Πρωτοβουλία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος  για επανασχεδιασμό και ενίσχυση με πράσινο περιοχών των μεγάλων πόλεων, οι οποίες υποβαθμίζονται και ερημώνουν, ενώ τα κτίρια σε αυτές δεν έχουν την απαιτούμενη αντοχή.

 

Συνάντηση εργασίας με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα και εξελίχθηκε σε ουσιαστική συζήτηση, αναλύθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με τις αρμοδιότητες του Υφυπουργού, αλλά και ζητήματα που απασχολούν έντονα το Δήμο Θεσσαλονίκης, όπως μεταξύ άλλων η αστική ανάπλαση της πόλης, ο πολεοδομικός της σχεδιασμός, το παραλιακό μέτωπο, το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, η απομάκρυνση των στρατοπέδων, η αναβάθμιση της περιοχής Αλατίνη καθώς και οι νομικές περιπέτειες του Αποτεφρωτηρίου και των Κοιμητηρίων Θέρμης.
Ο Υφυπουργός ενημέρωσε το Δήμαρχο ότι επεξεργάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για τον επανασχεδιασμό και τις αναπλάσεις γηρασμένων και υποβαθμισμένων περιοχών των πόλεων, για την αύξηση του πρασίνου και των κοινόχρηστων χώρων και την ανανέωση των κτηρίων ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των νέων κανονισμών ανθεκτικότητας και ενεργειακής συμπεριφοράς.

Ο Γιώργος Δημαράς ζήτησε από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης να υποβάλει τις προτάσεις του, για τις οποίες o Δήμαρχος τόνισε ότι θα έχει την πλήρη υποστήριξή του, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν την εποικοδομητική συνεργασία. Στη συνάντηση ήταν επίσης παρών ο Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων κ. Γιώργος Δημαρέλος.

Πως θα ζωντανέψουν τα κέντρα των πόλεων

Αντίστοιχη συνάντηση είχε πρόσφατα ο Γ. Δημαράς και με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη με βασικό θέμα την επεξεργασία νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέπει τη δυνατότητα ανασχεδιασμού και αστικών αναπλάσεων μέσω τολμηρών παρεμβάσεων στα τμήματα των πόλεων που γηράσκουν.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής του Υπουργείου είναι να επανασχεδιαστούν οι περιοχές των πόλεων και κυρίως των μεγάλων πόλεων οι οποίες υποβαθμίζονται και ερημώνουν, ενώ τα κτίρια σε αυτές δεν έχουν την απαιτούμενη αντοχή καθώς έχουν κτιστεί με τον παλιό αντισεισμικό κανονισμό και επιπλέον η αντοχή του οπλισμένου σκυροδέματος μειώνεται μετά τα 40 – 50 χρόνια ζωής.

Περαιτέρω, με την εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία, επιχειρείται η αύξηση του πρασίνου και των κοινόχρηστων χώρων η βελτίωση του ισοζυγίου πρασίνου ανά κάτοικο, με δυναμικές παρεμβάσεις ακόμη και με δυνατότητα κατεδάφισης μέρους ή ολόκληρων προβληματικών οικοδομικών τετραγώνων, ώστε οι πόλεις μας γίνουν ανθρώπινες, να βελτιωθεί η ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος και να αντιμετωπιστούν τα έντονα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής που γίνονται όλο και περισσότερο συχνά.