Υποσχέσεις για γεφύρια σε… ανύπαρκτα ποτάμια, ή για τρένα σε… νησιά, θα ακουστούν πολλές, αυτές τις μέρες, σε τραπέζια υποψηφίων αυτοδιοικητικών. Τι όμως μπορεί να ακούσει κάποιος σε ένα γεύμα εργασίας με δημοσιογράφους – υποψήφιους; Μα τι άλλο; ρεπορτάζ…

“Χρόνια κάνουμε ρεπορτάζ, γνωρίζουμε τα προβλήματα, ευκαιρία λοιπόν να τα αντιμετωπίσουμε από άλλη θέση, να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε” λέει ο διοργανωτής του τραπεζιού, Χρήστος Νικολαίδης, που πήρε την πρωτοβουλία για ένα  ραντεβού με τους συναδέλφους για λίγο κρασάκι, πριν από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Συνδαιτυμόνες, λοιπόν, στο ίδιο τραπέζι, ο Χρήστος Νικολαίδης,  πολεμικός ανταποκριτής και απεσταλμένος σε πολλά μέτωπα, με τελευταίο την Ουκρανία, με πολλές δημοσιογραφικές αποστολές στο ενεργητικό του, προσφάτως και συγγραφέας.

Η Μάρνη Χατζηεμμανουήλ , γνωστή στο πανελλήνιο από τις εκπομπές της για την ελληνική επαρχία και τις πολιτιστικές παραδόσεις της.

Η Χρύσα Σάμου, πασίγνωστη στην ελληνική διασπορά μέσα από τις εκπομπές της, αλλά και για την αυτοδιοικητική δράση της.

Ο “πρύτανης” του αυτοδιοικητικού ρεπορτάζ Χρήστος Καραγιαννόπουλος, εξαίρετος γνώστης της αυτοδιοίκησης, με εμπειρία θητείας και εμπειρίας από “τα μέσα και τα έξω”…

Η Ελένη Καμπάκη, που ξέρει την πόλη όσο λίγοι και την γνωρίζουν πολλοί από τα καθημερινά ρεπορτάζ της,  ιδιαίτερα γνωστή εκεί που τα προβλήματα είναι πάντοτε περισσότερα: στις δυτικές συνοικίες.

Η Ραλλιώ Λεπίδου, με άπειρα “χιλιόμετρα” δίπλα στις δύσκολες στιγμές των πολιτών και με πολύ ρεπορτάζ για την καθημερινότητα και την τοπική οικονομία στη Βόρεια Ελλάδα.

Τέλος, ο Παύλος Νεράντζης, πολυβραβευμένος ντοκιμαντερίστας και πολεμικός ανταποκριτής σε καυτά μέτωπα, προσφάτως διδάκτορας και πάντα ενεργός στα κοινά.

Γιατί ο δημοσιογράφος ξεχωρίζει από άλλους υποψηφίους

Και πως λύνει ένας δημοσιογράφος τα προβλήματα, που διαπιστώνει, που καταγράφει κάθε φορά μέσ’ από τα ρεπορτάζ του ; Έχει τη δυνατότητα; Όλα δε λύνονται βέβαια, εύκολα, ούτε υπάρχει κάποιο “μαγικό” ραβδί. Αλλά, ακόμη και η εκκίνηση, η κατανόηση του προβλήματος, ο εντοπισμός των επιπτώσεων σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο είναι μια αρχή. Για να ακολουθήσει επιτέλους μια ενδεδειγμένη λύση.

Και τι κάνει το δημοσιογράφο να ξεχωρίζει από άλλους υποψηφίους; “Ο δημοσιογράφος διαθέτει, ήδη, πριν ακόμη κάνει το βήμα για την πολιτική, τη γνώση γύρω από το πρόβλημα, οδηγείται γρηγορότερα από τη διαπίστωση στη λύση, χρησιμοποιεί εύκολα τους …κώδικες της καθημερινότητας, δεοντολογία, μεθοδολογία”.

“Γνωρίζετε ότι η Νικόπολη δε διαθέτει Λύκειο και οι μαθητές αναγκάζονται να κατεβαίνουν με λεωφορεία στο κέντρο;”

Όχι, φυσικά, που να το ξέρουν οι κάτοικοι στο κέντρο αυτό, οι ντόπιοι βέβαια το ξέρουν πολύ καλά… Όπως και η συνάδελφος που κατεβαίνει υποψήφια στις δυτικές συνοικίες.

“Πώς αντιμετωπίζεται η απραξία στην πόλη; Επισκέφθηκα βομβαρδισμένες πόλεις, που ανατάχθηκαν σε δύο χρόνια…” λέει άλλος συνάδελφος.

“Πώς οι υποσχέσεις για έργα χωρίς εξασφαλισμένα κονδύλια μπορούν να έχουν αντίκρισμα;” . Ερώτηση προς όλους….Οι απλοί πολίτες ίσως και να τα αγνοούν, αλλά ο δημοσιογράφος το ξέρει, αν όχι ,το ψάχνει, το ερευνά.

Κάρτες, ψηφοδέλτια και χειραψίες

Τώρα , αυτή την εποχή, με τη νέα  ιδιότητα τους του αυτοδιοικητικού υποψηφίου, οι συνδαιτημόνες του τραπεζιού αρχίζουν να γνωρίζουν και τα προαπαιτούμενα της άλλης όψης του νομίσματος, αυτής που οδηγεί στον προθάλαμο της εξουσίας, αυτής που, εκ της επαγγελματικής τους ενασχόλησης, έχουν μάθει να ελέγχουν.

Κάρτες, πολλές κάρτες, ψηφοδέλτια, χειραψίες , πολλές χειραψίες….και φυσικά, αιτήματα. Πολλά και μερικά παράλογα από τους ψηφοφόρους….
“Θέλω έναν κάδο απορριμμάτων κάτω από το σπίτι μου , με ρόδες για να κινείται, αλλά να έχει και ..αλυσίδα για να τον δένω…”, λέει μια ηλικιωμένη, “α, σας έχω δει στην τηλεόραση, μη με ξεχάσετε όταν βγείτε…” λέει άλλος…

Η ώρα περνάει το κρασί “λύνει” τη γλώσσα και τονώνει τη διάθεση… Αλλά και το πνεύμα της αγωνιστικότητας , αυτά που έχουν την αίσθηση ότι μπορούν να υπηρετήσουν, να αλλάξουν, να κάνουν τη ζωή των συμπολιτών τους καλύτερη.

“Εμείς, από Δευτέρα θα είμαστε πάλι στο ρεπορτάζ. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, είναι αυτό που ξέρουμε να κάνουμε, αυτό που κάνουμε. Δίπλα στα προβλήματα του πολίτη, για να τα αναδείξουμε, να προωθήσουμε λύσεις. Από όποια θέση κι αν μας ορίσουν οι συμπολίτες μας…”.

Κάπως έτσι υπογράφουν το σημερινό ρεπορτάζ οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Κεντρικής Μακεδονίας, Χρύσα Σάμου και Ραλλιώ Λεπίδου (Αλληλεγγύη- Απόστολος Τζιτζικωστας) και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι:

Χρήστος Νικολαίδης (Ναι στη Θεσσαλονίκη- Κωνσταντίνος Ζέρβας), Παύλος Νεράντζης (Θεσσαλονίκη για Όλους), Μαρία Μάρνη Χατζηεμμανουηλ (Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη – Στέλιος Αγγελούδης), Χρήστος Καραγιαννόπουλος (Ναι στη Θεσσαλονίκη- Κωνσταντίνος Ζέρβας), Ελένη Καμπάκη (“Ανατροπή” Δήμος Παύλου Μελά – Γιώργος Λίλτσης). Τα υπόλοιπα, όπως και η κρίση των πολιτών, στην κάλπη της Κυριακής.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)