Δήλωση Δημάρχου Θεσσαλονίκης – Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Σχετικά με την εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Διετέλεσα πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου από τον Αύγουστο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2013. Αποδέχτηκα την τιμητική αυτή θέση παράλληλα με τα καθήκοντά μου ως Δημάρχου Θεσσαλονίκης σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία διακυβευόταν ακόμα και η δυνατότητα πραγματοποίησης των δύο Φεστιβάλ. Η υπόθεση για τις αμοιβές του Δημήτρη Εϊπίδη αφορά σε απόφαση του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου, η οποία εφαρμόστηκε και μετά το πέρας της δικής μου θητείας και ουδέποτε τέθηκε υπό αμφισβήτηση από τις υπηρεσίες του Φεστιβάλ, από το εποπτεύον Υπουργείο Πολιτισμού και από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Είμαι βέβαιος ότι σε επόμενα στάδια η Δικαιοσύνη θα θέσει την υπόθεση στις πραγματικές της διαστάσεις. Άλλωστε, σε επιμέρους πτυχή της ίδιας υπόθεσης, η Δικαιοσύνη έχει ήδη αποφανθεί ότι δεν υπήρξε κάτι αξιόποινο».
Παραπομπή προτείνει η εισαγγελέας
Η εισαγγελέας Θεσσαλονίκης προτείνει να παραπεμφθεί στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Γιάννης Μπουτάρης μαζί με επτά πρώην µέλη του ∆Σ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα η εισαγγελέας Ειρήνη Χρυσογιάννη ζητά την παραπομπή του Δημάρχου αναφορικά µε τις διπλές αμοιβές που εισέπραττε ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Εϊπίδης, την εποχή που ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Έθνους” με υπόµνηµά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται, υποστηρίζοντας: «Στη συμβολική και σύντονη θητεία µου δεν είχα διαχειριστική εξουσία. Βρέθηκα αντιμέτωπος µε µία παγιωμένη κατάσταση η οποία ουδέποτε είχε αμφισβητηθεί τόσο από τη νομική υπηρεσία του Φεστιβάλ όσο και από τις ελεγκτικές Αρχές».
Ακόµη, ο Γιάννης Μπουτάρης κατηγορείται ότι, ως πρόεδρος του ∆.Σ. του Φεστιβάλ, ενέχεται και στην παράνομη χορήγηση επιδομάτων ευθύνης σε δύο υπαλλήλους, που χαρακτηρίστηκαν, η µία ως προϊστάμενη λογιστηρίου γραφείου Αθηνών και η δεύτερη ως προϊστάμενη διεύθυνσης προσωπικού, λαμβάνοντας επιπλέον χρήματα και προκαλώντας οικονομική ζημιά στην περιουσία του Φεστιβάλ.
Με πρότασή της προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, η αντεισαγγελέας Ειρήνη Χρυσογιάννη ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη συνολικά επτά κατηγορούμενοι για κακουργηματική «απιστία από κοινού» σε βάρος Νοµικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).
Το δικαστικό συμβούλιο αναμένεται να λάβει το προσεχές χρονικό διάστημα την τελική απόφαση αναφορικά µε την παραπομπή των εμπλεκόμενων. Εκτός από τον σημερινό δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον πρωην καλλιτεχνικό διευθυντή Δημήτρη Εϊπίδη, στο κάδρο των κατηγορουμένων βρίσκονται ένας δημοτικός σύμβουλος, ένας δημοσιογράφος, ένας συγγραφέας, ένας δημοτικός υπάλληλος και ένας δικηγόρος, που συμμετείχαν στο διοικητικό συμβούλιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την περίοδο 2011-2014.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ/ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ