Δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για τις απανωτές βλάβες, που σημειώνονται σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης με συνέπεια την διακοπή του ρεύματος, αναφέρουν παράγοντες του ΔΕΔΔΗΕ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας σε επικρίσεις για την κατάσταση του δικτύου και για αδυναμία επαρκούς συντήρησης.

 

Οι αρμόδιοι θεωρούν ότι οι βλάβες είναι συνηθισμένο φαινόμενο και προσθέτουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζονται και δυσμενείς συγκυρίες, όπως π.χ. στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου επιδιορθώθηκε η μια βλάβη, αλλά προέκυψε και δεύτερη σε μικρό διάστημα με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς ρεύμα επί πολλές ώρες μια τεράστια περιοχή.

Ωστόσο οι πολίτες και ιδιαίτερα οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται έντονα όχι μόνο στην περιοχή  Αναλήψεως – Βούλγαρη, αλλά και στο Πλαγιάρι, όπου επίσης σημειώνονται συχνές διακοπές ρεύματος και οι ζημίες είναι μεγάλες, λόγω καταστροφής των προϊόντων.

Τι συνέβη σε Αναλήψεως – Βούλγαρη

Οι βλάβες στην ανατολική Θεσσαλονίκη επιδιορθώθηκαν και αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση  το απόγευμα σε τμήματα των περιοχών Αναλήψεως, Βούλγαρη και Μαρτίου, που επηρεάστηκαν από διπλή βλάβη σε υπόγειο καλώδιο Μέσης Τάσης, ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Η πρώτη βλάβη στο υπόγειο καλώδιο προέκυψε περί τη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα και στη συνέχεια, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο όπως επισημαίνει ο Διαχειριστής, προέκυψε και δεύτερη βλάβη περίπου δύο ώρες μετά, στερώντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα εφεδρικής τροφοδοσίας που υφίσταται στα υπόγεια καλώδια. Τονίζει ακόμη ότι τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ κινητοποιήθηκαν άμεσα για τον εντοπισμό της διπλής βλάβης, ξεκινώντας τις εργασίες αποκατάστασης εν μέσω ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών, με δεδομένο ότι επρόκειτο για υπόγειο καλώδιο.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει συγνώμη για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και διαβεβαιώνει πως καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη εξυπηρέτησή τους.

Διαβεβαιώσεις από τον Σταθάκη

«Η ΔΕΗ δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Αντιμετωπίζουμε μια καταστροφολογική επίθεση από τη ΝΔ η οποία, από το 2017, ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση καταρρέει», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm». Στη συζήτηση συμμετείχε ο βουλευτής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης.

«Η ΔΕΗ, η οποία είχε δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ όταν την παραλάβαμε το 2015 και τα μειώσαμε κατά 1 δισ. ευρώ, δηλαδή, στα 4 δισ. ευρώ, έχει αναχρηματοδοτήσει πλήρως τα δάνειά της τα τελευταία δύο χρόνια», επισήμανε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε: «Άρα, η ιδέα ότι ξαφνικά καταρρέει μια εταιρεία την οποία οι τράπεζες δανείζουν με ίδιους και καλύτερους όρους σε σύγκριση με το παρελθόν δεν μπορεί να ισχύει».

Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015 μέχρι σήμερα, δεν προχώρησε σε αύξηση των τιμών του ρεύματος, διατηρώντας σταθερά τα τιμολόγια, σε αντίθεση με την περίοδο 2010-2014 που οι τιμές ρεύματος αυξήθηκαν κατά 60%. «Το βασικό διακύβευμα της αντιπαράθεσης είναι ότι η ΝΔ είχε τη ΔΕΗ υπό πλήρη ιδιωτικοποίηση, τη μικρή ΔΕΗ, τη μεγάλη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ. Εμείς ανατρέψαμε αυτό το σχέδιο, εφαρμόζοντας μια άλλη πολιτική. Σήμερα, η ΝΔ επαναφέρει το σχέδιο του 2014. Θα επέμενα να ρωτήσετε τον κ. Λαζαρίδη αν το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει την πώληση του ΑΔΜΗΕ, στον οποίο εμείς κρατήσαμε το 51% υπό δημόσιο έλεγχο, αν επαναφέρει τη μικρή ΔΕΗ και την πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων κι αν επαναφέρει την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ για να μειωθεί η συμμετοχή του δημοσίου από το 51% στο 34%», επισήμανε.

Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι είναι συγκυριακό φαινόμενο η οικονομική πίεση που δέχεται η ΔΕΗ το τελευταίο εξάμηνο, καθώς οφείλεται σε παράγοντες, όπως είναι η αύξηση των τιμών των ρύπων, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και η μη κανονική λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων. «Όταν οι ζημιές που καταγράφονται είναι της τάξης των 60 εκατ. ευρώ σε μια εταιρεία 4,2 δισ. ευρώ εσόδων ετησίως, προφανώς δεν ισχύει η καταστροφολογία της ΝΔ», υπογράμμισε ο υπουργός. Χαρακτήρισε, δε, ως «φανταστικούς» τους ισχυρισμούς της ΝΔ για ζημιές ύψους 900 εκατ. ευρώ, λέγοντας ότι έχει συμπεριλάβει τα 450 εκατ. των λιγνιτικών μονάδων που είναι προς πώληση, τα 200 εκατ. του τέλους προμηθευτή το οποίο κατήργησε η παρούσα κυβέρνηση και την αποζημίωση των 1.200 υπαλλήλων της ΔΕΗ οι οποίοι εισήλθαν στο πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου.

Τέλος, απαντώντας στις απειλές περί ποινικών ευθυνών λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, κάλεσε τους πολίτες να κρίνουν το ποιόν και τη λειτουργία της ΝΔ.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ