Έγιναν δεκτά τα αιτήματά τους και θα φιλοξενούνται σε διαφορετικό χώρο από τη δομή υποδοχής προσφύγων των Διαβατών, με 24ωρη προστασία από την αστυνομία.

 

Mε καθυστέρηση μιας ώρας, και μετά από διαπραγματεύσεις, αποχώρησαν τελικά από την πλατεία Αριστοτέλους οι πρόσφυγες που είχαν κατασκηνώσει τις τελευταίες ημέρες εκεί.

Οι πρόσφυγες έλαβαν πρώτα τη διαβεβαίωση ότι σε τρεις ημέρες θα έχουν τα χαρτιά τους και πως θα φιλοξενούνται σε διαφορετικό χώρο από τη δομή υποδοχής προσφύγων των Διαβατών, με 24ωρη προστασία από την αστυνομία. Νωρίτερα είχε καταβληθεί προσπάθεια ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τους πρόσφυγες και μετανάστες, που είχαν κατασκηνώσει έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, περιμένοντας να συλληφθούν, για να πάρουν το υπηρεσιακό σημείωμα εξάμηνης παραμονής.

‘Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός συντονιστής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, Νίκος Ράγκος, μετά τις 3 το μεσημέρι επρόκειτο να ξεκινήσει η μεταγωγή των προσφύγων στα Διαβατά.

“Εκεί θα μείνουν προσωρινά σε ένα φυλασσόμενο από την αστυνομία κτίριο μέχρι να προχωρήσει η καταγραφή και η ταυτοποίησή τους” ξεκαθάρισε ο κ.Ράγκος. Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι πρόσφυγες, συνοδεία αστυνομικών, θα πηγαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες καταγραφής. Στο κτίριο των Διαβατών θα παρέχεται προσωρινή στέγαση και σίτιση σε 80 πρόσφυγες.

Οι περισσότεροι από αυτούς, που έχουν κατασκηνώσει εκεί τις τελευταίες μέρες αρνούνταν τη μεταφορά τους, παρότι η Αστυνομία βρίσκεται ήδη στο σημείο για τη διαδικασία μεταγωγής τους.

 “Θέλουμε να μείνουμε εδώ, στο κρύο, παρά στα camps. Έχουμε δει βίντεο, βλέπουμε ότι κάθε μέρα υπάρχουν επεισόδια», λένε χαρακτηριστικά και ζητούν να επικοινωνήσουν με κάποια οργάνωση ώστε να δώσει αυτή λύση στο ζήτημα.

Από την άλλη πλευρά, τους παρέχεται η διαβεβαίωση ότι σε 3-4 μέρες το αργότερο θα έχουν τα χαρτιά τους και πως θα φιλοξενούνται σε διαφορετικό χώρο από τη Δομή, με 24ωρη προστασία από την αστυνομία.
Η μεταγωγή έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί με κλούβες των ΜΑΤ και στην όλη διαδικασία δεν θα υπάρξει εξαναγκασμός.

Ερώτηση από Μ. Σπυράκη στην Κομισιόν

Κατεπείγουσα ερώτηση κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάληψη της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

«Το τελευταίο διάστημα, έχουν αυξηθεί οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με αρκετούς να κατασκηνώνουν ακόμη και στο κέντρο της πόλης, αναφέρει η ευρωβουλευτής.

Ολόκληρη η ερώτηση:

“Το τελευταίο διάστημα, έχουν αυξηθεί οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με αρκετούς να κατασκηνώνουν ακόμη και στο κέντρο της πόλης.

Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, το κέντρο της Θεσσαλονίκης αναστατώθηκε από την αστυνομική καταδίωξη ομάδας επτά παράτυπων μεταναστών οι οποίοι κινούνταν στην πόλη σε όχημα μαζί με τους διακινητές τους και αρνήθηκαν να σταματήσουν για έλεγχο. Καθώς το καταδιωκόμενο όχημα έθετε σε κίνδυνο εποχούμενους και πεζούς πολίτες, η αστυνομία αναγκάσθηκε σε κάποια στιγμή να πυροβολήσει στον αέρα.

Δεδομένης της προφανούς αδυναμίας της ελληνικής κυβέρνησης να διαχωρίσει πρόσφυγες από παράτυπους μετανάστες με συνέπεια να δημιουργούνται όλα τα παραπάνω προβλήματα, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Έχει ενημερωθεί από την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχωρίζονται πρόσφυγες από παράτυπους μετανάστες ;

2. Πόσοι παράτυποι μετανάστες και πόσοι πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ; Πόσα άτομα περιμένουν το διαχωρισμό τους σε πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες ; Πόσοι παράτυποι μετανάστες έχουν επαναπροωθηθεί στις χώρες προελεύσεώς τους από την έναρξη της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας ως σήμερα, και πόσοι εντός του 2018 ;

3. Με ποια μέσα έχει συνδράμει η Ε.Ε. την ελληνική κυβέρνηση για τον διαχωρισμό προσφύγων – παράτυπων μεταναστών, τη φιλοξενία και την επαναπροώθησή τους (οικονομικά, ανθρώπινο δυναμικό, κ.α.)