Τρεις μεγάλες κινήσεις τείνουν να δημιουργηθούν στο χώρο της κεντροαριστεράς, ενόψει των δημοτικών εκλογών, για την διεκδίκηση της δημαρχίας στη Θεσσαλονίκη μετά την ανακοίνωση για την μη συμμετοχή του Γιάννη Μπουτάρη στην επόμενη εκλογική διαδικασία.

 

Μια είναι η κίνηση της συνέχειας της “Πρωτοβουλίας” με πρόσωπο που θα προκύψει από εσωτερική διαδικασία το προσεχές διάστημα, η δεύτερη από την προσέγγιση των Σπύρου Βούγια και Νίκου Νυφούδη με τους πέντε, που έχουν αποχωρήσει από την “Πρωτοβουλία” (μεταξύ των οποίων οι Ανδρέας Κουράκης και Παναγιώτης Αβραμόπουλος) και η τρίτη με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, που επιδιώκει την στήριξη του ΚΙΝΑΛ δια της Φώφης Γεννηματά.

Ο ίδιος χώρος αναμένεται να διεκδικηθεί σε ένα ποσοστό και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δια της Κατερίνας Νοτοπούλου, που είναι φυσικό να επιδιώξει ανοίγματα προς τις “υγιείς” (κατά την Κουμουνδούρου) δυνάμεις της κεντροαριστεράς, αυτές δηλαδή, που λοξοκοιτούν εδώ και καιρό  προς το Μαξίμου, με πρόθεση ένταξης, μετά ή άνευ αξιωμάτων.

Από την όλη εικόνα φαίνεται ότι τα πιο ισχυρά ερείσματα διαθέτει η προσέγγιση Βούγια και Νυφούδη με τα ιδρυτικά στελέχη της “Πρωτοβουλίας”, κάτι, που θα είχε μεγάλες πιθανότητες δυναμικής παρουσίας στις εκλογές άν γινόταν και μια μορφή συνένωσης με τις δυνάμεις του περιβάλλοντος Μπουτάρη, δοθέντος ότι και ο ίδιος ο δήμαρχος έτρεφε πάντα συμπάθεια προς τον Σπύρο Βούγια και εκτιμούσε τις προτάσεις του.

Είναι βέβαια και η κίνηση υπό τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, που αναπτύσσει αξιοπρόσεκτη δυναμική, ιδιαίτερα στο χώρο της νεότερης γενιάς και η αναγγελθείσα υποψηφιότητα του Μιχάλη Τρεμόπουλου από τους Οικολογους – Πράσινους,

Από την άλλη πλευρά είναι δεδομένες οι υποψηφιότητες του Νίκου Ταχιάου με επιλογή από την Νέα Δημοκρατία και του Γιώργου Ορφανού από τον ίδιο χώρο, που διεκδικούν σημαντικά κομμάτια από την “πίτα” του κεντρώου εκλογικού σώματος της Θεσσαλονίκης μαζί με άλλους τρεις υποψηφίους από την κεντροδεξιά.

Αν και είναι νωρίς ακόμη να γίνουν βάσιμες προβλέψεις το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε πάνω από δέκα συνδυασμούς υποψηφίων για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που όλοι αισιοδοξούν ότι θα πάρουν κάτι τις αφού το επιτρέπει το σύστημα της απλής αναλογικής.

Νέα συνάντηση με τον Μπουτάρη

Η δημοτική ομάδα της “Πρωτοβουλίας” υπό τον Γιάννη Μπουτάρη στη διάρκεια συνεδρίασης της το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, “επιβεβαίωσε τη βούλησή της να συνεχίσει την πορεία που χάραξε ο νυν δήμαρχος και η παράταξη τα τελευταία χρόνια, με την κάθοδό της στις επερχόμενες εκλογές.

Έτσι θα επιδιωχθεί από τον κ. Μπουτάρη συνάντηση με εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων, των δημοτικών παρατάξεων και της κοινωνίας των πολιτών την επόμενη εβδομάδα, σε τόπο και σε χρόνο που θα ανακοινωθούν άμεσα, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 και της επόμενης ημέρας στον κεντρικό δήμο.

“Προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η πορεία και να δημιουργηθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα της κοινωνίας των πολιτών που θα τη στηρίξει, απαιτούνται συγκλίσεις και συνεργασίες, πράγμα που επιπλέον επιβάλλει και ο νέος εκλογικός νόμος”, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Μέσα από τη συνάντηση που θα καλέσει ο κ. Μπουτάρης “στόχος είναι να επιτευχθεί η ευρεία συμπαράταξη όλων των προοδευτικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που ενδιαφέρονται να συνθέσουν τις διαφορετικές αλλά συγκλίνουσες προγραμματικές προτάσεις για μια ανοιχτή, εξωστρεφή και δημοκρατική Θεσσαλονίκη”.