Σε κλίμα έντασης, με επεισόδια μικρής έκτασης, μια φάρσα για βόμβα και προσαγωγές στην αστυνομία άρχισε με καθυστέρηση η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Παλαί Ντε Σπορ και σύνθημα «όχι στο μίσος και τον εθνικισμό».

Η πόλη θύμιζε από το μεσημέρι «φρούριο»  καθώς ετοιμάζονταν η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, μία κοντά στον Λευκό Πύργο από οργανώσεις που αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ και η άλλη στην Καμάρα από αντιεξουσιαστές.
Στον αστυνομικό κλοιό γύρω από το Παλέ Ντε Σπορ συμμετείχαν περίπου 2.000 αστυνομικοί. Είχαν επίσης μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη ειδικά μηχανήματα της Αστυνομίας, οι λεγόμενες «αύρες», που σβήνουν φωτιές σε διαδηλώσεις. Τα μαθήματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είχαν  διακοπεί από τις 17:00 το απόγευμα. Το ίδρυμα είχε ζητήσει από όλους τους οδηγούς να απομακρύνουν σταθμευμένα οχήματα από τους χώρους της πανεπιστημιούπολης έως εκείνη την ώρα.

Οι αφίσες που προανήγγειλαν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν πως επιδίωξη είναι το «όχι στο μίσος και τον εθνικισμό», σε ένα έμμεσο μήνυμα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η Αστυνομία προχώρησε σε προληπτικές προσαγωγές, πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού. Αναφέρθηκε ότι οι αστυνομικοί προσήγαγαν τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, Γιώργο Τάτσιο και  τουλάχιστον ακόμη δέκα πολίτες
Ο κ. Τάτσιος προσπάθησε να μπει στον χώρο του Παλαί Ντε Σπορ όπου είναι προγραμματισμένη  η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με θέμα «Ναι στη Μακεδονία της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης – Όχι στο μίσος και τον εθνικισμό», κάτι που δεν του επετράπη.
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος πρωτοστάτησε στουςς αγώνες του κινήματος κατά της συμφωνίας Πρεσπών και είχε μάλιστα καταθέσει μήνυση κατά του πρ.ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά.