Αναφορά του οικουμενικού πατριάρχη στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου  με υποδείξεις, για  τον τρόπο με τον οποίο η εκκλησία τοποθετείται στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Έκκληση για τη φροντίδα προς τους ηλικιωμένους.-

 

«Η Ορθοδοξία εκλαμβάνει τον άνθρωπο ως ιερέα της Κτίσεως» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στη σχέση αγάπης και σεβασμού που οφείλει να έχει ο άνθρωπος προς τη φύση και το περιβάλλον, κατά την επίσκεψη του το πρωί τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης.

«Η σημερινή παρουσία μας εδώ, στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και η κοινή μας προσευχή για το περιβάλλον, μαρτυρεί τη χριστιανική μας ευαισθησία για το μεγάλο δώρο του Θεού, τη δημιουργία, μέρος του οποίου είμαστε και ημείς» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: «Δόξα, λοιπόν, τω Αγίω Θεώ και για το νέο μεγάλο δώρο Του, στην καρδιά της ευλογημένης γης της Μακεδονίας, του υδροβιοτόπου τούτου, του Καλοχωρίου».

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, βουλευτές, μητροπολίτες, ιερείς.

Ο κ. Βαρθολομαίος ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στη λιμνοθάλασσα και στα είδη πτηνών που φιλοξενεί μόνιμα και εποχιακά, για να υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο η εκκλησία τοποθετείται για τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον.

«Ο υδροβιότοπος αυτός ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από λίγες μόνο δεκαετίες είναι μια έξυπνη και χαριτωμένη θα λέγαμε, όσο και ευεργετική απάντηση του Θεού στην επίμονη υπεράντληση υπογείων υδάτων, η οποία σημειώθηκε στην περιοχή αυτή παλαιότερα» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε:

«Οι άνθρωποι συνήθως προχωρούμε εις την κάλυψη των αναγκών μας κατά τρόπο βουλιμικό και όχι οικονομικό και οικοφιλικό, χωρίς πολύ έννοια για τα υπόλοιπα πλάσματα του Θεού, ή για τις ανθρώπινες γενιές που θα έρθουν μετά από μας. Αυτό πνευματικώς κρινόμενο είναι βεβαίως, αμαρτία. Έρχεται όμως συχνά η αγάπη του Θεού και κάνει μια υπέρβαση της δικής μας αμαρτία με θαύματα, όπως αυτή η λιμνοθάλασσα, η οποία είναι ένας παράδεισος για τα άλλα πλάσματα του Θεού, όπως τα πολυάριθμα και πολυποίκιλα πτηνά μόνιμα, ή αποδημητικά, που βρίσκουν εδώ τροφή και ανάπαυση».

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην πανίδα της περιοχής, στα φοινικόπτερα, τα φλαμίνγκο, τους καλαμοκάνηδες, τα αηδόνια, που βρίσκουν στον υδροβιότοπο, καταφύγιο, άφθονη τροφή και ασφαλή φιλοξενία «δύο βήματα, μόλις, έξω από τον συμπαγή αστικό ιστό» και πρόσθεσε: «Θαύμα οφθαλμών και ξεκούραση ψυχής, για όσους επισκέπτονται το Καλοχώρι, όπως σήμερα ημείς».

Ταυτόχρονα, ο κ. Βαρθολομαίος παρέπεμψε στις «επίμονες» προτροπές, του γέροντα Πορφύριου του Καυσοκαλυβίτη, προς τα πνευματικά του τέκνα, «να αγαπούν οπωσδήποτε τη φύση, τα φυτά, τα ζώα, τα πουλιά» και πρόσθεσε:

«Γιατί η στοργική επαφή μαζί τους είναι, όχι μόνο καθήκον χριστιανικό, αλλά και μια αληθινά υπέροχη ψυχοθεραπεία, θαυμάσια και αποτελεσματική αντιμετώπιση του άγχους και της καταθλίψεως, που είναι οι μεγάλες μάστιγες της εποχής μας».

 

Ιερό καθήκονη μέριμνα των ηλικιωμένων.

«Ιερό καθήκον» των χριστιανών – και μάλιστα «σπουδαιότατο» – είναι η φροντίδα των ηλικιωμένων, ιδιαίτερα όσων αδυνατούν λόγω προχωρημένης ηλικίας να αυτοεξυπηρετηθούν, υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εγκαινιάζοντας τη στέγη φροντίδας ηλικιωμένων «Εστία Παπαγεωργίου», της οικείας μητρόπολης, στο ναό του Αγίου Αθανασίου στον Εύοσμο.

«Η μέριμνα αυτή, επαναλαμβάνω, είναι ιερό καθήκον, σπουδαιότατο, των χριστιανών, τόσο ως μεμονωμένων προσώπων, όσο και ως συντεταγμένου εκκλησιαστικού σώματος» είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο κ. Βαρθολομαίος είχε πριν από δώδεκα χρόνια θεμελιώσει το έργο του οίκου ευγηρίας και σήμερα το μεσημέρι τέλεσε τα εγκαίνια του, παρουσία του πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου, του μητροπολίτη της οικίας μητρόπολης Βαρνάβα, του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, βουλευτών, δημάρχων, κ.α.

«Η εντολή «Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου» δεν περιορίζεται μόνο στα δύο αυτά σεπτά πρόσωπα, αλλά αφορά και σε όλους τους γέροντες και στις γερόντισσες, τους οποίους πρέπει να θεωρούμε όλους ανεξαιρέτως, ως οιονεί, γονείς μας αφού είναι οι γονείς της γενιάς μας» είπε στον χαιρετισμό του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε:

«Μάλιστα, την εντολή αυτή οφείλουμε να κατανοούμε, με περιεχόμενο πολύ ευρύτερο μιας απλής τιμής, ενός σεβασμού και μιας ευλαβούς συμπεριφοράς. Η εντολή ζητεί αντιπελάργισιν. Δηλαδή, συστηματική φιλόστοργη μέριμνα και φροντίδα για όλες τις ανάγκες των ηλικιωμένων υλικές και πνευματικές, επί μονίμου και νυχθημέρου βάσεως, μέχρι το τέλος της ζωής των».

Ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε, ωστόσο, ότι ο σύγχρονος και «φίλαυτος» τρόπος ζωής με τους γρήγορους ρυθμούς του, με την ατονία του θεσμού της παραδοσιακής οικογένειας και με τις καθημερινές υποχρεώσεις των συζύγων που εργάζονται να αναθρέψουν τα παιδιά τους, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα σχετικά με τη φροντίδα που πρέπει να έχουν οι ηλικιωμένοι και αναφέρθηκε και στο ρόλο της εκκλησίας.

«Στις μέρες μας, λέγω, που γίνονται όλα αυτά, η φροντίδα των ηλικιωμένων είναι ένα δύσκολα διαχειρίσιμο θέμα και μάλιστα εν καιρώ σωβούσης οικονομικής και όχι μόνον κρίσεως» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και αφού επεσήμανε ότι πολλά ιδρύματα της εκκλησίας διαχρονικά προσφέρουν στέγη και φροντίδα σε ηλικιωμένους, πρόσθεσε:

«Εάν τα φυσικά τέκνα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ηλικιωμένων γονέων, ή αδιαφορούν ασεβώς και αστόργως, ή δεν υπάρχουν καθόλου φυσικά τέκνα, ή άλλοι στενοί κατά σάρκα συγγενείς, η τοπική ενορία, ή μητρόπολις, οφείλει να καλύψει απροφασίστως το κενόν».

Ο κ. Βαρθολομαίος συνεχάρη το μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα που αντιλήφθηκε την ανάγκη, πήρε την πρωτοβουλία και κινήθηκε δραστήρια για την ανέγερση του γηροκομείου. Τον χαρακτήρισε ως «ευαίσθητο άγρυπνο και δραστήριο ποιμενάρχη», που «έχει διαρκώς τεταμένα τα όμματα και τα ώτα του στις ανάγκες του προσφιλούς ποιμνίου του». Αναφέρθηκε, μάλιστα και στα άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα της μητρόπολης που στεγάζονται στον ίδιο χώρο, τον παιδικό σταθμό, το ενοριακό συσσίτιο και τον ξενώνα φιλοξενίας για συνοδούς ασθενών και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, τους κρατικούς λειτουργούς και όσους συνέβαλαν στο να ολοκληρωθούν. Επαίνεσε, επίσης, και τη συνεισφορά των αδελφών Νικόλαου και Λεωνίδα Παπαγεωργίου για την ολοκλήρωση του οίκου ευγηρίας, αλλά και για τις δωρεές τους σε άλλα ιδρύματα. «Τους αξίζει κάθε έπαινος» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και τους έδωσε την ευχή του.

Ο κ. Βαρθολομαίος διέβλεψε ότι δίπλα στο μόνιμο προσωπικό θα χρειαστούν και αρκετοί εθελοντές για να προσφέρουν λίγη συντροφιά στους ηλικιωμένους, να τους διαβάσουν κάποιο βιβλίο, να προσπαθούν να τους φέρουν σε επικοινωνία με τους φίλους τους, κ.α. και πρόσθεσε : «Πράγματα, δηλαδή, τα οποία, καίτοι κάθε αυτά είναι, ή φαίνονται μικρά, εν τούτοις είναι πολύτιμα για έναν ηλικιωμένο, τον ενισχύουν ψυχολογικώς, του λέγουν ότι δεν είναι λησμονημένος, δεν είναι περιττός, δεν είναι χωρίς ενδιαφέρον η ζωή και η παρουσία του».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε, επίσης, έκκληση προς όλους όσοι έχουν την δυνατότητα να συνδράμουν να ενισχύσουν να προσφέρουν, να ανακουφίσουν, ηθικά και υλικά, το έργο του οίκου ευγηρίας, να το κάνουν. «Κι ευχόμαστε ουδείς να μείνει ασυγκίνητος, ή ασυντελής. Με τοιαύτες γαρ θυσίες ευαρεστείται ο Θεός» είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

«Η περιφέρεια Κ. Μακεδονίας εξασφάλισε και διαθέτει από ευρωπαϊκούς πόρους 5,3 εκ. ευρώ, χρηματοδοτώντας την κατασκευή του συγκροτήματος των κτιρίων και τον πλήρη εξοπλισμό της μονάδας» είπε στον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Τόνισε, ότι η μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως – η οποία και διέθεσε το οικόπεδο δέκα στρεμμάτων για την ανέγερσή της μονάδας – θα εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας περίθαλψη σε άπορους ηλικιωμένους και θα προσφέρει θαλπωρή και ζεστασιά στους φιλοξενούμενους της. Ακόμη, ευχαρίστησε τον μητροπολίτη για την πρωτοβουλία του και επίσης και την οικογένεια Παπαγεωργίου.

Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την παρουσία του, τους εκπροσώπους της πολιτείας, τον περιφερειάρχη και όλους όσους βοήθησαν να οικοδομηθούν η στέγη φροντίδας ηλικιωμένων και τα άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα, καθώς και τους δωρητές της «Εστίας Παπαγεωργίου».

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας,οι βουλευτές, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης (πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής απόδημου ελληνισμού) και Ιωάννης Αμανατίδης, Δημήτρης Μάρδας (ΣΥΡΙΖΑ), Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας (ΝΔ), Γιώργος Αρβανιτίδης (ΚΙΝΑΛ) και Γιώργος Λαζαρίδης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Ευόσμου Πέτρος Σούλας, οι δήμαρχοι Σίμος Δανιηλίδης, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Αστέριος Γαβότσης, Ευθύμιος Φωτόπουλος, κ.α.

Στα συμμαχικά νεκροταφεία Ζέϊτενλικ

Την Κυριακή 30 -9-18 ο κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε σε τρισάγιο και σε υπαίθριο Πατριαρχικό Συλλείτουργο με τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο στα συμμαχικά νεκροταφεία Ζέϊτενλικ στην οδό Λαγκαδά στη μνήμη των 20.500 θαμμένων στρατιωτών της Αντάντ που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Να σημειωθεί πως τα νεκροταφεία αποτελούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της Ελλάδας.

Το απόγευμα της Κυριακής στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών θα εγκαινιάσει έκθεση με τίτλο «TURKCELL – Η Τέχνη στην Επικοινωνία», ενώ λίγο αργότερα θα παραστεί σε εκδήλωση για το «Άσυλο του Παιδιού», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το πρωί της Δευτέρας, 1 Οκτωβρίου 2018, ο Προκαθήμενος της Πρωτόθρονης Εκκλησίας, στην Ιερά Μονή Βλατάδων, θα εγκαινιάσει έκθεση με τίτλο «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη», που διοργανώνει το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών με αφορμή τα 50 χρόνια λειτουργίας του. Εν συνεχεία θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του Ασύλου του Παιδιού στην πλατεία Συντριβανίου, όπου θα γευματίσει με τα παιδιά.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, θα παραστεί σε ειδική επετειακή εκδήλωση παρουσίασης τόμου για την Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ημέρα της λεηλασίας 1917-2017.

Το πρωί της Τρίτης ο κ.κ. Βαρθολομαίος, θα αναχωρήσει για διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη όπου θα επισκεφθεί το Κολυμβάρι Χανίων, για να συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση και λειτουργία της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Να σημειωθεί πως φέτος συμπληρώθηκαν δύο έτη από την πραγματοποίηση στις ίδιες εγκαταστάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Τέλος, στις 4 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα παραστεί σε τελετή βράβευσής του από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο ενώ προγραμματίζεται επίσκεψη και στο Μάτι Αττικής προς ενίσχυση των πυρόπληκτων κατοίκων.

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ