Περισσότεροι από δύο χιλιάδες επισκέπτες

την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου στο Βελλίδειο

 

«Πάνω από 5 εκ. κάτοικοι σήμερα στην Ελλάδα είναι μεταξύ 30 έως 70 χρόνων και από αυτά, εάν το 20% λάμβανε σοβαρά το θέμα της πρόληψης, θα είχαμε οικονομικό όφελος που θα άγγιζε το 1 δις. € ετησίως» αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο 4ο Forum Υγείας 2018, ο Πρόεδρος του Forum, οικονομολόγος, Πρόεδρος του Ομίλου ΖΙΤΑ, Ζαχαρίας Καπλανίδης.

 

 

Ο κ. Καπλανίδης,  παραθέτοντας στοιχεία, εκτίμησε πως εάν το 20% (που αντιστοιχεί σε  1εκ. πολίτες μεταξύ 30 και 70 χρόνων) λάμβανε σοβαρά το θέμα της πρόληψης, σε βάθος δεκαετίας θα απέφευγαν μία σοβαρή ασθένεια τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με έρευνες μια σοβαρή ασθένεια (κακοήθεια, καρδιαγγειακά νοσήματα) στοιχίζουν στο σύστημα υγείας και στα νοικοκυριά τουλάχιστον 100.000 ευρώ.  Αναλύοντας τους αριθμούς, αυτοί οι 100.000 άνθρωποι, θα «γλίτωναν» το κράτος από 10 δις σε βάθος 10ετίας, δηλαδή 1 δις € ετησίως!

 

Σημαντικές Ειδήσεις από τις Ομιλίες του Forum

Χιλιάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών και κυρίως νέοι, κατέκλυσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο κατά την πρώτη ημέρα έναρξης του 4ου Forum Υγείας 2018.  Το Συνέδριο, που διεξάγεται με ελεύθερη είσοδο, καλύπτει κάθε σημαντική πτυχή της σύγχρονης ιατρικής και επιστημονικής έρευνας με κορυφαίους ιατρούς και διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

 

  • Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων με μια σταγόνα αίμα!

Μία μόλις σταγόνα αίμα αρκεί για να φανεί ο βαθμός  οξείδωσης της χοληστερόλης μας κι έτσι να εκτιμηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης αθηρωματικών πλακών, οι οποίες ευθύνονται για τη στένωση των αρτηριών και κατ’ επέκταση, την πρόκληση εμφράγματος και εγκεφαλικού. Την αποκάλυψη, έκανε κατά την ομιλία της, η Καρδιολόγος, Υπεύθυνη Νανοϊατρικής στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ, Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη. Η κ. Καραγκιοζάκη επισήμανε ότι με βάση τα αποτελέσματα του τεστ και με την κατάλληλη αντιοξειδωτική διατροφή, κάνουμε πρόληψη και θεραπεία, ενώ τόνισε ότι πριν πάρει κάποιος φάρμακο για χοληστερίνη πρέπει να ελέγξει εάν είναι οξειδωμένη γιατί μπορεί και να μην είναι. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά με κληρονομικότητα από στεφανιαία νόσο έχουν συνήθως αυξημένη οξειδωμένη χοληστερόλη γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αθηρωμάτωση ακόμη κι από την παιδική ηλικία.

 

  • 3η πιο συχνή αιτία θανάτου το ΧΑΠ μέχρι το 2020

Σε λιγότερο από τρία χρόνια το γνωστό ΧΑΠ ή αλλιώς η Χρόνια Απφρακτική Πνευμονοπάθεια θα είναι η 3η πιο συχνή αιτία θανάτου, τόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονιολογίας του ΑΠΘ Λάζαρος Σιχλετίδης. Ο κ. Σιχλετίδης εξήγησε πως το 50% των 4.561 ατόμων που επισκέφτηκαν το ιατρείο ΧΑΠ που λειτουργεί σε συνεργασίας με το Δήμο Θεσσαλονίκης, ήταν υποδιαγνωσμένα, σημειώνοντας πως το 50% των ατόμων με παροξυντικά επεισόδια ΧΑΠ, πεθαίνει σε 3,6 χρόνια.

 

  • Πρόβλεψη της Δυσλεξίας από 4 χρόνων

Για τη δυνατότητα πρόβλεψης της δυσλεξίας, με υψηλή ακρίβεια από την ηλικία μόλις των 4 χρόνων έκανε λόγο κατά την ομιλία του ο Fellow, Διεθνής Ακαδημία Ερευνών Μαθησιακών Δυσκολιών, π. Καθηγητής Ψυχολογίας& Μαθησιακών Δυσκολιών σε Πανεπιστήμια Αγγλίας, Ελλάδας και ΗΠΑ, Γεώργιος Παυλίδης. Ο ίδιος, αναφέρθηκε στο βιολογικό τεστ Παυλίδη, που δε βασίζεται στην ανάγνωση και στη γραφή γι αυτό και μπο. ρεί να δώσει αξιόπιστα στοιχεία για την δυσλεξία η οποία επειδή είναι κυρίως κληρονομική,  υπάρχει και κατά την προσχολική ηλικία

 

  • Τα πρωϊνά με Superfoods φτάνουν την ινσουλίνη στο Θεό!

«Είμαστε ό,τι τρώμε» υποστήριξε κατά την ομιλία της η  Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης Μαρία Καρδάση, σημειώνοντας ότι πρέπει να αρχίσουμε να θέλουμε και να μας αρέσει, αυτό που πρέπει. Η ίδια, επέμεινε στη μαγική λέξη «Ισογλυκαιμία» εξηγώντας πως το σάκχαρό μας δεν πρέπει να ανεβαίνει ποτέ, γι αυτό και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στον καταιγισμό διαφημίσεων και προβολής των σούπερ τροφών και άλλων ειδών τροφών όπως οι μπάρες δημητριακών, ελέγχοντας πάντα τα συστατικά τους. (Κάθε μικρό ή μεγάλο γεύμα πρέπει να περιέχει πρωτείνες, λίπος και υδατάνθρακες, με αυτή τη σειρά)

 

  • Διατροφή και Άσκηση. Σημασία έχει ο σωστός χρόνος

Αυτό που μετράει δεν είναι μόνο τι τρώμε και αν γυμναζόμαστε αλλά πότε τρώμε και πότε γυμναζόμαστε. Αυτό είπε κατά την ομιλία της η πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Επισκέπτρια Ερευνήτρια σε Προγράμματα εφαρμογής Μεσογειακής Διατροφής του Harvard,, Θεοδώρα Καλογεράκου. Η κ. Καλογεράκου επισήμανε πόσο σημαντικός είναι ο σωστός χρόνος για τη διατροφή αλλά και για την άσκησή μας, σημειώνοντας ότι κάτω από συνθήκες στρες δεν τρώμε ούτε γυμναζόμαστε γιατί τότε, «δηλητηριάζουμε περισσότερο τον οργανισμό μας»

 

 

Ευκαιρίες και προοπτικές στον Τουρισμό Υγείας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανταλλαγή απόψεων προκάλεσαν οι θεματικές ενότητες που αφορούσαν στον «Τουρισμό της Υγείας» και την Ιαματική Ιατρική στη διάρκεια των οποίων αναπτύχθηκαν απόψεις για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος 365 ημέρες το χρόνο αλλά και για την προστιθέμενη αξία που δίνουν οι υψηλού επιπέδου ιατρικής υπηρεσίες της χώρας μας. Όπως μάλιστα εξήγησε ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΙΣΘ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «ο Ιατρικός Τουρισμός πρέπει να είναι υπόθεση των ειδικών επαγγελματιών του χώρου κι όχι του Κράτους»

 

  • Οι τεράστιες δυνατότητες του Ιαματικού Τουρισμού

Για τη συμβολή του Ιαματικού Τουρισμού στον Τουρισμό Υγείας, μίλησε ο Καθηγητής Δερματολογίας & Αισθητικής Ιατρικής, Πρόεδρος Ελληνικής  Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας & της Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής & Συμπληρωματικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Κουσκούκης. Όπως είπε ο κ. Κουσκούκης «Η Ιαματική Ιατρική εντάχθηκε στη Συμπληρωματική Ιατρική η οποία αναγνωρίστηκε από την Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κε.Σ.Υ)» Το γεγονός αυτό, ανοίγει το δρόμο για τη διασυνοριακή διακίνηση ασθενών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (ασφαλιστικά πακέτα,  χρήματα στη χώρα μας κλπ)  Ως παράδειγμα αναφέρθηκαν οι ασθενείς με ψωρίαση αλλά και άλλοι ασθενείς που πρέπει να έρχονται για θεραπεία κάθε 6μηνο και για διάρκεια 3 εβδομάδων, για όλη τους τη ζωή.  Όταν η θεραπεία διαρκεί 20 λεπτά, ο υπόλοιπος χρόνος, είναι «ωφέλιμος» για τον Τουρισμό, τόνισε ο κ. Κουσκούκης.

 

 

  • Δημιουργία εξειδικευμένου φορέα κάτω από τις εκάστοτε περιφέρειες

Με την παρότρυνση να τελειώσουμε με τα ευχολόγια και να περάσουμε στην πράξη, αναφέρθηκε στο μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα, αυτό, του Ιατρικού Τουρισμού, ο Ομότιμος Καθηγητής Οφθαλμολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωάννης Παλλήκαρης. Ο κ. Παλλήκαρης πρότεινε συγκεκριμένα τη δημιουργία εξειδικευμένου φορέα με αποκλειστικό αντικείμενο τον Ιατρικό Τουρισμό, που να λειτουργεί σε κάθε Περιφέρεια αλλά και τη δημιουργία στρατηγικών στοχεύσεων βάσει των δεδομένων κάθε περιφέρειας με ταυτόχρονη παρέμβαση στα αντίστοιχα υπουργεία για θεσμικές ρυθμίσεις. Από τα σοβαρά προβλήματα που εντοπίζονται σήμερα στην Ελλάδα είναι η ελλιπής δικτύωση με εξειδικευμένους τουριστικούς πράκτορες διακίνησης ασθενών, κάτι που συμβαίνει παντού στην Ευρώπη.

 

  • Να δημιουργηθούν πακέτα τουρισμού υγείας

Για την αναγκαιότητα σύναψης διακρατικών συμβάσεων μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών από τις οποίες θα έρχονται ασθενείς στη χώρα μας ώστε να είναι ασφαλισμένοι, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Ελληνοβουλγαρικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας, Παναγιώτης Κουτσίκος. Σημείωσε ότι τα Επιμελητήρια προτείνουν τη δημιουργία πακέτων τουρισμού υγείας δύο εβδομάδων (και πλέον) στα οποία θα μπορούν να περιληφθούν π.χ. νεφροπαθείς, όπου εκτός του τουρισμού θα μπορούν να κάνουν αιμοκάθαρση σε συμβεβλημένες μεταξύ τους μονάδες τεχνητού νεφρού και νοσοκομείων των δύο χωρών. Ο ίδιος

 

  • 140 εκ. Αμερικανοί αναζητούν οδοντιατρική περίθαλψη σε άλλες χώρες

Για τις δυνατότητες του Οδοντιατρικού Τουρισμού αλλά και όσα πρέπει να γίνουν μίλησε ο Οδοντίατρος, Ενδοδοντολότος-Χειρουργός Στόματος, Διδάκτωρ ΑΠΘ Χάρης Μπελτές. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι σήμερα, περισσότερα από 140εκ.  Αμερικανών δεν έχουν  οδοντιατρική περίθαλψη με αποτέλεσμα να ψάχνουν διασυνοριακή φροντίδα πηγαίνοντας στο Μεξικό, στην Κόστα Ρίκα ακόμη και στην Ινδία. Παράλληλα τόνισε ότι ο Οδοντιατρικός Τουρισμός στην Ελλάδα όσον αφορά στις πιστοποιήσεις και τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει,  «είναι ακόμη σε πρόωρο στάδιο» , επισημαίνοντας ότι «Έχουμε τις υποδομές για ιατρική περίθαλψη όχι όμως το κατάλληλο management»

 

 

Σήμερα Κυριακή(10πμ-18.00), η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου

Με πολύ σημαντικές ομιλίες για τη θεραπεία της Καρδιακής ανεπάρκειας και της Σκλήρυνσης κατά πλάκας, τον Εμβολιασμό έναντι του ιού HPV, τον Αυτισμό, την Παχυσαρκία, το Αυχενικό Σύνδρομο, την Άνοια, τη νόσο του Parkinson αλλά και τα προβλήματα συμπεριφοράς και μάθησης στο σπίτι και στο σχολείο θα συνεχιστεί μεταξύ άλλων, η δεύτερη ημέρα του μεγάλου Forum για την Υγεία που διεξάγεται στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο με ελεύθερη είσοδο.

Επισημαίνεται ότι το Forum Υγείας 2018  του Ομίλου ΖΙΤΑ που καθιερώθηκε στην Αθήνα ως ένας από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς φέρνοντας  κοντά, κοινό και επιστημονική κοινότητα, γνωστός και ως η «γιορτή της Υγείας», φέτος, διοργανώνεται για πρώτη φορά και στη Θεσσαλονίκη.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Forum, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.dyoforum.gr  2111001780

 

ΠΗΓΗ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4ο Forum Υγείας 2018