Επεισοδιακή ήταν η διακοπή παράστασης του Κ.Θ.Β.Ε. στο Βασιλικό Θέατρο από μέλη της οργάνωσης “Ιερός Λόχος”, που αξίωσαν από τους ηθοποιούς επί σκηνής να σταματήσουν τις ύβρεις προς τα θεία, καταγγέλλοντας την σκηνοθέτιδα του έργου ότι διακατέχεται από αντιπάθεια προς την χριστιανική θρησκεία.

 

Μετά την διακοπή της απογευματινής παράστασης της Τετάρτης ο “Ιερός Λόχος” με ανάρτησή του αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Σταμάτημα της βλάσφημης θεατρικής παράστασης “Πυρκαγιές” στην Θεσσαλονίκη μετά από παρέμβαση του Ιερού Λόχου!
Ενημερωθήκαμε, ότι στη θεατρική παράσταση “Πυρκαγιές” του Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης που παίζεται στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, του λιβανοκαναδού συγγραφέα Ουασντί Μουαουάντ (προφανώς μουσουλμάνου), ο νεαρός ηθοποιός Χαλκιάς Ορέστης (υποδύεται τον Σιμόν), χωρίς καμία αιτία, ακούγεται επί λέξη να εκστομίζει διαδοχικά τις παρακάτω βλαστήμιες: “τον Χριστό και την Παναγία μου”, “γαμ* το καντήλι μου”, ξανά “γ* το καντήλι μου” και μετά από λίγο λέει ολόκληρη την βρισιά “γ* τον Χριστό μου”, “γ* την Παναγία μου”.

Από την ανάρτηση του “Ιερού Λόχου” για τη διακοπή της παράστασης.

 

Άμεσα σήμερα Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019, μέλη του Ιερού Λόχου επισκέφθηκαν στις 6 μμ το απόγευμα το Βασιλικό Θέατρο για να διαπιστώσουν αν ισχύουν οι πληροφορίες. Πράγματι, λίγα μόλις λεπτά αφού ξεκίνησε η θεατρική παράσταση, ακούσαμε με τα ίδια μας τα αυτιά τον ηθοποιό που υποτίθεται υποδύεται το παιδί μιας που έχει πεθάνει ενώ ακούει την διαθήκη της στον συμβολαιογράφο, να φωνάζει δημόσια και προκλητικά τις παραπάνω βλασφημίες. Άμεσα μέλη μας αλλά και άλλοι θεατές άρχιζαν να διαμαρτύρονται ενώ ο ηθοποιός συνέχιζε να κάθεται προκλητικά στην καρέκλα του αρνούμενος να ζητήσει συγνώμη.”

Στη συνέχεια περιγράφουν τα όσα διαδραματίστηκαν και ανήρτησαν σχετικό βίντεο.

 

Πρόεδρος του Κ.Θ.Β.Ε. “Είναι καταπληκτικό έργο”

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού, με αφορμή τη χθεσινή διακοπή παράστασης από ομάδα τεσσάρων ατόμων, τόνισε:
«Χθες στην απογευματινή παράσταση του έργου “Πυρκαγιές” είχαμε ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό. Τέσσερα άτομα, που ανήκουν σύμφωνα με ό,τι έμαθα σε μία ομάδα ονόματι “Ιερός Λόχος”, διέκοψαν την παράσταση διαμαρτυρόμενοι για υβριστική έκφραση που ακούγεται για τρία δευτερόλεπτα σε ένα έργο 2,5 ωρών.»

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κ. Στυλιανού στο περιθώριο συνέντευξης τύπου για εκδήλωση – αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο που διοργανώνεται την ερχόμενη εβδομάδα στο ΑΠΘ και αναφερόμενος στο έργο “Πυρκαγιές” υπογράμμισε:
“Είναι ένα καταπληκτικό έργο, οικουμενικής σημασίας με ανθρωπιστικά νοήματα. Το έχει γράψει Γαλλοκαναδολιβανέζος συγγραφέας. Είναι Λιβανέζος Χριστιανός και διευθύνει ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα στο Παρίσι” τόνισε ο κ. Στυλιανού αναφερόμενος στον συγγραφέα του έργου Ουαζντί Μουαουάντ.
“Δεν υπάρχει τίποτα στην παράσταση που να θίγει τη θρησκεία, οποιαδήποτε θρησκεία και μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτή η αντίδραση” ανέφερε ο κ. Στυλιανού υπογραμμίζοντας ότι “η  ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία της τέχνης προστατεύονται στην Ελλάδα από το Σύνταγμα και πρέπει να προστατεύονται”.
Επισημαίνοντας ότι “όποιος διαφωνεί με ένα καλλιτεχνικό έργο μπορεί να κάνει κριτική, μπορεί να αρθρογραφήσει, να μιλήσει” ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ τόνισε ότι «δεν επιτρέπεται ο τραμπουκισμός, αυτή η ακροδεξιά πρακτική, η οποία δυστυχώς στη Θεσσαλονίκη ειδικά το τελευταίο διάστημα ενθαρρύνεται με αφορμή το “Μακεδονικό”».
“Δυστυχώς πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση σε τέτοια φαινόμενα. Για λόγους ψηφοθηρικούς επιτρέπεται να επωάζεται το αυγό του φιδιού. Καλώ όλους τους δημοκράτες να καταδικάσουν τις ακροδεξιές, φασιστικές πρακτικές και να προασπίσουμε την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία της τέχνης” τόνισε ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ.