Εισβολή στα γραφεία του ΣΒΒΕ και απόπειρα για ανάρτηση πανό στον Λευκό Πύργο. Προσαγωγές στην αστυνομία και καταγγελίες από τον Κυρ. Μητσοτάκη για “εξοργιστική ανοχή”.

 

Εντείνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο πρόκλησης εκτρόπων στη Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες, καθώς βρίσκονται σε κινητοποίηση διάφορες οργανώσεις και ομάδες, ενώ δηλώνουν την παρουσία τους και πολλά μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, αριστερίστικων σχημάτων και αναρχικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το απόγευμα του Σαββάτου έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον τέσσερις συγκεντρώσεις, μεταξύ των οποίων και το συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών για το Σκοπιανό. Οι αρχές αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να υπάρξει “μπέρδεμα” μεταξύ ατόμων διαφορετικών διεκδικήσεων και αντιλήψεων, ίσως και ακραίων στοιχείων, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Δείγματα των εικόνων, που πιθανόν να ακολουθήσουν, φάνηκαν με την εισβολή του “Ρουβίκωνα” στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), στην πλατεία Μοριχόβου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το μεσημέρι της Πέμπτης.

Νεαρά άτομα μπήκαν στον χώρο όπου στεγάζονται τα γραφεία του Συνδέσμου, πέταξαν φέιγβολάν, κρέμασαν ένα πανό στην είσοδο και άφησαν ένα κείμενο – προκήρυξη. Σε λίγο αποχώρησαν συνεχίζοντας να πετούν χαρτάκια στην πλατεία Μοριχόβου.

Αργότερα σε κείμενο που ανήρτησαν σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναφέρουν: «Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος είναι μια από τις εργοδοτικές ενώσεις που έχουν πρωτοστατήσει στην επίθεση των αφεντικών ενάντια στην εργατική τάξη. Για αυτόν τον λόγο, σήμερα Πέμπτη 6/9/2018 αποφασίσαμε να παρέμβουμε στα κεντρικά γραφεία του για να υπενθυμίσουμε πως όσες επικοινωνιακές φανφάρες κι αν επινοήσει το πολιτικό προσωπικό της κυριαρχίας, ο ΣΒΒΕ ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας από τους βασικούς ταξικούς μας εχθρούς».

Τέλος, απευθύνουν κάλεσμα στα μέλη τους να λάβουν μέρος σε πορεία διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 18:00 το απόγευμα, με αφετηρία την Καμάρα.

Και στον Λευκό Πύργο

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή ατόμων, που επιχείρησαν να ανέβουν στο Λευκό Πύργο προκειμένου να πετάξουν φέιγ βολάν. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για 4 με 5 άτομα τα οποία οδηγήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα όπου εξετάζονται.
Στο πλαίσιο αυτό ερευνάται εάν συνδέονται με το περιστατικό που προηγήθηκε στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του ΣΒΒΕ στα Λαδάδικα, όπου ανέβηκε ολιγομελής ομάδα αναρτώντας πανό και πετώντας φέιγ βολάν.

Η παραπάνω ενέργεια αποδόθηκε σε μέλη της αυτοαποκαλούμενης αναρχικής συλλογικότητας “Ρουβίκωνας” και της “Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης”, ενώ σχετικό βίντεο αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα που φιλοξενεί απόψεις του αντιεξουσιαστικού και αναρχικού χώρου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Εξοργιστική ανοχή

Για «εξοργιστική ανοχή» απέναντι στον «Ρουβίκωνα» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και δήλωσε πως δεν μπορεί να δεχτεί ότι μία ολόκληρη χώρα «διασύρεται» κάθε εβδομάδα από μία οργάνωση που παίρνει τον νόμο στα χέρια της, με αφορμή τη σημερινή δράση του «Ρουβίκωνα» στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

«Ο Ρουβίκωνας χτύπησε και εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και ίσως το επόμενο αίτημά του θα είναι να αποκτήσει και περίπτερο στη ΔΕΘ, αν κρίνω από την εξοργιστική ανοχή την οποία δείχνουν η κυβέρνηση και προφανώς και η νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε αυτού τους είδους τις παραβατικότητες» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, στην εισαγωγική τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενόψει της 83ης ΔΕΘ.

«Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς εφαρμογή του νόμου και δεν υπάρχει ευημερία χωρίς αίσθημα ασφάλειας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Η ασφάλεια θα επιστρέψει σε όλη την επικράτεια και, προφανώς, στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη. Δεν μπορώ να δέχομαι ότι μία ολόκληρη χώρα διασύρεται κάθε εβδομάδα από μία οργάνωση, η οποία επιλέγει να παίρνει τον νόμο στα χέρια της και μία κυβέρνηση, η οποία την παρατηρεί με προκλητική αδιαφορία, προφανώς γιατί αισθάνεται ότι έχει κάποιες ιδεολογικές και πολιτικές συγγένειες, ίσως επειδή τέτοιες δραστηριότητες της θυμίζουν το παρελθόν της».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ