Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Θεσσαλονίκης Λάζαρος Κυρίζογλου εξελέγη νέος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στη θέση του παραιτηθέντος λόγω της υπουργοποίησής του Δημήτρη Παπαστεργίου.

Ο νέο πρόεδρος, απερχόμενος α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης εξελέγη με την απόλυτη πλειοψηφία των 29 παρόντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας.

Η θητεία του θα διαρκέσει μέχρι την ανάδειξη των νέων οργάνων που θα προκύψουν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Για τη θέση του α’ αντιπροέδρου εξελέγη ο β’ αντιπρόεδρος δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, του οποίου τη θέση καταλαμβάνει το μέλος του ΔΣ και δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς.

Λ. Κυρίζογλου: Μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στους Δήμους

Ο νέος πρόεδρος Λ. Κυρίζογλου, σε δήλωσή του μετά την εκλογή του, γνωστοποίησε ότι αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα πραγματοποιήσει αύριο εθιμοτυπική συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα ΟΤΑ, Θοδωρή Λιβάνιο, καθώς και ότι ο τελευταίος μαζί με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, θα είναι προσκεκλημένοι στη συνεδρίαση του ΔΣ που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουλίου.

Ο κ. Κυρίζογλου εξέφρασε τον προβληματισμό του για την απουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον δημόσιο προεκλογικό λόγο των δύο τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Υπενθύμισε, επίσης, το διαχρονικό αίτημα της ΚΕΔΕ για την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων και προσωπικού προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μίλησε για τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα τεθούν άμεσα προς επίλυση στη νέα κυβέρνηση και σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η σύνταξη νέου κώδικα αυτοδιοίκησης και δημοτικών υπαλλήλων, η εφαρμογή της νέας μελέτης για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) από το νέο έτος, στελέχωση των δήμων και κάλυψη των κενών με προσωπικό και η στήριξη των μικρών, ορεινών, νησιωτικών και νεοσύστατων δήμων.