Αιφνιδιάστηκαν πολλοί στη Θεσσαλονίκη με την απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μην είναι και πάλι υποψήφιος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ακόμη και μέσα στη δημοτική του ομάδα, καθώς πολλές φορές ο δήμαρχος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμη ενεργός στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Όπως λένε, όμως άνθρωποι που ξέρουν καλά τον κ. Μπουτάρη, από τη μια το κιμπαρλίκι και ο αυθορμητισμός του και από την άλλη η ηλικία και η οικογένεια “μέτρησαν” στην απόφασή του να φύγει, πολύ δε περισσότερο, που επανειλημμένα πικράθηκε για άδικες επιθέσεις, για το κλίμα των αντιδικιών μέσα στην “Πρωτοβουλία”, αλλά και για το θολό τοπίο, που εμφανίζεται ενόψει των εκλογών με αβέβαιες εξελίξεις, δοθέντος και του συστήματος της απλής αναλογικής.  “Με ποιους να κάτσεις να συζητήσεις και που να βρεις άκρη από εδώ και πέρα” θα έλεγε οποιοσδήποτε με τον χαρακτήρα του Γιάννη Μπουτάρη, εκφράζοντας προφανώς απογοήτευση για την γενικότερη κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Από την άποψη αυτή η απόφασή του να αποχωρήσει χαρακτηρίζεται ως σοφή, διότι πρέπει να ξέρει κανείς πότε να φύγει, όταν μάλιστα είναι 76 χρονών.

Βέβαια, ο δήμαρχος θα πει σήμερα περισσότερα στη δημοτική του ομάδα, αλλά πρέπει να είναι ευχαριστημένος με όσα έχουν γίνει στη θητεία του και επίσης με το γεγονός ότι είναι πολλοί αυτοί, που του ζητούν να μην φύγει εκφράζοντας την εκτίμησή τους στο πρόσωπό του με συγκινητικά λόγια.

Στη συνάντηση με τη δημοτική ομάδα θα αναλύσει ο ίδιος το σκεπτικό του καθώς και το σχέδιό του για το επόμενο κρίσιμο διάστημα μέχρι και τις εκλογές, προαναγγέλλοντας ότι θα παραμείνει μέχρι τέλους Αυγούστου οπότε λήγει τυπικά η θητεία του, αλλά και εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για συνέχιση της προσφοράς του από άλλη θέση.

“Είναι προσωπική απόφαση”

«Η απόφαση μου είναι προσωπική και όχι πολιτική. Έπειτα από 16 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θεωρώ πως έχω ολοκληρώσει τον κύκλο μου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα σταματήσω να προσφέρω στην πόλη από άλλες θέσεις» δήλωσε ο κ.Μπουτάρης στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ).

Ο δήμαρχος ρωτήθηκε για την επόμενη μέρα της δημοτικής του ομάδας και είπε χαρακτηριστικά: «Η “Πρωτοβουλία” βάζει πλέον νέους στόχους για τη διεύρυνση της και την ισχυροποίηση του αυτοδιοικητικού της χαρακτήρα, ώστε να συνεχίσει το σημαντικό έργο των τελευταίων οχτώ χρόνων και να υπηρετήσει τις μελλοντικές ανάγκες της πόλης, πέρα από κομματικές εξαρτήσεις».

Αναφορικά με το πως βλέπει το μέλλον της πόλης ο κ.Μπουτάρης υπογράμμισε πως «εμείς ανοίξαμε τη Θεσσαλονίκη στον κόσμο. Φυτέψαμε τον σπόρο της ανανέωσης και της εξωστρέφειας. Πιστεύω ότι η πόλη θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να μην επιστρέψουμε στο γκρίζο και εσωστρεφές περιβάλλον».

O κ. Μπουτάρης είπε ότι η Πρωτοβουλία θα πρέπει να συνεχίσει να είναι παρούσα, αλλά θα πρέπει να επιδιώξει τη διεύρυνσή της. Πρότεινε να ανοίξει μια διαδικασία επαφών και συνεννοήσεων με όσους έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και με τους οποίους υπάρχει βεβαίως ιδεολογική συνάφεια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να τους φωνάξουμε τον Βούγια, τον Ζέρβα και όποιον άλλον αναγνωρίζει το έργο της Πρωτοβουλίας, να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε μέσα από ποια διαδικασία θα καταλήξουμε στον υποψήφιο δήμαρχο».

Σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη της  δημοτικής ομάδας εκφράστηκαν αντιρρήσεις για υποψηφίους που αποχώρησαν από την Πρωτοβουλία, όπως για παράδειγμα για τον κ. Ζέρβα.

Ο Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε εδώ: “Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι να βρίσκεται στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών και για αυτό το λόγο θα συμμαχήσουμε με τον διάβολο, αρκεί ο υποψήφιος που θα επιλεγεί να σεβαστεί το έργο που έχει παράξει η Πρωτοβουλία όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή είναι η βασικότερη προϋπόθεση και κατά τα άλλα ο επόμενος υποψήφιος θα πρέπει να έχει την άνεση να συγκροτήσει τον συνδυασμό και το προεκλογικό πρόγραμμα.»

Τι θα κάνουν τα κόμματα

Η ανακοίνωση της μη υποψηφιότητας του Γιάννη Μπουτάρη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης πυροδοτεί εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο καθώς ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι είχαν στηρίξει τον κ. Μπουτάρη στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και πλέον καλούνται να αναζητήσουν εκ νέου τον εκλεκτό τους για τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Ήδη έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας, καθηγητής συγκοινωνιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με προτάσεις και προγράμματα για την Θεσσαλονίκη, όπως επίσης προέβη σε σχετική ανακοίνωση και ο Κ. Ζέρβας, πρώην στέλεχος της “Πρωτοβουλίας”.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στον Γιάννη Μπουτάρη και τον Αλέξη Τσίπρα ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης βρισκόταν κοντά στη στήριξη και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι επικρατέστερη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, που όμως δεν φαίνεται να έχει στήριξη από στελέχη του ευρύτερου χώρου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.