Με την επιλογή του τοπογράφου μηχανικού και πρώην αντιδημάρχου αρχιτεκτονικού και πολιτισμού Νίκου Ταχιάου η Νέα Δημοκρατία έκλεισε το θέμα των υποψηφιοτήτων για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει με τους άλλους, που έχουν ανακοινώσει υποψηφιότητες, όπως ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός. 
Ο Νίκος Ταχιάος είναι γνωστό ότι βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη και η παρουσία του στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει βάθος χρόνου και ουσιαστική συμμετοχή, αλλά είναι νωρίς να εκτιμηθεί η  δυνατότητα για μια νικηφόρα πορεία, δοθέντος ότι δεν βγαίνει μπροστά με πλήρη συνοχή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Ο ίδιος θεωρείται όχι μόνο ικανό στέλεχος, αλλά και γνώστης των θεμάτων της Θεσσαλονίκης με αγάπη για την πόλη και ευρεία κατάρτιση.
Ζητούμενο είναι τι θα γίνει με την ενότητα του χώρου, αφού εκκρεμούν και άλλες υποψηφιότητες, όπως επίσης και ποιοι θα βρεθούν απέναντι στον Νίκο Ταχιάο, ποιοι δηλαδή θα προτιμηθούν από τις άλλες παρατάξεις (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ), μετά την δήλωση αποχώρησης του Γιάννη Μπουτάρη.
Πάντως ο Γιώργος Ορφανός δηλώνει ότι θα συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία με πιο έντονο τρόπο και στις 10 Δεκεμβρίου θα οργανώσει μεγάλη εκδήλωση στο Μακεδονία Παλλάς για να παρουσιάσει το λογότυπο του συνδυασμού του και τα στελέχη, που τον περιβάλλουν.
Ως δυναμική και με καλή απήχηση εμφανίζεται η υποψηφιότητα του καθηγητή και πρώην υπουργού Σπύρου Βούγια, που όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα υποστηριχθεί από το ΚΙΝΑΛ. Η όλη εικόνα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πάντως δείχνει ότι η Θεσσαλονίκη  περνάει σε νέα εποχή προσώπων με απαραίτητο στοιχείο την σύνθεση θέσεων και απόψεων, κάτι που επιβάλλει και το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.
Η ανακοίνωση Ταχιάου
Ο Νίκος Ταχιάος γνωστοποίησε την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του και της επιλογής του από τη Νέα Δημοκρατία με την ακόλουθη ανάρτηση στο facebook:

Νίκος Ταχιάος

Μεγάλη η τιμή, τεράστια η ευθύνη!
Ευχαριστώ

Ομάδα με ευρύτητα, βάθος και δύναμη

Στην άμεση συγκρότηση της ομάδας «που θα έχει την ευρύτητα, το βάθος και τη δύναμη να υπηρετήσει την προοπτική που αξίζει στη Θεσσαλονίκη», προχωρά ο τοπογράφος μηχανικός, Νίκος Ταχιάος, υποψήφιος δήμαρχος της πόλης με τη στήριξη της ΝΔ, μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, σήμερα, από την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ο κ. Ταχιάος, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θέλει να δει τη Θεσσαλονίκη «να αποκτά τα αυτονόητα και στοιχειώδη -καθαριότητα, ευταξία, ασφάλεια, σεβασμό του δημόσιου χώρου- και να παίρνει το δρόμο για ανάπτυξη και ποιότητα ζωής για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες». Πρόσθεσε, δε, ότι η ομάδα του κι ο ίδιος θα βάλουν τα δυνατά τους για να αλλάξουν «όσο πιο γρήγορα γίνεται την εικόνα με την οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας» και θα σχεδιάσουν «ένα φιλόδοξο αύριο», για να μπει η Θεσσαλονίκη σε ένα σύγχρονο δρόμο υψηλών ταχυτήτων.

Θυμός για την εγκατάλειψη της πόλης

Αναλυτικότερα, στη δήλωσή του, ο γεννηθείς το 1962, Νίκος Ταχιάος, ευχαριστεί τη ΝΔ και τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη στο πρόσωπό του. «Περισσότερο από τιμή αποτελεί ευθύνη (…) Είμαι γέννημα και θρέμμα της πόλης, έχω αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου σε αυτήν, δεν δικαιούμαι να είμαι παρατηρητής. Περπατώ στην παραλία της Θεσσαλονίκης, τη νέα παραλία, που με κόπο και πάθος ως αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού δούλεψα για να σχεδιαστεί και να ολοκληρωθεί. Νιώθω βαθιά θλίψη και θυμό για την εγκατάλειψή της. Η εικόνα της πολύ βρώμικης πόλης, η εγκατάλειψη της Αριστοτέλους, τα “αιώνια” εργοτάξια του μετρό, η εγκληματικότητα στο άβατο της πανεπιστημιούπολης, η εκτεταμένη παραβατικότητα, το πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό χάος της ΔΕΘ, συμπληρώνουν τη θλίψη και το θυμό μου και με φέρνουν προ των ευθυνών μου ως ενεργού πολίτη που δούλεψε και αγάπησε αυτήν την πόλη», υπογράμμισε.

Εξέφρασε, επίσης, την επιθυμία η Θεσσαλονίκη να κερδίσει μια σοβαρή θέση στο σύγχρονο κόσμο, όχι μόνο σε αυτόν που ξέρουμε από τη γεωγραφία, αλλά και στον ψηφιακό. «Σε όλη μου τη ζωή, έχω συνηθίσει να δουλεύω με ομάδες, είτε ως μέλος τους είτε ως επικεφαλής τους. Ξέρω την αξία της σύνθεσης και της συνύπαρξης και πιστεύω ότι έχω συναίσθηση του χρέους και του βάρους της ευθύνης που συνοδεύει την τιμή του να είναι κανείς δήμαρχος μια πόλης με την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Αναγνωρίζοντας και διατηρώντας κάθε τι θετικό από το παρόν αυτής της πόλης, όπως η κινητικότητα, η εξωστρέφεια και ο αέρας του κοσμοπολιτισμού, η ομάδα μου κι εγώ, θα βάλουμε τα δυνατά μας για να αλλάξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται την εικόνα με την οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας και θα σχεδιάσουμε ένα φιλόδοξο αύριο για να βάλουμε τη Θεσσαλονίκη σε ένα σύγχρονο δρόμο υψηλών ταχυτήτων. Μαζί με τους Θεσσαλονικείς θα δώσουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας για να βρει η πόλη το μέτρο, την ευθύνη, την ελπίδα και το χαμόγελο», τόνισε.

 

Θεσσαλονικιός με γνωστό έργο και πλούσιο βιογραφικό

Ο Νίκος Ταχιάος είναι κοντά στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και διετέλεσε  αντιδήμαρχος πολιτισμού Θεσσαλονίκης, απ’ τους πρωτεργάτες μάλιστα της πολιτιστικής ανάδειξης της Θεσσαλονίκης.
Τοπογράφος μηχανικός στο επάγγελμα, διετέλεσε επίσης αναπληρωτής Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης υπηρέτησε ως Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος από το 1987 μέχρι και το 2006. Μεταξύ άλλων αξιωμάτων που κατείχε κατά καιρούς, το διάστημα 2007-2009 ήταν Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι αδελφός της δημοσιογράφου Χριστίνας Ταχιάου, πρώην βουλευτή με το “Ποτάμι”.

Ο Νίκος Ταχιάος είναι Θεσσαλονικιός και κατάγεται από μια οικογένεια που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην πόλη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Διαθέτει πολύ μεγάλη πείρα στην τοπική αυτοδιοίκηση και θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους αντιδημάρχους και από τους πιο καταρτισμένους δημοτικούς συμβούλους που θήτευσαν στην Θεσσαλονίκη. Του πιστώνονται εμβληματικά έργα της πόλης, όπως η νέα παραλία -με την μελέτη της οποίας ασχολήθηκε προσωπικά- και το δημαρχιακό μέγαρο, για το οποίο είχε την ευθύνη του διαγωνισμού.

Ο Νίκος Ταχιάος είναι επίσης από τους πρωτεργάτες πρωτοποριακών σχεδίων στον δήμο Θεσσαλονίκης όπως ο πολεοδομικός και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την Νοτιοανατολική Πύλη, για τον οποίο ο δήμος βραβεύθηκε από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, καθώς και το πιλοτικό πρόγραμμα της επέκτασης της περιοχής των Λαχανοκήπων.

Πλούσιο είναι το έργο του και στον τομέα του Πολιτισμού, που είναι και ενδεικτικό της ανοιχτής και κοσμοπολίτικης αντίληψής του. Κατά τη θητεία του ως αντιδημάρχου Πολιτισμού διοργάνωσε πρωτοποριακές πολιτιστικές εκδηλώσεις για τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του 1990, στο πλαίσιο των οποίων συμμετείχαν κορυφαίοι καλλιτέχνες διεθνούς φήμης.

Ο Νίκος Ταχιάος έχει θητεύσει και στο Υπουργείο Εξωτερικών ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων γεγονός που εγγυάται την καταλληλότητά του για να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ένας από τους βασικότερους εμπορικούς και επιχειρηματικούς πόλους των Βαλκανίων.

Η σχέση του, τέλος, με τη ΝΔ είναι μακρά. Έχει διατελέσει πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ενώ σήμερα είναι αναπληρωτής γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού του κόμματος.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Νίκος Ταχιάος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1962.

Είναι αγρονόμος – τοπογράφος μηχανικός του Α.Π.Θ. και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια παρέχει υπηρεσίες στο έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP, δραστηριοποιούμενος σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα.

Στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ενώ από το 1987 μέχρι το 1990 διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης. Από τον Μάρτιο του 2018 είναι αναπληρωτής γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας.

Επί πέντε συνεχείς τετραετίες, από το 1987 έως και το 2006 οπότε και επέλεξε να αποχωρήσει, εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

Στο διάστημα αυτό υπήρξε αντιπρόεδρος στη Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης και Θεάματος (1991-1994), αντιδήμαρχος πολιτισμού (1995-1996) και αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού (2002-2005).

Από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο 2009 υπήρξε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Μεταξύ του 2004 και του 2010 υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Έχοντας επίσης συμμετάσχει για πολλά χρόνια:

– σε Συμβούλια Χωροταξίας, Οικισμού, Περιβάλλοντος,
– σε Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων,
– στην Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης,
– στο Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών
– έχει αποκτήσει παράλληλα και ευρεία εμπειρία σε θέματα δημόσιας διοίκησης, δημοσίων συμβάσεων, χωρικού σχεδιασμού, περιβάλλοντος, ιδιοκτησίας και αξιών γης.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο.