Για άλλη μια φορά η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί αύριο (Παρασκευή) στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων με ανησυχία για πρόκληση εκτρόπων, καθώς οργανώνονται διαφορετικές συγκεντρώσεις, από τη μία πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον πρωθυπουργό στο Παλαί Ντε Σπορ  και από την άλλη των μελών οργανώσεων, που αντιτίθενται στη συμφωνία των Πρεσπών.

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό οι αστυνομικές δυνάμεις με αφίξεις διμοιριών από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και από την Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη προερχόμενος από τις Βρυξέλλες, όπου έλαβε μέρος στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα μιλήσει  στην πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Ναι στη Μακεδονία της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης – Όχι στο μίσος και τον εθνικισμό». Η ομιλία του πρωθυπουργού είναι προγραμματισμένη για τις 19.30 στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο.

Για την ίδια ώρα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις μελών οργανώσεων, που τάσσονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες προτίθενται να προχωρήσουν από την παραλία προς το Παλαι Ντε Σπορ, όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός. Για την αποφυγή επεισοδίων βρίσκονται σε επιφυλακή ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που ενισχύονται με αφίξεις διμοιριών από διάφορες περιοχές της χώρας.

Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εκδήλωση, καθώς αναμένεται να επισημοποιηθεί και η υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ θεωρείται βέβαιη η αυξημένη συμμετοχή οπαδών του κόμματος, δεδομένης της κρίσιμης φάσης, στην οποία βρίσκεται το θέμα των Σκοπίων.

Η σημασία που δίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκέντρωση φαίνεται και από την μεγάλη διαφημιστική καμπάνια, που οργανώθηκε με σποτ στους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά και με αφίσες (μπάνερ) στους κεντρικούς δρόμους, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες νομιμότητας, αφού εκδηλώθηκε πρόθεση από την πλευρά του Δήμου για ξήλωμα και κατέβασμα από τις κολώνες.

Από την άλλη πλευρά αναμένεται κορύφωση των αντιδράσεων από τους πολέμιους της Συμφωνίας των Πρεσπών, που με επιμονή θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Επικρίσεις για την αυριανή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνονται και από  την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στελέχη της οποίας θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στη Θεσσαλονίκη την ώρα που αρχίζει το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας μέσα σε κλίμα ενότητας και ισχυρής συσπείρωσης.

Πάντως οι πολίτες της Θεσσαλονίκης φαίνεται να μην επιθυμούν την πρόκληση κλίματος εντάσεων και επεισοδίων, που κάθε λίγο και λιγάκι αναστατώνουν την πόλη σε βάρος της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, αλλά και με δημιουργία χαώδους εικόνας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Κλειστά θα είναι αύριο από τις 5 το απόγευμα όλα τα κτήρια που βρίσκονται εντός της Πανεπιστημιούπολης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου λόγω της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα, αλλά και των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και πορειών που θα γίνουν στο κέντρο της πόλης.

“Όλες οι είσοδοι των κτιρίων που γειτνιάζουν με τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Εθνικής Αμύνης και Εγνατία, όπως και οι καγκελόπορτες της περίφραξης προς τις οδούς αυτές θα κλειδωθούν μετά τις 17:00 για λόγους ασφαλείας”, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Α.Π.Θ.

 

Κλειδώνουν οι πόρτες στο Αριστοτέλειο

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΠΘ αναφέρει:

“Την Παρασκευή 14.12.2018, ενόψει προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και πορειών στο κέντρο της πόλης λόγω της ομιλίας του Πρωθυπουργού στο Παλέ ντε Σπορ, δεν θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές λειτουργίες στα κτίρια της κεντρικής Πανεπιστημιούπολης μετά τις 17:00 το απόγευμα.
Όλες οι είσοδοι των κτιρίων που γειτνιάζουν με τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Εθνικής Αμύνης και Εγνατία, όπως και οι καγκελόπορτες της περίφραξης προς τις οδούς αυτές θα κλειδωθούν μετά τις 17:00 για λόγους ασφαλείας.
Οι Κοσμήτορες των Σχολών των άλλων κτιρίων θα ανακοινώσουν σχετικά με την πρόσβαση στα υπόλοιπα κτίρια.
Από την ίδια ώρα θα παραμείνει κλειστό και το φοιτητικό αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.Όλα τα σταθμευμένα οχήματα, σε όλους τους χώρους της Πανεπιστημιούπολης θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί το αργότερο μέχρι τις 17.00”.