και επέλεξαν το πρατήριο καυσίμων για να στήσουν ενέδρα στους πράκτορες της ΕΥΠ, όπου τους πυροβόλησαν, ευτυχώς ανεπιτυχώς.