Δεν πρόκειται να προχωρήσουν οι εργασίες ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας της Θεσσαλονίκης, όπως αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο μετά από συζήτηση και ονομαστική ψηφοφορία, κατά την οποία καταψηφίστηκε η διοικητική αποβολή της εταιρείας από τον χώρο στάθμευσης, γεγονός που σημαίνει ότι το πάρκινγκ θα εξακολουθεί να υφίσταται.

 

Η αντιπολίτευση εξέφρασε αντιρρήσεις για τα έσοδα που θα χαθούν για τον δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης για τις εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης που θα λείψουν και εξυπηρετούν πολίτες και εργαζόμενους σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Εκφράστηκαν απορίες για την κανονιστική πράξη των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ενώ μεταξύ των προτάσεων ήταν η δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση των αναγκών.

Ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στο θέμα και άσκησε κριτική σε πρώην στελέχη της «Πρωτοβουλίας» που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, υποστηρίζοντας πως εκφράζουν αντιρρήσεις για «αντιπολιτευτικούς λόγους».

«Όλες οι συζητήσεις που κάναμε με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες κατέληξαν ότι δεν συμφέρει να γίνει υπόγειο πάρκινγκ στην Πλατεία Ελευθερίας. Τεχνικά όλα γίνονται, όμως πόσο κοστίζει είναι το θέμα. Και επιπλέον οι πρώην συνάδελφοι στην “Πρωτοβουλία” το κάνουν για αντιπολιτευτικούς λόγους και είναι κατανοητό. Έχουμε προχωρήσει σε συζητήσεις με το λιμάνι για 500 αυτοκίνητα απέναντι από τα δικαστήρια, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα για το πάρκινγκ και έχουμε προχωρήσει σε συζητήσεις με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το στρατόπεδο Μυστακίδη», είπε ο κ. Μπουτάρης.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε, τη διοικητική αποβολή της εταιρείας από το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στην Πλατεία Ελευθερίας καταψήφισαν 14 δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων «Εντάξει», «Γειτονιές σε Δράση», «Μένουμε Θεσσαλονίκη», «Ελληνική Αυγή» και οι ανεξάρτητοι Ζέρβας, Ράπτης, Κυριζίδης, Κουράκης, Αβραμίδου και Αβαρλής.

Λευκό ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Τζιούτζια, Αβραμόπουλος, Τελίδης και Αρβανίτης. Υπέρ της διοικητικής αποβολής της εταιρείας από το πάρκινγκ ψήφισαν 15 δημοτικοί σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης και από τις παρατάξεις «Ανοιχτή Πόλη» και «Λαϊκή Συσπείρωση».

Θα άρχιζαν οι εργασίες μέσα στον Μάρτιο

Το αργότερο μέσα στο Μάρτιο αναμενόταν να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες στην πλατεία, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Θανάσης Παππάς, προσθέτοντας ότι εκκρεμούσε η κανονιστική πράξη των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και γι αυτό οι πρώτες εργασίες θα γίνονταν εντός της πλατείας όπου δεν απαιτείται αντίστοιχη απόφαση και όχι περιμετρικά.»

Μέσα στις γιορτές ο δήμος Θεσσαλονίκης έστειλε έγγραφο στον ιδιώτη ο οποίος διατηρεί σε λειτουργία ιδιωτικό σταθμό αυτοκινήτων μέσα στην πλατεία ζητώντας του να αποχωρήσει μέχρι τις 31/12-χωρίς ωστόσο να ανταποκριθεί- προκειμένου να ξεκινήσει τις εργασίες ο εργολάβος.  Αν δεν αποχωρούσε οικειοθελώς τις επόμενες μέρες τότε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο η διοίκηση θα έφερνε θέμα έξωσης-διοικητικής αποβολής του ιδιώτη από την πλατεία για να ξεκινήσουν τα έργα, όπως έγινε χθες, αλλά η πρόταση καταψηφίστηκε.

Τι προβλέπει η μελέτη ανάπλασης

Η βιοκλιματική ανάπλαση του χώρου συνολικής έκτασης 10,7 στρεμμάτων συνδέεται με τρεις σημαντικές στιγμές της ιστορίας της: την απελευθέρωση της πόλης, την συντακτική συνέλευση των Νεότουρκων και την συγκέντρωση των Εβραίων πριν την αναχώρησή τους για τα στρατόπεδα εξόντωσης.

Σύμφωνα με την μελέτη των αρχιτεκτόνων Θεμιστοκλή Χατζηγιαννόπουλου και Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη το μνημείο Ολοκαυτώματος προβλέπεται να μεταφερθεί από το νοτιοανατολικό άκρο του υπαίθριου πάρκινγκ που είναι σήμερα στριμωγμένο και θα τοποθετηθεί σε κεντρική θέση προβολής ενώ προβλέπεται και η ανάδειξή του και κατά τη διάρκεια της νύχτας με την τοποθέτηση ειδικού φωτισμού. Στη θέση του θα τοποθετηθεί ένας τεράστιος πυλώνας 30 μέτρων ο οποίος θα λειτουργεί ως ηλιακό ρολόι. Η σκιά του ρολογιού θα εντοπίζει στο δάπεδο-με απόλυτη ακρίβεια μέρας και ώρας-μαρμάρινες πλακέτες με ιστορικές ημερομηνίες θυμίζοντας μεγάλες επετείους και ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με την πλατεία.

Μέχρι στιγμής έχουν προβλεφθεί να τοποθετηθούν τρεις πλακέτες, μία για τη συγκέντρωση του Εβραϊκού πληθυσμού της πόλης στην Πλατεία Ελευθερίας από τα ναζιστικά στρατεύματα, η είσοδος του βασιλέα στο χώρο της πλατείας κατά την απελευθέρωσης της πόλης και η συντακτική συνέλευση των Νεότουρκων.«Η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας δημιουργεί ένα νέο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη. Θα αποτελεί όχι μόνο έναν τόπο μνήμης και εγρήγορσης με το παρελθόν αλλά δώσει και το έναυσμα για τη μεταμόρφωση όλου του εμπορικού κέντρου της πόλης», είχε δηλώσει ο κ. Παππάς.

Ως υπόμνηση της παλιάς πλατείας η οποία διαμορφώθηκε το 1870 οι δύο αρχιτέκτονες έχουν σχεδιάσει την τοποθέτηση επιδαπέδιων φωτιστικών σωμάτων τα οποία θα ακολουθούν με ακρίβεια τις αρχικές χαράξεις της. Όλη η κατασκευή είναι διάτρητη για να περνά το βρόχινο νερό. Τα πλατάνια που υπάρχουν ήδη περιμετρικά θα διατηρηθούν, θα φυτευθούν πέριξ της νέας πλατείας κερασιές, ενώ στο κέντρο της  θα δημιουργηθεί μια συστάδα δέντρων με θεατρική φύτευση. Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπλαση είναι φυσικά και κυρίως θα χρησιμοποιηθεί πέτρα Λακκώματος .Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου θα διαμορφωθεί μια ενιαία δαπεδόστρωση ενώ το κεντρικό τμήμα της πλατείας προς την παλιά παραλία θα παραμείνει ελεύθερο από φυτεύσεις ώστε να υπάρχει άνοιγμα προς τη θάλασσα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2,5 εκατ ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από δάνειο της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων που εξασφάλισε ο δήμος για το συγκεκριμένο έργο αλλά και από το Πράσινο Ταμείο το οποίο ενέκρινε τις προηγούμενες μέρες κονδύλι περίπου ενός εκατ. ευρώ.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ethnos.gr