Η νομικός Έφη Παναγιωτίδου επισήμανε σε πρόσφατη ομιλία της τους κινδύνους από την σύγχυση, που θα προκύψει με τα σκοπιανά προϊόντα. Για ασάφεια της συμφωνίας μίλησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας.-

 

Γράφει ο Νίκος Βολωνάκης

 

Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από την πιθανότητα κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων μετά το δημοψήφισμα, είναι πολλαπλοί για τους Έλληνες επιχειρηματίες, τις ενώσεις και τα προϊόντα τους. Αυτό τονίστηκε σε πρόσφατη ομιλία της δρος Έφης Παναγιωτίδου, δικηγόρου με ειδίκευση στα πνευματικά δικαιώματα, που ανέλυσε το άκρως επίκαιρο αυτό θέμα σε αίθουσα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Καταρχάς, υπάρχει πλέον ο κίνδυνος παραπλάνησης ως προς την γεωγραφική προέλευση των προϊόντων, δηλαδή οι καταναλωτές να νομίζουν ότι αγοράζουν ελληνικό προϊόν ενώ αγοράζουν προϊόν σκοπιανό. Επίσης,  υπάρχει ο κίνδυνος σύγχυσης προέλευσης των προϊόντων, όπως και ο κίνδυνος εξασθένισης της ονομασίας ¨Μακεδονία¨, ως ένδειξης προέλευσης ελληνικού προϊόντος, καθώς οι καταναλωτές  εκτός Ελλάδος, θα βλέπουν την ένδειξη ¨Μακεδονία¨ και θα νομίζουν ότι πρόκειται για αγαθά των Σκοπίων και όχι ελληνικά.

Η δήλωση του πρωθυπουργού των Σκοπίων, πριν λίγες μέρες, ότι υπάρχει μόνο μια Μακεδονία κι αυτή είναι η χώρα του, κάνει τον τελευταίο κίνδυνο να φαντάζει εξαιρετικά κοντινός, υπογράμμισε η ομιλήτρια.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας κάνει λόγο για ασάφεια στο  συγκεκριμένο σημείο της συμφωνίας των Πρεσπών.¨Στο πεδίο των προστατευόμενων προϊόντων μόνο για τα κρασιά έχει καθιερωθεί προστασία. Δεν είμαι σίγουρος ότι η διακρατική επιτροπή, που προβλέπεται να συσταθεί θα μπορέσει να λύσει τις διαφορές¨, λέει.
Συνεπώς υπάρχει άμεση ανάγκη να εδραιωθεί η να ¨κτισθεί ¨ η ονομασία προέλευσης ¨Μακεδονία¨ από τους Έλληνες επιχειρηματίες  και τους φορείς τους, ώστε να προβούν στις εξής ενέργειες:
1)Να καταχωρήσουν ως σήματα τις επωνυμίες, τους διακριτικούς τίτλους κλπ κατά προτίμηση στην ΕΕ (κόστος ατομικό σήμα 850 ευρώ), αλλά και σε οποία κράτη εξάγει η κάθε επιχείρηση τα προϊόντα της.
2)Οι ενώσεις θα πρέπει να φροντίσουν να χαρακτηρισθούν τα προϊόντα τους ΠΟΠ η Προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης με την ένδειξη ¨Μακεδονία¨.
3)Στα ήδη υπάρχοντα ΠΟΠ/ΠΓΕ θα πρέπει να προστεθεί η λέξη ¨Μακεδονία¨.
4)Οι παραγωγοί ορισμένων προϊόντων θα πρέπει να προμηθευθούν το ¨ελληνικό
σήμα¨ με την ελληνική σημαία,που πιστοποιεί την προέλευση.
Η συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει την εξεύρεση λύσεων και από διεθνή επιτροπή
που θα συσταθεί με ορίζοντα δράσης τρία έτη, δηλαδή μέχρι το 2022. Συνεπώς, κατά
την κ.Πναγιωτίδου, οι παραγωγοί της Μακεδονίας έχουν τον απαιτούμενο χρόνο,ούτως
ώστε να προλάβουν και να ¨κτίσουν¨ ισχυρές τις ονομασίες ¨Μακεδονία/ Μακεδονικός¨.

Ποια είναι η Έφη Παναγιωτίδου

Η κα Έφη Παναγιωτίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.  Δικηγόρος εγγεγραμμένη στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης με άσκηση  ενεργού δικηγορίας από το 1990. Εξειδικευμένη στο Δίκαιο Διανοητικής  Ιδιοκτησίας (Copyrights, Ευρεσιτεχνίες, Σήματα – IPRs) και  Ανταγωνισμού.

Απόφοιτος Νομικής ΑΠΘ, εκπόνησε Μεταπτυχιακό στο  Εμπορικό Δίκαιο στο ΑΠΘ και στο University of Bristol U.K.,  Διδακτορικό και Post Doc στο ΑΠΘ. Εγκεκριμένο μέλος του International  Federation of Intellectual Property Attorneys – FICPI.
Ως δικηγόρος έχει καταθέσει και έχει χειριστεί πολλές δεκάδες  συμβάσεων Μεταφοράς Τεχνολογίας και έχει καταθέσει άνω των 100  Αιτήσεων για απονομή Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα στον  Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ Αθήνα) στο European Patent  Office (EPO Munich, Hague) και στο World Intellectual Property  Organization (WIPO-Geneva), καθώς και σημάτων στο ελληνικό και το  ευρωπαϊκό Γραφείο Σημάτων.
Έχει συνεργαστεί ως εξωτερικός συνεργάτης – νομικός σύμβουλος με πολλά  ΑΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, σε όλη  την ελληνική επικράτεια, για την κατοχύρωση αποτελεσμάτων έρευνας  (Ευρεσιτεχνίες, Secret Know-How & Trademarks).
Έχει συγγράψει βιβλία, άρθρα και σχολιασμούς δικαστικών αποφάσεων στο  πεδίο της ειδικότητάς της, δημοσιευμένα σε νομικά περιοδικά. Έχει  συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πολλά σεμινάρια για μεταπτυχιακούς  φοιτητές, ερευνητές και επιχειρηματίες, με θέμα τα IPRs και την  εμπορική τους αξιοποίηση.