Αναστάτωση επικρατεί στο ανώτατο επίπεδο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακύρωσε τη διαπιστωτική πράξη εκλογής του καθηγητή Χαράλαμπου Φείδα στο αξίωμα του πρύτανη.

Κατόπιν αυτού αναμένεται να αρχίσουν άμεσες διαδικασίες για εκλογή νέου πρύτανη, κάτι το οποίο δημιουργεί κλίμα αντιπαραθέσεων με παραταξιακά χαρακτηριστικά, που δεν συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του μεγαλύτερου ΑΕΙ της χώρας.

Η απόφαση του ΣτΕ με την οποία έγινε αποδεκτή η προσφυγή του καθηγητή Κυριάκου Αναστασιάδη (μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης και υποψήφιου πρύτανη) κοινοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, το πρωί στο νομικό τμήμα του ΑΠΘ.

Άμεσα το αρχαιότερο μέλος της Συγκλήτου του ΑΠΘ θα πρέπει να συγκαλέσει το Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων που είχαν υποβληθεί το 2024 και την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.

Το Συμβούλιο Διοίκησης του ΑΠΘ με τη σειρά του θα διαπιστώσει ποιο είναι το αρχαιότερο μέλος του -ο καθηγητής Απόστολος Αποστολίδης, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη διεξαγωγής, εντός πέντε ημερών, της διαδικασίας εκλογής του νέου πρύτανη, ενώ μέχρι την ολοκλήρωσή της, θα είναι ο πρυτανεύων.

Εκτός υποψηφιοτήτων ο κ. Φείδας

Εφόσον με την απόφαση του ΣτΕ έχει κριθεί οριστικά ως απαράδεκτη η υποψηφιότητα του κ. Φείδα, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των δύο έτερων μελών ΔΕΠ του Συμβουλίου Διοίκησης που ήταν υποψήφιοι για το αξίωμα του πρύτανη το 2024, δηλαδή μεταξύ των καθηγητών Κυριάκου Αναστασιάδη και Στράτου Στυλιανίδη.

Στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή πρύτανη απαιτείται πλειοψηφία 8 στο σύνολο των 11 μελών του συμβουλίου διοίκησης . Αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε απαιτείται η πλειοψηφία 7/11 και αν πάλι δεν επιτευχθεί επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε απαιτείται η πλειοψηφία 6/11.
Με την εκλογή πρύτανη εκδίδεται διαπιστωτική πράξη και δημοσιεύεται σε ΦΕΚ.

Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Διομήδη Κυριλλόπουλο και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, με τις υπ΄ αριθμ. 986 και 987/2025 αποφάσεις του, ακύρωσε τις εκλογές στο ΑΠΘ καθώς ο κ. Φειδάς είχε δηλώσει ότι θα μοιραστεί την πρυτανική θητεία του με τον Απόστολο Αποστολίδη, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία για τα ΑΕΙ,

Επίσης έκρινε ότι στις νέες αρχαιρεσίες που θα διεξαχθούν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να συμμετέχει ο κ. Φειδάς.