Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 2,92 εκατ. ευρώ για εκπόνηση μελετών και για έργα αποκατάστασης και νέας χρήσης του κτίσματος στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, όπου θα στεγαστούν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το νέο δημαρχείο του δήμου Παύλου Μελά.

 

Πρόκειται για ένα επίμηκες κτίριο, σπάνιο δείγμα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής της ύστερης, “εκσυγχρονιστικής”, οθωμανικής περιόδου που αναπτύσσεται στη δυτική πλευρά του μελλοντικού Μητροπολιτικού Πάρκου με κύρια όψη στην οδό Λαγκαδά.

Στο ισόγειο του κτιρίου προβλέπονται πολυλειτουργικοί χώροι ιστορικής μνήμης και πολιτισμού αφιερωμένοι στην Εθνική Αντίσταση και τον Προσφυγικό Ελληνισμό, μικρό αμφιθέατρο και κυλικείο για την εξυπηρέτηση των χρηστών.

Στον όροφο θα φιλοξενηθούν διοικητικοί χώροι εμβαδού 1.670 τετραγωνικών για την υποστήριξη της λειτουργίας των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και για τη στέγαση δημοτικών υπηρεσιών του δήμου Παύλου Μελά.

Ο δήμαρχος, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, σε δήλωση του τονίζει πως “βάζουμε ουσιαστικά θεμέλια για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά. Πατάμε σταθερά πάνω στο αρχικό μας σχέδιο, έχοντας ως στόχο την ποιοτική εξέλιξη της πόλης μας και τον εναρμονισμό  της με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα”.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ