Αγανάκτηση μεταξύ των πολιτών και απογοήτευση στην πανεπιστημιακή κοινότητα προκαλεί η εικόνα της καταστροφής και της κατάντιας, που επικρατεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ιδιαίτερα στην πολυτεχνική σχολή μετά τα επεισόδια, που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου.

 

Και όλα αυτά λίγες μόνο μέρες μετά την ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο της αστυνομίας Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη για την λήψη αυστηρών μέτρων. Ο ίδιος μάλιστα ο κ. Μπουτάρης είχε δηλώσει ότι θα πρέπει σε περιπτώσεις εκτρόπων η πρυτανεία να καλεί  την αστυνομία για να “καθαρίσει” τον χώρο.

Και πριν “αλέκτορα φωνήσαι τρις” έγινε γης Μαδιάμ το πανεπιστήμιο και οι γύρω χώροι από τις Μολότοφ και τις πέτρες. Ειδικά η Πολυτεχνική Σχολή έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Τζαμαρίες έγιναν θρύψαλα, πεζοδρόμια είναι σπασμένα, πλακάκια ξηλωμένα, ενώ οι κουκουλοφόροι είχαν ανάψει και φωτιές.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων  το βράδυ του Σαββάτου  μετά τις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου στήθηκαν οδοφράγματα στην Εγνατία και με ορμητήριο την Πολυτεχνική Σχολή οι “γνωστοί άγνωστοι” ξεκίνησαν τις συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι κουκουλοφόροι για ώρες εκσφενδόνιζαν βόμβες Μολότοφ, πέτρες και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους, ενώ οι αστυνομικοί απαντούσαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου- λάμψης.

Μετά από όλα αυτά οι πολίτες αναρωτιούνται ποιος πληρώνει τα σπασμένα και τι νόημα έχουν οι συσκέψεις σαν αυτή, που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο μέγαρο της αστυνομίας με συμμετοχή και του πρύτανη Περικλή Μήτκα. Όπως αναφερόταν μάλιστα  σε σχετική ανακοίνωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου “κατά τη συζήτηση αναλύθηκαν οι πτυχές των εν λόγω προβλημάτων που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου, αλλά και την καθημερινή ζωή των πολιτών σε μια κεντρική περιοχή της πόλης”.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν  ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Α. Μήτκας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Ανδρέας Αποστολόπουλος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Φώτιος Δομζαρίδης, ο βοηθός Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Αβραάμ Αϊβαζίδης, ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Ζησιμόπουλος και εκ μέρους του ΑΠΘ ο αντιπρύτανης Έρευνας και Συντονισμού, καθηγητής Θεόδωρος Λαόπουλος.

” Η ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης μαζί με την εγκατάσταση νέου ηλεκτροφωτισμού που έχουμε δρομολογήσει ελπίζουμε να έχουν άμεσα αποτελέσματα» ανέφερε σε ανάρτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Τραγική ειρωνεία…