Πρόσκληση για συνένωση όλων των δυνάμεων του ευρύτερου δημοκρατικού τόξου απευθύνει με δημόσια δήλωσή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι αύριο (Παρασκευή) αρχίζουν οι διεργασίες στην παράταξη “Πρωτοβουλία” για την συγκρότηση ενιαίας προοδευτικής κίνησης, από την οποία θα αναδειχθεί ο αντικαταστάτης του.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από δημοτικούς παράγοντες ο Μπουτάρης θα απευθύνει ενωτικό μήνυμα στα μέλη της “Πρωτοβουλίας”, αλλά δεν πρόκειται να υποδείξει ο ίδιος το πρόσωπο, που θα τον διαδεχθεί, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα των υποψηφιοτήτων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να εκδηλωθούν υποψηφιότητες από σημαίνοντα στελέχη της παράταξης, όπως από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, ενώ θα ακουστούν προτάσεις και για άλλες συνεργασίες με πρόσωπα από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Υπήρχαν μάλιστα φωνές, που τόνιζαν ότι θα ήταν μια πολύ καλή λύση η συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου με συμμετοχή του καθηγητή Σπύρου Βούγια, ο οποίος χαίρει εκτιμήσεως και από τον Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και από άλλα στελέχη του χώρου. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν δεδομένη και η στήριξη από το ΚΙΝΑΛ, χωρίς να χρειαζόταν υπόδειξη άλλου προσώπου, όπως αυτού της Ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, που τελευταία φέρεται ως ενδιαφερόμενη και πιθανόν να αποτελέσει την επιλογή της Φώφης Γεννηματά.

Πάντως οι ίδιοι παράγοντες απορούν για το πως υπάρχει ένας τέτοιος προβληματισμός στο ΚΙΝΑΛ, αφού η υποψηφιότητα του Σπύρου Βούγια μπορεί κάλλιστα να καλύψει τον χώρο αυτό και να διευρύνει την συσπείρωση προς τα αριστερά.

Από το Δήμο Θεσσαλονίκης στάλθηκε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:

Δήλωση Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη

28 Νοεμβρίου 2018 – 19:04

Η απόφασή μου να μην διεκδικήσω τρίτη θητεία δεν σημαίνει ότι η αυτόνομη και ακομμάτιστη πορεία που χαράξαμε όλα αυτά τα χρόνια σταματάει εδώ.

Το πλουραλιστικό και πολυσυλλεκτικό αυτοδιοικητικό εγχείρημα της «Πρωτοβουλίας» πέτυχε. Οι προοδευτικοί πολίτες οφείλουμε να παλέψουμε για να διασφαλίσουμε τη συνέχειά του. Οι πόλεις δεν βάφονται με χρώματα.

Η «Πρωτοβουλία», συνεπής στις αρχές και τις ιδέες που υπηρέτησε από την ίδρυσή της, με συνεδρίαση της δημοτικής της ομάδας την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, σηματοδοτεί την έναρξη των διεργασιών που θα οδηγήσουν στη συγκρότηση της ενιαίας προοδευτικής κίνησης, από την οποία θα αναδειχθεί ο επόμενος Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης.

Καλώ τα πολιτικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΠΟΤΑΜΙ που έχουν ρητά δηλώσει την στήριξή τους στην «Πρωτοβουλία», τις πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού τόξου, τις ομάδες και κινήσεις πολιτών και όλους τους πολίτες που στήριξαν και στηρίζουν έως σήμερα την παράταξή μας να συστρατευθούν στη συλλογική αυτή προσπάθεια για να συνεχίσει η Θεσσαλονίκη να είναι μια ανοιχτή και προοδευτική πόλη.

ΠΗΓΗ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ