Το Παλατάκι (Κυβερνείο) της Θεσσαλονίκης μετατρέπεται για λίγες βραδιές στο παλάτι που περιγράφεται σε γνωστό έργο του Σαίξπηρ. Οι θεατές από την εξέδρα που θα στηθεί στην αυλή του Κυβερνείου, πρόκειται να ζήσουν ένα «Όνειρο», παρακολουθώντας την ομώνυμη παράσταση σε διασκευή και σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα, που βασίζεται στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Δίπλα στο Παλατάκι έχει «φυτρώσει» ένα δάσος, μέσα στο οποίο διαδραματίζονται οι περιπέτειες τεσσάρων νεαρών Αθηναίων και μιας ομάδας ερασιτεχνών ηθοποιών. Ο Δούκας της Αθήνας Θησέας και η Δούκισσα Ιππολύτη παίζουν καθοριστικό ρόλο, όπως και τα ξωτικά του δάσους με τα όσα σκαρώνουν κάτω από το φεγγάρι.

Με φόντο το ηλιοβασίλεμα και με το θαλασσινό αεράκι να δροσίζει τις ζεστές βραδιές του Ιούλη, το έργο ανεβαίνει σε έναν από τους πιο εμβληματικούς χώρους της Θεσσαλονίκης.

Το «Όνειρο» κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ θα ανέβει για 11 παραστάσεις έως τις 23 Ιουλίου, από Τρίτη έως Κυριακή στις 21.00. Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμαριάς, της Εταιρείας Ελληνικών Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μαρία Σολωμού: Το σύγχρονο κομμάτι της παράστασης

«Η αλήθεια είναι πως είναι το όνειρο καλοκαιρινής νύχτας κανονικά, δεν βασίζεται απλά λίγο σ’ αυτό. Το αυθεντικό έργο έχει τρία επίπεδα: Το παλάτι με τους βασιλείς και τους θνητούς, το δάσος όπου είναι ο κόσμος των ξωτικών και τέλος μία ομάδα μαστόρων ετοιμάζουν μία παράσταση για τους γάμους του βασιλιά. Από τα τρία επίπεδα, εμείς “ πειράξαμε” μόνο το τελευταίο, που είναι το σύγχρονο κομμάτι της παράστασης, το ρεαλιστικό», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ηθοποιός Μαρία Σολωμού.

Το έργο είναι μια εμπνευσμένη, απολαυστική, κλασική κωμωδία με διαχρονικά μηνύματα και προβληματισμούς που αντιστοιχούν στο σήμερα. Ο αξεπέραστος δημιουργός και -όπως έχει χαρακτηριστεί- μάστορας της θεατρικής γραφής, Ουίλιαμ Σαίξπηρ την έχει «κατασκευάσει» με άφθαρτα υλικά: Τον έρωτα, το πάθος, τη μαγεία, το παιχνίδι, την αλληλοεπίδραση των διαφορετικών κοινωνικών τάξεων και φυσικά με πολύ χιούμορ.

«Η παράσταση έχει να κάνει με τον έρωτα και με τον τρόπο που ονειρευόμαστε, με το πώς αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και πώς το όνειρο. Μιλάει ακόμη για τα φίλτρα που βάζουμε στη ζωή μέσα από ό,τι βλέπουμε, τις παρεξηγήσεις, τον κύκλο που κάνει η κάθε μία σχέση, ενώ -όπως σε όλες τις κωμωδίες του Σαίξπηρ, παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο η μεταμόρφωση», σημειώνει η κ. Σολωμού, αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται για την αγαπημένη της κωμωδία του Σαίξπηρ.

Η ίδια, σε αυτήν τη συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ και της θεατρικής ομάδας naan, υποδύεται την Τιτάνια, που -όπως λέει, είναι για την ίδια ένας ρόλος καρμικός, τον οποίο ήθελε από την περίοδο που ήταν ακόμη στη σχολή. «Η Τιτάνια είναι ένα ξωτικό και η διαφορά των ξωτικών από τους θνητούς, είναι έχουν μία τεράστια ελευθερία, δεν έχουν τον καθωσπρεπισμό που έχει το παλάτι και οι θνητοί εκείνης της εποχής, υπάρχει μία ασυδοσία, μία τρέλα, έντονα συναισθήματα και πολύ μεγάλο πάθος», αναφέρει και τονίζει ότι «βούτηξε» στο ρόλο, χωρίς να το πολυσκεφτεί.

Πολλή μουσική, πολύς χορός και πολύ …σώμα

«Με βοήθησε πολύ η Φρόσω (Λύτρα, σκηνοθέτιδα). Στο δικό μου ρόλο έχει πολλή μουσική, πολύ χορό και πολύ …σώμα. Το σώμα για μένα είναι ένας τρόπος έκφρασης, που -αν όχι ο μοναδικός, είναι ο βασικός του θεάτρου», τονίζει.

Όπως ο ρόλος της διαφέρει από τους υπόλοιπους του έργου, το ίδιο συμβαίνει και στην πραγματικότητα μ’ αυτήν και τους συναδέλφους της από το ΚΘΒΕ, αφού βρέθηκε ανάμεσά τους, χωρίς να γνωρίζει κανέναν.

«Δεν μου έχει ξανατύχει να φύγω από την Αθήνα και να μετακομίσω για μία δουλειά. Ήρθα πραγματικά σαν να με πέταξαν από ψηλά σε ένα μέρος στο οποίο όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και έχουν ξανασυνεργαστεί. Εγώ δεν ήξερα κανέναν, όμως όλο αυτό ήταν ιντριγκαδόρικο και έχει μία ελευθερία», λέει και συμπληρώνει:

«Μου θύμισε την εποχή που ξεκινούσα, που δεν ήξερα κανέναν και είχα μόνο μία ζούρλα να παίξω. Αυτό ζω ξανά και ήταν η καλύτερη συνθήκη να μπω ξανά στη δουλειά, μετά από τρία χρόνια απουσίας».

Το Παλατάκι στην Καλαμαριά μεταμορφώνεται στο παλάτι του έργου του Σαίξπηρ

Την εμπειρία που πρόκειται να ζήσουν οι θεατές στο Παλατάκι, που για πρώτη φορά θα φιλοξενήσει θεατρική παράσταση, βιώνουν και οι ίδιοι οι ηθοποιοί. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο χώρος και η ενέργειά του, το πού κοιτάει το μάτι σου όταν παίζεις. Σαφέστατα υπάρχουν πάρα πολύ ωραία θέατρα και ανοιχτά θέατρα. Το να παίξεις όμως σε έναν τέτοιο χώρο που λειτουργεί σαν σκηνικό, είναι μοναδικό», τονίζει η Μαρία Σολωμού.

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει τα προβλήματα που έχει ο χώρος, αλλά ελπίζει στη βοήθεια του …θεού του θεάτρου, προκειμένου να πάνε όλα καλά. «Το Παλατάκι δεν είναι θέατρο, εμείς σπάσαμε το ρόδι με αυτό που κάνουμε εκεί. Έχει πάρα πολλές δυσκολίες και σοβαρά τεχνικά προβλήματα, τα οποία θα θέλαμε λίγο περισσότερο χρόνο για να τα λύσουμε», δηλώνει.

Η αποζημίωση όμως έρχεται με το ηλιοβασίλεμα λίγο πριν την έναρξη της παράστασης. «Την ώρα που ξεκινάμε, είναι μία μαγική ώρα. Έχει φανταστικά χρώματα ο ουρανός από τον ήλιο που έχει μόλις φύγει, η παράσταση ξεκινάει με λίγο φως, που κατά τη διάρκεια φεύγει», περιγράφει.

Όλο αυτό δημιουργεί μία ιδιαίτερη συνθήκη, γι’ αυτό και η δημοφιλής ηθοποιός θα επαναλάβει την ατάκα που λέει ως Τιτάνια στο τέλος της παράστασης «Πείτε στον εαυτό σας ότι για λίγο κοιμηθήκατε και ό,τι συνέβη στον ύπνο σας απλά το ονειρευτήκατε» βάζοντας το κοινό να αναρωτηθεί τι πραγματικά συνέβη μεταξύ αλήθειας και ονείρου.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)