Ετοιμάζεται χώρος στην οδό Μοναστηρίου, όπου θα μένουν για 48 ώρες άτομα με έτοιμα χαρτιά, ενώ στο Βαγιοχώρι θα μένουν 30-35 μέρες. Διαμαρτυρία του προέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρου Κυρίζογλου για αγνόηση των Δήμων.-
Δύο δομές, μία στην περιοχή της οδού Μοναστηρίου στη δυτική Θεσσαλονίκη και μία στο Βαγιοχώρι, θα χρησιμοποιηθούν για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη, όπως γνωστοποιήθηκε μετά από σύσκεψη, της ομάδας εργασίας για το προσφυγικό, που έγινε στο δημαρχείο, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, στη δομή που αναμένεται να λειτουργήσει στην περιοχή της Μοναστηρίου μέχρι το τέλος του έτους, θα μπορούν να φιλοξενούνται για 48 ώρες το πολύ 70 άτομα, τα οποία έχουν έτοιμα τα χαρτιά τους και έχουν ταυτοποιηθεί από την ελληνική αστυνομία.
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει καταθέσει την πρόταση και έχει ωριμάσει με τη Σοφία Ασλανίδου, την εντεταλμένη σε θέματα προσφυγικού, για τη δημιουργία μιας δομής 48ωρης φιλοξενίας προσφύγων στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ήδη έχει ωριμάσει η ιδέα και προχωράμε προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Λεκάκης.
Σε ό,τι αφορά τον χώρο στον οποίο θα στεγαστεί η δομή, εξήγησε ότι αφορά ακίνητο στο οποίο ήδη στεγάζονται υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, ωστόσο αν προκύψουν κωλύματα στο συγκεκριμένο κτίριο θα εξεταστούν και άλλες επιλογές στην ίδια περιοχή.
Από την πλευρά του, ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος,σημείωσε ότι, σύμφωνα και με τις σχετικές αναφορές του αρμόδιου υπουργού Δ. Βίτσα, η δομή στο Βαγιοχώρι θα αδειάσει, θα καθαριστεί και θα αναδιαμορφωθεί σε δομή τράνζιτ. Εκεί θα φιλοξενούνται άτομα για 30-35 ημέρες, σε κατάλληλες θέσεις υποδοχής και βιώσιμες κατασκευές, ώστε «οι άνθρωποι αυτοί να έχουν ένα αξιοπρεπές περιβάλλον όσο περιμένουν για να τους διατεθεί η υποδοχή σε δευτερεύουσα δομή, που υπάρχει στην ενδοχώρα».
Από το Βαγιοχώρι στην Καβάλα
Ο κ. Ράγκος γνωστοποίησε ότι χθες μεταφέρθηκαν 108 άτομα από το Βαγιοχώρι σε δομή που επεκτάθηκε στην Καβάλα, στο κέντρο «Ασημακοπούλου», στο Περιγιάλι. Αυτή τη στιγμή παραμένουν στο Βαγιοχώρι 165 άτομα που ως το τέλος του μήνα θα απορροφηθούν σε άλλες δομές ή σε κάποια ξενοδοχεία. Για τη δομή που λειτουργεί στα Διαβατά, σχολίασε ότι «φιλοξενεί ανθρώπους σε κανονικές θέσεις υποδοχής, δηλαδή στα κανονικά κοντέινερ».
Σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων δομών στην Κεντρική Μακεδονία επισήμανε: «Δεν νομίζω ότι η Κεντρική Μακεδονία έχει να δώσει πολύ ακόμα και ούτε θα έπρεπε να επιφορτίζουμε παραπάνω και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Από τις 50 πλέον δομές που είχαμε στην περιοχή αρμοδιότητας που ξεκινά από τον Έβρο και τελειώνει στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία, έχουμε πάει στις 17 και από τις 30.000 κόσμο που είχαμε, έχουμε πάει στις 9.500».
Από την πλευρά του ο συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής και Μεταναστευτικού-Προσφυγικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χάρης Αηδονόπουλος, τόνισε ότι η Περιφέρεια «μπορεί να διαθέσει χώρους για διοικητική μέριμνα μόνο, σύμφωνα με τη νομοθεσία», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για χώρους εν μέρει ανενεργούς και εν μέρει ενεργούς που θα ετοιμαστούν, όταν ζητηθεί η συνδρομή της Περιφέρειας για αποθήκευση ειδών που θα χρησιμοποιηθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο κ. Αηδονόπουλος ανέφερε ακόμη ότι «το υπουργείο άρχισε να ακούει την τοπική αυτοδιοίκηση», τάχθηκε υπέρ της ισομερούς κατανομής όλων των προσφύγων και μεταναστών στην επικράτεια, ενώ έκανε λόγο και για παντελή απουσία μεταναστών στην Πελοπόννησο.
Επιστολή του προέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ: Μην μας αγνοείτε
Πρόσκληση στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, να επισκεφθεί την Κεντρική Μακεδονία και να ενημερώσει τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα απευθύνει, με σχετική επιστολή του προς τον υπουργό, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Λάζαρος Κυρίζογλου.
Στην επιστολή αυτή, η οποία κοινοποιείται, επίσης, στην υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τους Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ τονίζει την ανάγκη συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων με την αυτοδιοίκηση, επισημαίνει ότι δεν έλαβε απαντήσεις στα έγγραφα που έστειλε στον υπουργό και υπογραμμίζει ότι πρέπει να επανεκτιμηθούν τα δεδομένα λόγω της πύκνωσης των προσφυγικών ροών.
“Δεν επιτρέπεται να αγνοούνται (όπως ατυχώς μέχρι τώρα συμβαίνει) τόσο οι Δήμοι στα διοικητικά όρια των οποίων υπάρχουν δομές φιλοξενίας προσφύγων και στα διοικητικά όρια των οποίων εξετάζεται “αρμοδίως” και εν αγνοία τους (!) η δημιουργία και νέων δομών, όσο και η συλλογική θεσμική έκφραση των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων”, υπογραμμίζει ο κ. Κυρίζογλου.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ